Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Az angol masztiff (English Mastiff) története, eredete

Az angol masztiff egy hatalmas és tekintélyes kutya, mely méltán híres óriási termetéről és kiváló jelleméről. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az angol masztiff eredetét és történetét, hogy jobban megértsük ennek a nemes fajtának az előzményeit.Az angol masztiff eredete évezredekkel ezelőttre vezethető vissza. Az ókorban már megtalálhatók hasonló típusú kutyák, amelyek a masztiff ősének tekinthetők. Az angol masztiff feltehetően a brit szigeteken alakult ki és fejlődött tovább az évszázadok során.

A masztiffokat eredetileg sokféle célra használták. Az egyik legfontosabb szerepük a vadászatban és a harcban volt. Ezek a hatalmas kutyák nagy erejükkel és bátorságukkal kiválóan alkalmazkodtak ezekhez a feladatokhoz. Emellett az angol masztiffokat pásztorkutyaként is használták, hogy segítsenek a marhák és a juhok őrzésében.

Az angol masztiffok népszerűsége azonban nemcsak a praktikus felhasználásuknak köszönhető. Az idők során a brit királyi család és más nemesek is kedvelni kezdték ezeket a kutyákat. Az angol masztiffok a középkorban gyakran voltak jelen a lovagok oldalán, és a csatatereken is láthattuk őket. A masztiffok hűségükkel és bátorságukkal lettek híresek, és gyakran az arisztokraták és a királyi udvar kedvencei voltak.

A fajta hírneve és népszerűsége azonban idővel csökkent, különösen a két világháború közötti időszakban. A masztiffok állománya jelentősen lecsökkent, és csak néhány elhivatott tenyésztőnek köszönhetően sikerült megmenteni a fajtát.Az angol masztiffok a mai napig hűséges és szelíd kutyák, bár hatalmas méretük miatt inkább csak tapasztalt gazdiknak ajánlottak. Nagyon jó természetűek és nagyon ragaszkodnak a családjukhoz. Az angol masztiffok ma már nem csak kiváló őrzőkutyák és háziállatok, hanem nagyszerű társak is, akik mellett mindig érezhetjük magunkat biztonságban és szeretve.

Az angol masztiff története és eredete gazdag és izgalmas, és hűen tükrözi az ember és kutya közötti évszázados kapcsolatot. Ez a fajta nemcsak a múlt, hanem a jelen és a jövő számára is fontos szerepet játszik a kutyatartók és tenyésztők szívügyévé vált.

Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAz angol masztiff (English Mastiff) jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

Az angol masztiff (vagy más néven English Mastiff) egy igazi óriás a kutyavilágban, és jellemzői kivételesen lenyűgözőek. Ebben a cikkben részletesen ismertetjük ezen nemes fajta külsejét, méreteit, súlyát és élettartamát.

Az angol masztiff hatalmas termete azonnal magára vonja a figyelmet. A hímek általában magasabbak és nehezebbek, mint a szukák, de mindkét nemű egyaránt impozáns méretű. A hímek magassága általában 76-91 centiméter között mozog, míg a szukák 69-76 centiméter magasak. A súlyuk pedig elképesztő lehet, egy átlagos angol masztiff hím akár 80-90 kilogrammot is nyomhat, míg a szukák is könnyedén elérhetik a 68-77 kilogrammos súlyt.

Az angol masztiff külleme masszív és izmos, de ugyanakkor elegáns is. Fejük hatalmas, a homlokuk enyhén domború, az arcuk pedig rövid és erőteljes. Szemük sötétbarna, füleik közepesen hosszúak és V alakúak. A fajta híres rózsaszín vagy fekete orral, és a szájukban általában lóg egy laza bőrdarab, amit „borjúhájként” ismernek.

Az angol masztiff szőrzete rövid és sűrű, és sokféle színben lehet, például aranyszínben, sárgában vagy fehérben. Egyébként a bunda gondozása nem igényel túl sok időt vagy energiát, mivel rövid szőrzete nem hajlamos erős vedlésre.A masztiffok jellemzően nyugodt és hűséges kutyák. Bár hatalmas méretükből adódóan sokan tartanak tőlük, valójában rendkívül barátságosak és jól nevelhetők. Nagyszerű családi kutyák, akik kiválóan megértik és óvják a gyermekeket. Az angol masztiffok hűségükkel és oltalmazó természetükkel kitűnő házőrzők, és hajlandóak mindent megtenni, hogy megvédjék a családjukat.

