Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Manchester terrier története, eredete

A Manchester terrier az egyik legrégebbi angol terrier fajta, amelyet a 19. század elején tenyésztettek ki Manchester városában. Az eredeti céljuk a patkány- és egérirtás volt az ipari területeken és a kikötőkben.

A fajta az angol fekete és tűz színű vérebek keresztezéséből jött létre. Az eredmény egy elegáns, karcsú és hihetetlenül gyors kutyafajta volt, amely kiválóan alkalmas volt a rágcsálók kiiktatására.A Manchester terrierek hamar népszerűvé váltak Angliában, és a 19. század közepén már a királyi család kedvencei közé tartoztak. Az Amerikai Egyesült Államokban is nagy sikereket értek el, és a fajta az amerikai fajtaklub megalapításához is hozzájárult.

Az első világháború után azonban a Manchester terrier állomány számottevően csökkent, és csak az angol tenyésztők fáradozása által sikerült újra megerősíteni a fajtát.

A Manchester terrier napjainkban is egy kiváló kis méretű kutyafajta, amelyet a világ számos országában tenyésztenek. Bár már nem csak patkány- és egérirtásra használják, a fajta sokoldalúsága és okos természete miatt továbbra is kedvelt háziállatként szolgál.Manchester terrier jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Manchester terrier az egyik legismertebb és legkedveltebb kis terrier fajta, amely eleganciájával és életerejével vonzza a figyelmet. A fajta külseje karcsú és izmos, és az angol fekete és tűz színek kombinációja teszi különlegessé.

A Manchester terrier mérete közepes, átlagos magassága 38-41 cm, míg súlya 6-8 kg körül mozog. Az állat testalkata karcsú és izmos, a koponyája lapos, az orra fekete, a szeme pedig mandulavágású és sötétbarna.

A fajta élettartama általában 12-15 év, amelynek során kiegyensúlyozott, energikus és intelligens kis kutyák maradnak. A Manchester terrier nagyon aktív és mozgékony, így rendszeres testmozgásra és kihívásokra van szükségük a boldog és egészséges élethez.

A fajta nagyon okos és könnyen tanítható, és szívesen vesz részt az agility és más sporttevékenységekben. Ugyanakkor a Manchester terrier nagyon odaadó családi kutyának is számít, és szeret kötődni az emberekhez.

Összességében a Manchester terrier egy nagyon sokoldalú, életerős és intelligens fajta, amely számos kihívást és örömet jelenthet a gazdáknak. A fajta vonzerejét és népszerűségét az idők során nem veszítette el, és a jövőben is biztosan fontos szerepet játszik majd a kutyafajták palettáján.

Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiManchester terrier jelleme, viselkedése

A Manchester terrier éles eszű, élénk és nagyon aktív fajta, amely nagy örömet okozhat a gazdáinak. Ezek a kis terrierek rendkívül játékosak és energikusak, és szeretnek kihívások elé állítani. Számukra rendkívül fontos a rendszeres testmozgás és a mentális stimuláció, és ezek nélkül könnyen unatkozni kezdenek, ami viselkedési problémákhoz vezethet.

A Manchester terrier olyan kutyafajta, amely nagyon ragaszkodik a családjához, és szeret kötődni az emberekhez. Ez a fajta nagyon odaadó, és szívesen tölti az időt a gazdájával. Ugyanakkor a Manchester terrier kemény fejjel is rendelkezik, és az önálló gondolkodásra hajlamos, így a gazdájának határozottan kell velük bánnia, hogy ne váljanak ők az urukká.

A Manchester terrier nagyon intelligens, és könnyen tanítható. Szívesen vesz részt különböző sporttevékenységekben, mint például az agility, az engedelmességi versenyek vagy a frizbi. Ez a fajta imádja a játékokat, és szívesen játszik a gazdáival.

Összességében a Manchester terrier egy nagyon életvidám, energikus és intelligens fajta, amely számos örömet nyújthat a gazdáinak. Ha megfelelően gondozzák és foglalkoznak velük, akkor ezek a kis terrierek hűséges társai lehetnek az élet nagy részében.Manchester terrier társas viselkedése

A Manchester terrier társas viselkedése kiemelkedő, és számos ember számára vonzóvá teszi ezt a fajtát. Ezek a kutyák rendkívül társaságkedvelők, és szeretnek az emberekkel lenni.

A Manchester terrier nagyon ragaszkodik a családjához, és szeret kötődni az emberekhez. Ezek a kis terrierek nagyon odaadóak, és szívesen töltik az időt a gazdájukkal. Ugyanakkor ez a fajta nemcsak a családtagokat szereti, hanem idegenekkel is barátságosan viselkedik.

