Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Leonbergi története, eredete

Leonbergi története visszanyúlik egészen az 1800-as évek elejére, amikor Heinrich Essig nevű német állatorvos és tenyésztő az akkori Wuerttemberg hercegségben fajtatiszta kutya tenyésztésébe kezdett. Essig célja az volt, hogy egy olyan nagytestű, erős kutya fajtát hozzon létre, amely alkalmas a húzó- és pásztorkutyai munkára, ugyanakkor barátságos és engedelmes társ is lehet az emberek számára.

Essig a Saint Bernard, a Pyrenees-i hegyikutya és a berni pásztorkutya keresztezésével próbálkozott, hogy létrehozza az általa kívánt fajtát. Az első ilyen keresztezett kutya neve „Nero” volt, és azonnal nagy sikert aratott. Essig további kutyákat keresztezett Neroval, és így jött létre a leonbergi fajta.A leonbergi nevét Essig wuerttembergi szülővárosáról, Leonbergből vette kölcsön. A fajta egyre népszerűbb lett Németországban és Európa-szerte, és hamarosan az egész világon elterjedt.

Az első világháború után a leonbergi állománya jelentősen csökkent, és a fajta visszaszorult a szinte teljes kihalás szélére. Azonban néhány elkötelezett tenyésztőnek köszönhetően a fajta sikerült megmenteni, és azóta is folyamatosan tenyésztik.

A leonbergi ma már nemcsak munkakutyaként és pásztorkutyaként funkcionál, hanem egyre inkább házi kedvencként is megjelenik. Barátságos, engedelmes és hűséges természete miatt nagyon népszerű, és a világ számos országában élnek leonbergi kutyák boldog életet családjaikkal.Leonbergi jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A leonbergi egy nagytestű, erős kutya, amely barátságos és engedelmes természete miatt nagyon népszerű házi kedvencként is. A fajta eredetileg húzó- és pásztorkutyaként funkcionált, de ma már számos más területen is használják, például terápiás kutyaként és mentőkutyaként is.

A leonbergi küllemét a nagytestű testalkat és a hosszú, selymes szőrzet jellemzi. A fajta színe változó lehet, a leggyakoribb a sárga, vörös, arany és homokszín. A kutya feje erős és hosszú, a fülei közepes méretűek és lelógóak. A leonbergi szemei sötétbarna színűek, kifejezőek és barátságosak.

A leonbergi nagytestű kutyafajta, a kanok átlagosan 72-80 cm magasak, míg a szukák általában 65-75 cm magasak. A kanok súlya általában 50-75 kg között van, míg a szukáké 40-60 kg között mozog. Az élettartamuk általában 8-10 év, de az egészséges leonbergik akár 12 évig is élhetnek.

A fajta szőrzete hosszú és selymes, ami intenzív ápolást igényel. A leonbergik rendszeres fésülése és fürdetése elengedhetetlen a szőrzet egészséges és szép állapotának fenntartásához. Az aktív életmód és a megfelelő táplálkozás szintén kulcsfontosságú a leonbergik egészségének és boldogságának megőrzése érdekében.

Összességében a leonbergi egy barátságos, intelligens és erős kutya, amely ideális választás lehet azoknak, akik nagytestű és hűséges társra vágynak. Azonban, ahogy minden kutyafajta esetében, a leonbergik tenyésztésének és tartásának felelős módjára kell figyelmet fordítani, hogy a kutyák boldog és egészséges életet élhessenek.

Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiLeonbergi jelleme, viselkedése

A leonbergi egy nagyon barátságos és engedelmes kutya, amely szoros kapcsolatot épít ki családjával és imádja a társaságot. A fajta hűséges és figyelmes társ, és nagyon jól alkalmazkodik az emberi életmódhoz. A leonbergik általában nagyon szeretik a gyerekeket és nagyszerű családi kutyák lehetnek.

A leonbergik általában nagyon intelligensek és jól reagálnak az oktatásra és a tréningre. Ennek köszönhetően a fajta nagyon sokoldalú és képes munkakutyaként és terápiás kutyaként is szolgálni. A leonbergik szeretik a fizikai aktivitást és a munkát, de ugyanakkor boldogok, ha csak otthon pihenhetnek és a családjukkal tölthetnek időt.

A leonbergik általában nagyon barátságosak más kutyákkal és állatokkal, és általában jól viselkednek más emberekkel is. Azonban a fajta mérete és erőssége miatt fontos, hogy a gazdik megfelelően ellenőrizzék és képezzék a kutyájukat, különösen ha más kutyákkal vagy emberekkel találkoznak.

A leonbergik általában nagyon jó természetűek és nem hajlamosak az agresszióra vagy a harapásra. Azonban mint minden kutya, a leonbergik is képesek lehetnek agresszív viselkedésre, ha megvédik magukat vagy a családjukat. Ezért fontos, hogy a gazdik a megfelelő tréninget és szocializációt biztosítsák a kutyájuknak.

Összességében a leonbergi egy barátságos és engedelmes kutya, amely nagyon szereti a családját és boldog, ha velük lehet. A fajta intelligens és sokoldalú, és nagyszerű választás lehet azok számára, akik nagytestű, hűséges és szeretetteljes társra vágynak.Leonbergi társas viselkedése

A leonbergi egy nagyon társas kutya, amely szeret velünk együtt élni, játszani és időt tölteni a családjával. A fajta nagyon szeret a gyerekekkel lenni, és sokak szerint az egyik legjobb családi kutya.