Az angol masztiffok élettartama általában 6-10 év közötti, és mint minden nagyobb fajtánál, az egészségügyi ellátás és a megfelelő táplálás kulcsfontosságú a hosszú és boldog életükhöz.

Összességében az angol masztiff egy kivételes kutyafajta, melyet méretével, külsejével és rendkívüli jellemével emelkedik ki. Ha megfelelő gondoskodást és szeretetet kapnak, akkor hűséges és hűséges társak lesznek az egész család számára.

Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAz angol masztiff (English Mastiff) jelleme, viselkedése

Az angol masztiff nem csak lenyűgöző megjelenésű, hanem rendkívül különleges jellemmel és viselkedéssel is rendelkezik. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk ennek a nemes fajtának a jelleme és viselkedése.

Az angol masztiffokat gyakran a „szelíd óriások” névvel illetik, és ez a becenév tökéletesen leírja őket. Bár hatalmasak és erőteljesek, rendkívül kedvesek, nyugodtak és barátságosak. Ezek a kutyák rendkívül hűségesek a családjukhoz, és imádnak időt tölteni az emberekkel, különösen a gyerekekkel.

Az angol masztiffok általában csendesek és jó természetűek. Bár őrzőként is kiválóan teljesítenek, nem hajlamosak túlzott ugatásra vagy agresszív viselkedésre. Inkább megfigyelők és megfontoltak, és csak akkor lépnek közbe, ha valóban veszélyt érzékelnek.

Ezek a kutyák nagyon intelligensek és könnyen taníthatók. Szeretnek megtanulni új trükköket és utasításokat, és büszkén mutatják be azokat. Azonban fontos tudni, hogy az angol masztiffok kissé önállóak lehetnek, és néha makacsok is, így a következetes és pozitív erősítésen alapuló tréning különösen fontos velük.

Mivel az angol masztiffok rendkívül nagyok, fontos, hogy már kiskoruktól kezdve megfelelő szocializációt kapjanak. Ezt azt jelenti, hogy hozzáférnek más kutyákhoz, emberekhez, különböző helyszínekhez és helyzetekhez, hogy megtanulják a megfelelő viselkedést és megszokják a környezetüket.Az angol masztiffok nagyon érzékenyek az emberi hangulatra és érzelmeire, és mindig igyekeznek megnyugtatni és kényeztetni a családjukat. Az ölelések és simogatások különösen kedvesek számukra.

Az angol masztiffok életük során lassan öregednek, és hajlamosak az elhízásra, így fontos, hogy megfelelő étrendet és rendszeres mozgást biztosítsunk számukra.

Összességében az angol masztiff egy fantasztikus és imádnivaló fajta, amely hűségével, gyengédségével és jó természetével hosszú éveken át szolgálja és boldoggá teszi a családját. Azok számára, akik képesek biztosítani nekik a megfelelő gondoskodást és szeretetet, az angol masztiff a tökéletes társ lehet.Az angol masztiff (English Mastiff) társas viselkedése

Az angol masztiff, vagy ahogyan sokan hívják, az „angol óriás”, valóban kivételes társaság. Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen társas viselkedést mutatnak ezek a rendkívül különleges kutyák.

Az angol masztiffokat elsősorban a rendkívüli hűség és ragaszkodás jellemez. Ezek a kutyák a családjukhoz kötődnek legmélyebben, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék és gondoskodjanak róluk. Ha egy angol masztiff a család tagjává válik, akkor biztos lehet benne, hogy mindig lesz egy hűséges őrző a háznál.

Az angol masztiffok kiválóan alkalmasak családi kutyáknak. Nagyon szeretik a gyerekeket, és rendkívül türelmesek velük. Ők lehetnek az ideális játékostársak és az ágy alatti rémek elűzői a legkisebbeknek. Az angol masztiffok hűségükkel és nyugodt természetükkel biztonságot nyújtanak a családnak, és remekül illeszkednek a házimunka részévé is.