A Manchester terrier intelligens és éber fajta, és érzékeny az emberi érzelmekre. Ezek a kutyák rendkívül jó érzékeikkel képesek észrevenni a gazdájuk hangulatváltozásait, és megpróbálnak megnyugtatni, amikor szükség van rájuk. Ez a fajta nagyon jól viselkedik más állatokkal is, beleértve a macskákat és a kisebb kutyákat is, bár nagyobb kutyák esetében kissé öntelt viselkedést mutathatnak.

A Manchester terrier társas viselkedése nemcsak a családjára, hanem más emberekre és kutyákra is kiterjed. A fajta kiválóan alkalmazkodik a különböző szituációkhoz, és szívesen vesz részt olyan eseményeken, mint például a kutyás találkozók vagy az agility versenyek. Ezek a kis terrierek rendkívül mozgékonyak és energikusak, így számukra nagyon fontos a rendszeres testmozgás és a szociális érintkezés.

Összességében a Manchester terrier társas viselkedése kiemelkedő, és sok ember számára vonzóvá teszi ezt a fajtát. Ezek a kutyák hűséges társak, akik szeretik az embereket, és boldogságot hoznak a gazdáik életébe.Táplálkozása, étkezési szokásai

A megfelelő táplálkozás rendkívül fontos a Manchester terrier egészséges és boldog életéhez. Ezek a kis terrierek általában nagyon jó étvággyal rendelkeznek, és a gazdiknak figyelniük kell az étrendjükre, hogy elkerüljék az elhízást és az egészségügyi problémákat.

A Manchester terriernek magas minőségű, könnyen emészthető tápokra van szüksége, amelyek megfelelnek az étrendjükben található tápanyagok és vitaminok szükségleteinek. A gazdáknak oda kell figyelniük arra, hogy a kutyájuknak elegendő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt biztosítsanak, és ne etessék túl őket.

Fontos, hogy a Manchester terrier minden étkezése után friss ivóvízhez jusson. A kis terrierek általában inkább kis és gyakori adagokat szeretnek, így a gazdiknak érdemes többször etetni őket naponta, ahelyett, hogy nagyobb mennyiségű ételt adnának egyszerre.

Az étkezési szokásokat illetően a Manchester terrier hajlamosak az ételrontásra, ha nem figyelnek rájuk a gazdik. Az ételrontás azt jelenti, hogy a kutya túlzottan gyorsan eszik, és ezáltal levegőt nyel. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha az étel túl közel van a földhöz, vagy ha a kutya verseng a testvéreivel az ételért. Az ételrontás megakadályozására érdemes a kutyának emelőtálat vagy az alacsonyabb szintű tálakat használni.

Végül, de nem utolsósorban, érdemes a Manchester terrier étrendjébe egészséges rágcsálnivalókat is beiktatni, például nyers zöldségeket vagy rizses kekszeket. Az ilyen rágcsálnivalók nemcsak elősegítik a fogak és az íny egészségét, hanem szórakoztató elfoglaltságot is nyújtanak a kutyának.

Összességében a megfelelő táplálkozás és étkezési szokások nagyon fontosak a Manchester terrier egészségének és boldogságának megőrzéséhez. A gazdiknak oda kell figyelniük az étrendjükre, hogy biztosítsák a számukra szükséges tápanyagokat és vitaminokat, és megakadályozzák az egészségügyi problémákat.

Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiÁltalános gondozási tudnivalók

A Manchester terrier egy kiváló kis kutyafajta, amely életerős, intelligens és rendkívül társaságkedvelő. Ha valaki tervezi, hogy ilyen kutyát tartsanak otthon, akkor tudnia kell, hogy az állatok megfelelő gondozásra szorulnak, hogy boldogak és egészségesek maradjanak.

Az első és legfontosabb gondozási teendő a Manchester terrier számára a megfelelő táplálás. Az állatoknak magas minőségű, könnyen emészthető tápokra van szükségük, amelyek megfelelnek az étrendjükben található tápanyagok és vitaminok szükségleteinek. Az étrendjüket figyelemmel kell kísérni, és az adagokat megfelelően kell beállítani, hogy elkerüljék az elhízást és az egészségügyi problémákat.

A Manchester terrier körömgondozása is fontos, hogy kényelmesen járhasson és ne szenvedjen sérüléseket. Ha a kutyának túl hosszú körmei vannak, akkor rendszeresen levágni kell azokat. Ha a gazdának nincs tapasztalata a körömápolásban, akkor érdemes egy állatorvossal konzultálni, hogy hogyan kell ezt helyesen elvégezni.

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés szintén fontos a Manchester terrier egészségének megőrzése érdekében. Évente legalább egyszer érdemes elvinni az állatot állatorvoshoz, hogy megvizsgálják és meggyőződjenek arról, hogy nincsenek-e egészségügyi problémái.

A Manchester terrier gondozásához hozzátartozik az érzelmi és mentális stimuláció is. Ezek a kutyák nagyon aktívak és intelligensek, és szükségük van olyan tevékenységekre, amelyek segítenek a mentális és fizikai fejlődésükben. Rendszeres testmozgásra, interaktív játékokra és sétákra van szükségük, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.

Végül, de nem utolsósorban, a rendszeres szőrápolás is nagyon fontos a Manchester terrier gondozásában. Ezek a kutyák általában rövid, szőtt szőrzettel rendelkeznek, amelyeket hetente egyszer vagy kétszer kell fésülni. Az állatok fürdetése is fontos, de nem túl gyakran, hogy megakadályozzuk a bőr és a szőrzet kiszáradását.Szőrzetápolási igényei

A Manchester terrier rövid, sima szőrzete az egyik vonzó jellemzője, azonban a megfelelő szőrzetápolás szintén fontos ahhoz, hogy egészséges és boldog maradjon. Az állatok általában könnyen kezelhető szőrzettel rendelkeznek, amelynek ápolása nem igényel sok időt és energiát.

A Manchester terrier szőrzetének hetente egyszer vagy kétszeri fésülése segít eltávolítani a laza szőrszálakat, és megakadályozni a csomósodást. A fésülés során fontos, hogy ne húzzuk meg a szőrzetet, mivel ez fájdalmas lehet az állatnak. Érdemes puha keféket és fésűket használni a szőrzetápoláshoz, hogy ne károsítsuk a kutya bőrét.

A Manchester terriernek nincs szüksége túl gyakori fürdetésre, mivel a túl gyakori mosás kiszáríthatja a bőrt és a szőrzetet. A kutya fürdetése általában havonta egyszer vagy ritkábban szükséges. Az állatok szárítása után fontos, hogy szárazra töröljük a füleiket, hogy megakadályozzuk a fertőzéseket.

A Manchester terriernek rendszeresen ellenőrizni kell a fülét, mivel azok hajlamosak a piszkosodásra és a fertőzésekre. Az állatok fülét hetente egyszer kell ellenőrizni, és ha szükséges, akkor tisztítani kell a fülcseppekkel.

Végül, de nem utolsósorban, a Manchester terrier fogainak rendszeres tisztítása is fontos a szőrzetápolásban. Az állatok hajlamosak a fogkő felhalmozódására, ami a fogszuvasodáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet. A fogak tisztítását évente legalább egyszer el kell végezni, és ha szükséges, akkor fogkőeltávolító kezelésre van szükség.

Összességében a Manchester terrier egyszerűen kezelhető szőrzete csak minimális gondozást igényel. Az állatok szőrzetének heti fésülése, rendszeres fürdetése, fül- és fogápolása segíthet megőrizni az egészségüket és szépségüket.Manchester terrier tanítása, kiképzése

A Manchester terrier egy rendkívül intelligens és éber fajta, amely nagyon jól reagál az oktatásra és a kiképzésre. Az állatok hajlamosak a szórakoztató trükkökre és az érdekes tevékenységekre, és szeretnek tanulni és együtt dolgozni a gazdájukkal.

Az oktatás és kiképzés során fontos, hogy a gazdik türelmesek legyenek, és jutalmazzák a Manchester terrier sikereit. Az állatok szeretik a pozitív megerősítést, így a dicséretek és a jutalmak segíthetnek abban, hogy a kiképzés szórakoztató és eredményes legyen.

A Manchester terrier oktatása az alapvető engedelmességi parancsokkal kell kezdődjön, például az „ülj”, „maradj” és „ide” parancsokkal. Az állatok rendkívül intelligensek, így gyorsan megtanulják ezeket a parancsokat, különösen ha a gazdik jutalmazzák őket azoknak megfelelő teljesítéséért.

A Manchester terrier kiképzése a társas érintkezésre és a szociális készségekre is kiterjed. Az állatok szükségük van arra, hogy megtanulják, hogyan kell viselkedni más emberek és kutyák körül, és hogyan kell a szabályokhoz alkalmazkodni. A kutyák szocializációja már fiatal korban kezdődik, és a rendszeres szociális érintkezés, például kutyaiskolákban vagy kutyás találkozókon történő részvétel is segíthet abban, hogy a Manchester terrier jól kezelje a különböző szituációkat.