Mivel rendkívül barátságosak és társaságkedvelők, az angol masztiffok jól jöhetnek olyan embereknek is, akiknek szükségük van a magány vagy a stressz ellensúlyozására. Ezek a kutyák szeretik a közelséget és a társaságot, és boldogan vesznek részt minden családi tevékenységben.

Az angol masztiffok gyakran hajlamosak arra, hogy a szívüket a gazdájukhoz kössék, és néha kissé féltékenyek lehetnek más állatokra vagy emberekre. Azonban a korai szocializáció és a megfelelő tréning segít megelőzni a túlzott possesszivitást.

Fontos megjegyezni, hogy mivel az angol masztiffok hatalmasak és erőteljesek, fontos a megfelelő nevelés és irányítás. A következetes tréning és a pozitív erősítés segít abban, hogy ezek a kedves óriások megőrizzék jó viselkedésüket és szelíd természetüket.

Az angol masztiffok társas viselkedése rendkívül kedves és kötelességtudó. Ha megfelelő gondoskodást és szeretetet kapnak, akkor hűséges és oltalmazó társak lesznek az egész család számára, akik mindig mellettünk állnak jóban-rosszban.

Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTáplálkozása, étkezési szokásai

Az angol masztiff, mint más nagytestű kutyafajták, igényel egy speciális étrendet és étkezési szokásokat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor az angol masztiff étkezéséről van szó.

Az angol masztiffok hatalmas termetükből adódóan nagy mennyiségű ételt fogyasztanak. Fontos, hogy a táplálékuk energiadús legyen, hogy fenntartsák súlyukat és energiaszükségletüket. Azonban a túlzott táplálékbevitel kerülendő, mert az elhízás egészségügyi problémákat okozhat.

Az angol masztiffok hajlamosak az elhízásra, ami a csontok és az ízületek terhelését is növelheti. Ezért fontos, hogy figyeljünk az adagok méretére és a táplálék minőségére. Ajánlott kutyatápokat választani, amelyek speciálisan nagytestű kutyák számára készültek, és alkalmazkodnak az ő tápanyagszükségleteikhez.

A kölyköknek különleges táplálékkal kell ellátni, hogy megfelelően fejlődjenek. Fontos, hogy a kölyköknek nagyobb mennyiségű fehérje és kalcium álljon rendelkezésre a csontok és az izmok megfelelő fejlődéséhez. Azonban a túlzott gyors növekedés is káros lehet, ezért érdemes konzultálni állatorvossal vagy tenyésztővel a megfelelő táplálkozási terv kialakításához.

Amikor az angol masztiffok felnőttekké válnak, fontos a táplálkozásuk szigorú ellenőrzése. A két nagy étkezés naponta megfelelő, és érdemes kerülni a túlzottan kalóriadús vagy zsíros ételeket, mivel az elhízás kockázatát növelhetik.

Az angol masztiffoknak hajlamosak az emésztési problémákra, így az étkezés után kerülendő a túlzott testmozgás vagy játék. A bőrápolásuk is fontos, mivel hajlamosak a bőrredők közötti irritációra.

A friss ivóvíz mindig rendelkezésre kell álljon a masztiffok számára, különösen melegebb időjárásban vagy intenzív testmozgás után.

Összességében az angol masztiff étkezési szokásai különleges figyelmet igényelnek. Fontos a megfelelő minőségű táplálék kiválasztása, az adagok szabályozása és az egészséges testsúly fenntartása. A megfelelő táplálkozás és gondoskodás segít abban, hogy az angol masztiff hosszú, boldog és egészséges életet élhessen.Általános gondozási tudnivalók

Az angol masztiff egy gyönyörű és különleges kutya, de a megfelelő gondozás elengedhetetlen ahhoz, hogy boldog és egészséges életet éljen. Ebben a cikkben áttekintjük az általános gondozási tudnivalókat, amelyek segítenek abban, hogy az angol masztiff és gazdája harmonikus kapcsolatban éljenek.

 1. Táplálás: Mint korábban említettük, az angol masztiffok hajlamosak az elhízásra, így fontos a megfelelő étrend kialakítása. Válasszunk jó minőségű, nagytestű kutyák számára készült tápot, és ellenőrizzük az adagok méretét. Időszakos súlymérés segíthet abban, hogy nyomon kövessük a testsúly változását.
 2. Testmozgás: Bár az angol masztiffok inkább lustálkodó természetűek, fontos, hogy rendszeres testmozgást kapjanak. Sétáltatásuk naponta legalább kétszer ajánlott, de kerüljük a túlzott terhelést, különösen a forró időjárásban.
 3. Szocializáció: Kezdjük el a szocializációt már kölyökkorban. Ismertessük meg őket más kutyákkal, emberekkel és különböző helyzetekkel, hogy megszokják a változatos környezetet. Ez segít abban, hogy felnőttként is biztonságban érezhessék magukat mások társaságában.
 4. Egészségügyi ellátás: Ne hanyagoljuk el az állatorvos rendszeres ellenőrzéseket és oltásokat. Az angol masztiffok hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra, mint például az ízületi problémák, így fontos a megelőző ellátás és az időben történő orvosi beavatkozás.
 5. Fizikai gondozás: Az angol masztiffok rövid szőrzete könnyen kezelhető, de rendszeres kefélést igényelnek, hogy a bundájuk tiszta és egészséges maradjon. A bőrápolásra is figyeljünk, különösen a redők között.
 6. Mentális stimuláció: Az angol masztiffok intelligensek, és szeretnek tanulni és problémákat megoldani. Biztosítsunk számukra megfelelő szellemi stimulációt, például játékokkal és tréningekkel.
 7. Szeretet és figyelem: Az angol masztiffok igazi családi kutyák, és szeretik, ha részei lehetnek a mindennapi életnek. Töltse időt velük, adjon nekik sok szeretetet és figyelmet.

Az angol masztiff egy fantasztikus fajta, amely hűségével és jó természetével hosszú éveken át szolgálja és boldoggá teszi a családját. A megfelelő gondoskodás és figyelem segít abban, hogy ezek a kedves óriások egészségesek és boldogok maradjanak.

Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

Az angol masztiff egy olyan kutya, amelynek szőrzete könnyen kezelhető, de azért némi gondoskodásra szükség van annak érdekében, hogy bundája egészséges és tiszta maradjon. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az angol masztiff szőrzetápolási igényeit.

Az angol masztiffok rövid szőrzettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem igényelnek hosszú órákat igénylő fésülést és szőrzetápolást, mint például a hosszabb szőrű fajták. Azonban a rendszeres kefélés még mindig fontos része a gondoskodásnak, mivel segít eltávolítani a kihullott szőrzetet, és elősegíti a bőr egészségét.

A kefélés során érdemes egy különleges kefét vagy kefét használni, amely kifejezetten rövid szőrzetű kutyákhoz készült. Ezek a kefék általában puha sörtékkel rendelkeznek, amelyek nem irritálják a bőrt, miközben hatékonyan eltávolítják a szőrt és a porszemcséket. A rendszeres kefélés segít csökkenteni a szőrzet veszteségét, és minimalizálja a bundában lerakódó szennyeződéseket.

A masztiffoknak különös figyelmet kell fordítani a redőik tisztán tartására is. Mivel nagy testűek és rövid arcúak, redők képződnek a bőrükön, különösen az arcuk körül és a nyakukon. Ezek a redők meleg és nedves környezetet teremtenek, amely ideális a baktériumok és az irritáció kialakulásához. A redők rendszeres tisztítása és szárazon tartása segít megelőzni az esetleges bőrproblémákat.

Fontos megjegyezni, hogy az angol masztiffok érzékenyek lehetnek az allergiákra, így az élelmiszerek és környezeti tényezők figyelése is fontos lehet a szőrzet és a bőr egészségének megőrzése érdekében.

Összességében az angol masztiffok szőrzetápolási igényei viszonylag alacsonyak, de a rendszeres kefélés és a redők tisztítása elengedhetetlen része a gondoskodásnak. Ezek a gyengéd óriások élvezni fogják a szeretetteljes ápolást, és megköszönik a ragyogó és egészséges megjelenésüket.Az angol masztiff (English Mastiff) tanítása, kiképzése

Az angol masztiff egy okos és jól nevelhető kutya, bár a hatalmas termetéből adódóan időnként makacsnak is tűnhet. Azonban a megfelelő tréning és tanítás segítségével az angol masztiffek kiválóan működnek együtt és válnak engedelmes és jól nevelt kutyákká. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan tanítsuk és képezzük az angol masztiffet.