A Manchester terrier szórakoztató tevékenységekre is képzhető, például az agility versenyekre vagy az engedelmességi versenyekre. Az állatok nagyon mozgékonyak és energikusak, így a rendszeres testmozgás és a kiképzés nagyon fontos ahhoz, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.

Összességében a Manchester terrier oktatása és kiképzése fontos ahhoz, hogy boldog és jól viselkedő kutyát neveljünk. Az állatok nagyon intelligensek és éberek, és szeretnek tanulni és együtt dolgozni a gazdájukkal. A pozitív megerősítés és a rendszeres oktatás és kiképzés segíthet abban, hogy a Manchester terrier jó viselkedésű és jól képzett kutyává váljon.

Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Manchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiManchester terrier fajta betegségek

A Manchester terrier egy általában egészséges fajta, azonban vannak bizonyos betegségek, amelyekkel hajlamosak küzdeni. Ahhoz, hogy az állatok egészségesek maradjanak, fontos, hogy a gazdik figyelmesek legyenek a lehetséges problémákra és rendszeresen vigyék el az állatokat az állatorvoshoz.

Az egyik leggyakoribb betegség a Manchester terrierek között az Addison-kór, amely a mellékvesék elégtelen működése miatt alakul ki. A betegség tünetei közé tartozik a letargia, az étvágytalanság és az izomgyengeség. A betegség kezelése általában hormonpótlással történik.

A másik gyakori betegség a Portosystemás shunt, amely az érbetegségek egyik formája, amelyben a véráramlás nem megfelelően működik az állatok májában. A betegség tünetei közé tartozik az émelygés, a hasmenés és az étvágytalanság. A betegség kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel.

A Manchester terrier hajlamos a szemsérülésekre, mint például a szürkehályog és a glaukóma. Az állatok szemének rendszeres ellenőrzése fontos ahhoz, hogy időben észrevegyük az ilyen típusú problémákat, amelyek esetén a kezelés általában sebészeti beavatkozást igényel.

Végül, a Manchester terriernek hajlamosak az allergiás reakciókra, amelyek különféle okokból adódhatnak, például az élelmiszerek vagy a környezeti hatások miatt. Az allergiák tünetei közé tartozik a viszketés, a bőrkiütések és az emésztési problémák. Az allergiák kezelése általában a kiváltó ok megszüntetésével és az antihisztaminok vagy a szteroidok használatával történik.

Összességében a Manchester terrier általában egészséges fajta, azonban vannak bizonyos betegségek, amelyekkel hajlamosak küzdeni. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés és a figyelmes gondozás segíthet abban, hogy az állatok egészségesek és boldogok maradjanak.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Manchester terrier kölyök nevelése

A Manchester terrier kölyök nevelése fontos és érzékeny folyamat, amely jelentős hatással lehet az állat egész életére. A megfelelő nevelési módszerek alkalmazása és a gazdi türelme és figyelme segíthet abban, hogy boldog, jól viselkedő kutyát neveljünk.

A Manchester terrier kölyök nevelésekor fontos, hogy meghatározzuk az alapvető szabályokat és határokat. Az állatoknak szükségük van az irányításra és a határokra, hogy biztonságban és boldogok legyenek. Az alapvető szabályok közé tartozik például a „nem” és az „elég” parancsok, amelyekkel az állatokat arra ösztönözhetjük, hogy viselkedjenek megfelelően.

Az etetési és a pihenési rutin is nagyon fontos a Manchester terrier kölykök nevelésében. A kölyköknek szükségük van rendszeres étkezésekre és pihenésre ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyenek. A rendszeres étkezések és alvásidők segítenek az állatoknak abban, hogy megtanulják a napi rutint és a viselkedésüket.

A Manchester terrier kölyök nevelése során fontos, hogy pozitív megerősítéseket használjunk. Az állatok szeretik a jutalmakat és az elismerést, ezért fontos, hogy dicsérjük és jutalmazzuk őket a helyes viselkedésükért. Az elismerés és a pozitív megerősítés segíthet abban, hogy a kölykök motiváltak maradjanak és tovább tanuljanak.

Az állatok szocializációja is kulcsfontosságú a Manchester terrier kölykök nevelésében. A kutyák fiatal koruktól kezdve szükségük van a különböző helyzetekkel és emberekkel való találkozásra, hogy megtanulják, hogyan kell viselkedni mások körül. A kutyaiskolák vagy a kutyás találkozók lehetőséget adnak a Manchester terrier kölyköknek arra, hogy megismerjék az embereket és a kutyákat, és fejlesszék a szociális készségeiket.