 1. Korai szocializáció: A szocializáció elengedhetetlen a masztiff kölyköknek. Már fiatalon ismerkedjenek meg más kutyákkal, emberekkel és különböző helyzetekkel, hogy megtanulják a megfelelő viselkedést. A korai tapasztalatok segítenek abban, hogy felnőttként magabiztosan és biztonságosan reagáljanak különböző helyzetekben.
 2. Következetesség: Az angol masztiffek intelligensek, de időnként makacsok is lehetnek. Ezért fontos a következetes tréning és szabályok kialakítása. Minden családtagnak ugyanazokat az utasításokat és szabályokat kell követnie, hogy ne keveredjenek a kutyának.
 3. Pozitív erősítés: Az angol masztiffek érzékenyek a negatív visszajelzésekre, és a büntetésre hajlamosak lehetnek visszahúzódni vagy zárkózottá válni. Ehelyett használjunk pozitív erősítést, például jutalmazást és dicséretet, amikor a kutya helyesen cselekszik. Ez motiválóbb és hatékonyabb módszer a tanításukban.
 4. Alap parancsok: Kezdjük az alap parancsokkal, mint például a „ülj” vagy a „feküdj” parancsokkal. Ezek az alapvető parancsok segítenek a masztiffnek megérteni az elvárt viselkedést, és szolgálnak a további tréning alapjául.
 5. Társadalomba való beilleszkedés: Az angol masztiffek hajlamosak az oltalmazó magatartásra, ezért fontos, hogy megtanítsuk nekik, hogyan viselkedjenek más kutyák és emberek társaságában. Szervezzen rendszeres találkozásokat más kutyákkal, és bátorítsa az ismerkedést.
 6. Szeretet és türelem: Az angol masztiffek szeretik megnyerni a gazdájuk szeretetét és jóváhagyását. Légy türelmes velük, és hozd ki a legjobbat a képzésükből a pozitív és kedves hozzáállással.
 7. Képzés folytonossága: A képzésnek folyamatosnak kell lennie az egész kutya élete során. Ne hagyjuk abba a tanítást, miután elértük a kívánt eredményeket. A folyamatos képzés segít fenntartani az engedelmességet és a jó viselkedést.

Az angol masztiffek olyan kutyák, akik élvezik a tréninget és a tanítást, és örömmel dolgoznak együtt a gazdáikkal. A megfelelő képzés és gondos odafigyelés segít abban, hogy ezek a kedves óriások engedelmes és jól nevelt társakká váljanak, akik mindig hűségesek és ragaszkodóak a családjukhoz.Az angol masztiff (English Mastiff) fajta betegségek lehetnek

Az angol masztiff, mint más kutyafajták, sajátos egészségügyi problémákkal is küzdhet. Fontos, hogy a leendő tulajdonosok ismerjék ezeket a potenciális betegségeket, hogy megfelelően gondoskodni tudjanak a kutya egészségéről és szükség esetén időben reagálhassanak. Íme néhány olyan betegség, amelyek gyakrabban érintik az angol masztiffeket:

 1. Diszplázia: Az angol masztiffek hajlamosak az ízületi diszpláziára, különösen a csípő- és könyökízületeikben. Ez az állapot súlyos fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat, és hosszú távon az ízületi kopás és a porcproblémák kialakulásához vezethet.
 2. Szívbetegségek: Az angol masztiffek hajlamosak lehetnek szívbetegségekre, például a dilatatív kardiomiopátiára. Ez a betegség a szív izomzatának gyengülését eredményezheti, ami szívproblémákhoz vezethet.
 3. Hőguta: A masztiffok vastag szőrzete és rövid orruk miatt hajlamosak a hőgutára, különösen meleg időjárásban vagy intenzív testmozgás során. Fontos, hogy a forró időben megfelelő hűtést és hidratálást biztosítsunk számukra, és kerüljük a túlzottan megerőltető tevékenységeket.
 4. Bőrproblémák: Az angol masztiffeknél gyakoriak a bőrproblémák, például bőrgyulladás vagy fertőzések, különösen a redők területén. A redők rendszeres tisztítása és szárazon tartása segíthet megelőzni ezeket a problémákat.
 5. Rák: Az angol masztiffek hajlamosak lehetnek különböző rákfajták kialakulására. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a kutya bőrét és testét, és azonnal konzultáljon az állatorvossal, ha bármilyen gyanús elváltozást észlel.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden angol masztiff betegszik meg ezekben a betegségekben, és a megfelelő gondoskodás és rendszeres állatorvosi ellenőrzések segíthetnek a problémák időben történő felismerésében és kezelésében. A felelős kutyatartók mindent megtesznek kedvencük egészségének megőrzéséért, és gondoskodnak a megfelelő étrendről, testmozgásról és orvosi ellátásról ahhoz, hogy az angol masztiff hosszú, boldog és egészséges életet élhessen.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Az angol masztiff (English Mastiff) kölyök nevelése

Az angol masztiff kölyök nevelése egy izgalmas és fontos folyamat, amelynek során kialakítjuk a kutya viselkedését és személyiségét. A következőkben összegyűjtöttük néhány hasznos tippet, hogy segítsünk a leendő angol masztiff tulajdonosoknak a kölyökkutyák sikeres nevelésében.

 1. Szocializáció: A kölyök masztiffoknak korai szocializációra van szükségük. Ismerkedtesse meg őket más kutyákkal, emberekkel és különböző környezetekkel. Látogasson el kutyaiskolákba vagy kutyaparkokba, hogy a kiskutya megtanulja, hogyan viselkedjen különböző helyzetekben.
 2. Alap parancsok: Kezdje el az alap parancsok tanítását, mint például a „ülj”, „feküdj”, „maradj” és „gyere ide” parancsok. Ezek az alapvető utasítások segítenek a kölyöknek megérteni az elvárt viselkedést és a határokat.
 3. Pozitív erősítés: Használja a pozitív erősítést a tanítás során. Jutalmazza a kölyköt dicsérettel és kevéssé kalóriadús csemegékkel, amikor helyesen viselkedik. Ez motiválóbb és hatékonyabb, mint a büntetés.
 4. Kerülje a túlterhelést: A kölyök masztiffok még növekedésben vannak, így kerülje a túlzott testmozgást vagy nehéz teherhordozást, ami káros lehet a csontokra és az ízületekre.
 5. Szobatisztaság: Tanítsa meg a kölyköt a szobatisztaságra. Rendszeres időközönként vigye ki a kutyát a kívánt helyre, és jutalmazza meg, ha ott végzi el a dolgát.
 6. Redők tisztítása: Az angol masztiffok hajlamosak a bőrproblémákra a redők területén. Rendszeresen tisztítsa meg és szárítsa meg a redőket, hogy megelőzze az irritációt és fertőzéseket.
 7. Türelem és szeretet: A kölyöknevelés időigényes folyamat, és néha frusztráló is lehet. Legyen türelmes és szeretetteljes, és mindig pozitív hozzáállással álljon a kölyökkutya tanításához.

Az angol masztiffok hűséges és engedelmes kutyák lehetnek, ha megfelelően nevelik és gondozzák őket. A korai nevelés és szocializáció segít abban, hogy a kölyök masztiff egészséges, boldog és jól nevelt felnőtt kutya legyen, aki hűséges társ lesz a családjában.Kinek ajánlott tartása

Az angol masztiff egy fantasztikus kutya, amely kiváló társ lehet számos családnak és gazdának. Azonban fontos megérteni, hogy ezek a kutyák hatalmas méretűek és különleges gondoskodást igényelnek. Íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni, ha az angol masztiff tartását fontolgatja:

 1. Tér és hely: Az angol masztiffek hatalmas termetűek és igényelnek elegendő helyet. Ideálisak a nagyobb kertekkel vagy területekkel rendelkező családoknak, és ahol a kutya szabadon tud mozogni. Az apartmanlakások nem feltétlenül a legjobb választás számukra.
 2. Idő és figyelem: Az angol masztiffek igénylik a figyelmet és a szeretetet. Legyen ideje foglalkozni velük, játszani velük és sétáltatni őket. Ezek a kutyák nagyon ragaszkodóak a családjukhoz és szükségük van az emberi társaságra.
 3. Képzés és szocializáció: Az angol masztiffeknek szükségük van rendszeres képzésre és szocializációra. A kölyökkutyákat korai életkorban kell megtanítani az alapvető parancsokra és a kívánt viselkedésre. A szocializáció során megismerkedhetnek más kutyákkal és emberekkel.
 4. Felelős tulajdonos: Az angol masztiff egy hatalmas kutya, és a tulajdonosának felelősnek kell lennie a gondozásában. Rendszeres állatorvosi ellenőrzések, megfelelő táplálkozás és testmozgás, valamint a bőr és redők tisztítása is része a felelős kutyatartásnak.
 5. Családoknak: Az angol masztiffek általában jól alkalmazkodnak a családi élethez. Nagyon szeretik a gyerekeket, és türelmesek velük. Azoknak a családoknak, akik helyet és időt tudnak szentelni ezeknek a kedves óriásoknak, jó társai lehetnek.
 6. Egyedülállók és idősebb emberek: Az angol masztiffok ideálisak lehetnek olyan embereknek is, akiknek szükségük van a társaságra és a biztonságra. Ezek a kutyák hűségesek és oltalmazóak, és sok örömöt hozhatnak az életükbe.

Az angol masztiff egy kivételes fajta, amely hűségével és jó természetével hű társ lehet számos különböző családnak és személynek. Azonban a potenciális tulajdonosoknak fel kell készülniük arra, hogy hosszú távon megfelelő gondoskodást és figyelmet nyújtsanak ennek a nagytestű kutyának. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, az angol masztiff remek társa lehet életünk során.Érdekes történetek róla

Az angol masztiff egy izgalmas és érdekes fajta, amelyhez számos szórakoztató és megható történet kapcsolódik. Íme néhány érdekes történet a masztiffek világából:

 1. Az óriás masztiff, Zorba: Talán az egyik legismertebb angol masztiff története Zorba, aki bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a világ legnagyobb kutyájaként. Zorba a 20. század közepén élt, és hatalmas termetével és barátságos természetével számos embert lenyűgözött.
 2. A masztiff, aki megmentette a gyerekeket: Számos történet szól arról, hogy angol masztiffek milyen óvó és védő természetűek a családjuk iránt. Egy masztiff, nevén Hercules, például megmentette a család gyerekeit egy medve támadásától. A hősies kutya súlyosan megsebesült, de megvédte a gyermekeket.
 3. A szívmelengető terápiakutya: Az angol masztiffek nem csak óriás méretükkel, hanem gyengéd szívükkel is rendelkeznek. Sok masztiff válik terápiakutyává, és látogat kórházakba és idősotthonokba, hogy örömet és vigaszt hozzon az emberek életébe.
 4. Az angol masztiff a filmvásznon: A masztiffek népszerűek a filmiparban is. Az egyik legismertebb példa erre az angol masztiff, aki Hagrid kutyaként szerepelt a Harry Potter filmekben. Az ő megjelenése sok rajongót nyert meg a fajta iránt.
 5. A masztiff, aki barátságos macskákkal él: Az angol masztiffekről gyakran mondják, hogy jó természetűek és barátságosak más állatokkal is. Egy híres történet egy angol masztiffről szól, aki egy macskával él együtt, és a két állat nagyon közel barátságot kötött.

Az angol masztiffek évezredek óta különleges helyet foglalnak el az emberek szívükben. Ezek a kedves óriások hűségükkel, szeretetükkel és védelmező természetükkel sok embernek okoztak örömöt és megható pillanatokat. A fajta történetei emlékeztetnek minket arra, hogy a kutyák valóban az ember legjobb barátai lehetnek.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink
Madárinfók

Képek: Pixabay, Vistacreate

Az angol masztiff (English Mastiff) eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei. Ismerd meg a fajtát, tudj meg mindent erről a gyönyörű kutyáról.