Végül, a Manchester terrier kölykök nevelésében fontos, hogy türelmesek és figyelmesek legyünk. A kölykök nagyon érzékenyek és könnyen tanulnak, de szükségük van a gazdik segítségére és támogatására ahhoz, hogy boldog és jól viselkedő kutyává váljanak.Kinek ajánlott tartása

A Manchester terrier egy aktív és intelligens fajta, amely kiváló társ lehet egy olyan gazdának, aki szereti a kihívásokat és élénk életstílust él. A fajta megfelelő tulajdonosának rendelkeznie kell az idővel és az energiával ahhoz, hogy megfelelő gondoskodást és odafigyelést biztosítson az állatnak.

A Manchester terrier nagyon szeret társaságban lenni, és jól alkalmazkodik a családi élethez. Az állatok jól reagálnak az érdekes és aktív életmódra, így a sportos és aktív családok kiváló társakat találhatnak a Manchester terrierben. Az állatok szintén szeretik a játékokat és az agilitást, így a családoknak kénytelenek lehetnek időt szánni az állatokkal való játékra és mozgásra.

Fontos megjegyezni, hogy a Manchester terriernek nagyon fontos a társas érintkezés, így a fajta nem ajánlott olyan emberek számára, akik hosszú órákat töltenek egyedül otthon. Az állatoknak szükségük van a gazdájuk figyelmére és interakcióira, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.

A Manchester terrier általában jól kijön más kutyákkal és állatokkal is, de a korai szocializáció és az életkorok különbsége fontos szerepet játszhat ebben. Az állatok szintén jó társak lehetnek gyerekek számára, de fontos megjegyezni, hogy a kicsiknek figyelniük kell az állatokra és a kezüket az állatok közelében tartaniuk kell, hogy elkerüljék a baleseteket.

Az ideális Manchester terrier tulajdonos egy olyan személy, aki szeretne aktív életet élni, és rendelkezik az idővel és az energiával ahhoz, hogy megfelelő gondoskodást és odafigyelést biztosítson az állatnak. Az állatok jól alkalmazkodnak a családi élethez, de szükségük van a társas érintkezésre és az érdekes tevékenységekre ahhoz, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.Érdekes történetek róla

A Manchester terrier egy érdekes és sokoldalú fajta, amelynek sok izgalmas története van az évek során. Íme néhány érdekesség a Manchester terrierek világából:

 • A Manchester terrier az egyik legősibb angol terrierfajta, amelyet az emberek több mint 200 évig használtak a rágcsálók és más kártevők elleni küzdelemben.
 • A fajtát eredetileg „Black and Tan Terrier” néven ismerték, de 1860-ban, amikor az első Manchester terrier kiállítást tartották, átnevezték a fajtát „Manchester Terrier”-re.
 • A Manchester terrier a 19. században a cirkuszi szereplők és utazó artisták kedvelt állata volt. Az állatok gyorsan és ügyesen mozogtak, ami lehetővé tette számukra, hogy bemutassák képességeiket a közönség előtt.
 • Az egyik legismertebb Manchester terrier, a Skipper, a világ legkisebb kutya címet nyerte el 1957-ben. Skipper mindössze 10,16 cm magas volt a vállától a talpáig.
 • A Manchester terrier kutyákat korábban az angliai bányákban használták az állatok rágcsálók elleni küzdelmében. Az állatok kis méretük miatt képesek voltak behatolni a szűk járatokba, és a kártevők elpusztítása érdekében dolgoztak.
 • Az amerikai hadsereg a második világháború alatt használta a Manchester terriereket üzenetek és fontos dokumentumok cipelésére a frontról a hátsó vonalba. Az állatok kis mérete és ügyessége lehetővé tette számukra, hogy áthatoljanak az ellenséges vonalakon.
 • A Manchester terrier népszerűsége az évek során hullámzó volt, de a fajta az utóbbi években ismét népszerűvé vált a kis méretű és aktív kutyák iránti érdeklődés növekedésével.

Ezek csak néhány érdekesség a Manchester terrier történetéből, amelyek bemutatják a fajta sokoldalúságát és hosszú történelmét. Az állatok továbbra is népszerűek a családok és a kutya szerelmesei körében, és valószínűleg még sok izgalmas történetet hoznak majd az évek során.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
KedvenceinkManchester terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei. Ismerd meg a fajtát, tudj meg mindent erről a gyönyörű kutyáról.

Fotók: Vistacreate