A leonbergik általában nagyon barátságosak és játékosak, és nagyon szeretnek a figyelem középpontjában lenni. A fajta nagyon szeret a gazdijával együtt lenni, és szívesen követi őket bárhova mennek.

A leonbergik általában nagyon jól viselkednek más kutyákkal és állatokkal is, és sokak szerint az egyik legjobb kutya társaságban. A fajta általában nem agresszív más kutyákkal szemben, és jól viselkedik más állatokkal is.

Azonban, ahogy minden kutya esetében, a leonbergik társas viselkedése is függ attól, hogy megfelelően szocializálták-e őket. A korai szocializáció fontos ahhoz, hogy a kutyák jól reagáljanak más kutyákra és emberekre, és elkerüljék az agressziót.

A leonbergik nagyon érzékenyek a gazdájuk hangulatára és viselkedésére is. Ha a gazdi stresszes vagy ideges, a kutya általában észreveszi ezt, és megpróbálja megnyugtatni őt. Ez a tulajdonság nagyon hasznos lehet azok számára, akiknek szükségük van egy kis nyugalomra és kényeztetésre a stresszes időszakokban.

Összességében a leonbergik nagyon társas kutyák, akik boldogok és elégedettek, ha a gazdijukkal vannak. A fajta nagyon barátságos és játékos, és szeret a figyelem középpontjában lenni. A leonbergik szocializációja és tréningje kulcsfontosságú ahhoz, hogy jól viselkedjenek más kutyákkal és emberekkel, és boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek családjukkal együtt.Táplálkozása, étkezési szokásai

A leonbergik nagytestű kutyafajta, amelynek megfelelő táplálkozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyenek. A fajta nagy energiaigényű, és szükségük van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra, hogy fenntartsák az aktív életmódjukat.

A leonbergik étrendje magában kell, hogy foglalja a megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot és vitaminokat, hogy biztosítsa a szervezetük számára a megfelelő tápanyagokat. A fajta étrendje nagyban függ az életkoruktól, az aktivitási szintjüktől, az egészségi állapotuktól és a testsúlyuktól is.

Az idősebb leonbergiknek általában kevesebb kalóriára van szükségük, míg a kölyökkutyák és a fiatalabb felnőtt kutyák nagyobb kalóriabevitelt igényelnek a növekedésükhöz és a fejlődésükhöz. Az aktívabb kutyák nagyobb mennyiségű táplálékot igényelnek az energiaszintjük fenntartásához, míg a kevésbé aktív kutyáknak kevesebb táplálékra van szükségük.

Fontos, hogy a leonbergik étrendje kiegyensúlyozott és megfelelő minőségű legyen. A magas minőségű, tápértékben gazdag tápok biztosítják a megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, valamint az összes szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek biztosítják a megfelelő egészségi állapotot.

A leonbergik hajlamosak az elhízásra, ezért fontos, hogy a gazdik figyeljék az étkezési szokásokat és megfelelő mennyiségű táplálékot adjanak nekik. A túlzott ételadagok és az egészségtelen ételek elkerülése segít megőrizni a leonbergik egészségi állapotát és az ideális testsúlyukat.

Összességében a leonbergik étrendje kiegyensúlyozott és megfelelő minőségű kell legyen ahhoz, hogy fenntartsák az aktív életmódjukat és egészségesek maradjanak. A magas minőségű tápok és az egészséges étkezési szokások segítenek elkerülni az elhízást.

Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiÁltalános gondozási tudnivalók

A leonbergik nagytestű kutyafajta, amelynek megfelelő gondozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy boldogak és egészségesek legyenek. A fajta hosszú, selymes szőrzete és nagy testalkata számos speciális gondozási igényt jelent.

A leonbergik hosszú, selymes szőrzetük miatt rendszeres fésülése és ápolása elengedhetetlen a megfelelő állapotuk fenntartásához. A szőrzetet hetente legalább egyszer kell fésülni, hogy eltávolítsuk a csomókat és a töredezett szőrszálakat, és megakadályozzuk a szőrzet elválását. Az idősebb leonbergik általában kevesebb szőrzetet termelnek, de az ápolásuk ugyanolyan fontos.

A leonbergik hosszú füllemei miatt gyakran előfordulhatnak fülgyulladások és fertőzések. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a füleiket és tisztán tartsuk őket. Az állatorvos javasolhatja a megfelelő fültisztítószerek használatát is.

A leonbergik nagytestű kutyák, ezért fontos, hogy megfelelő mozgást és aktivitást kapjanak. A rendszeres séta és mozgás segíti az izomzat és az ízületek egészségét, és megakadályozza az elhízást is. A leonbergik nagyon intelligens kutyák, és szeretik a kihívásokat, ezért fontos, hogy tréninget és mentális stimulációt is biztosítsunk nekik.

A leonbergik érzékenyek a melegre és a túlzott hőre, ezért fontos, hogy megfelelő árnyékos területet biztosítsunk nekik, ha a napon tartózkodnak. A fajta hajlamos lehet a szívrohamra és más egészségügyi problémákra, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az egészségi állapotukat, és biztosítsuk a megfelelő egészségügyi ellátást.

Összességében a leonbergik nagyon barátságos és intelligens kutyák, akik szeretnek a családjukkal lenni. A megfelelő ápolás és gondozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy boldogak és egészségesek maradjanak.Szőrzetápolási igényei

A leonbergi egy nagyon szép kutyafajta, amelynek hosszú, selymes szőrzete van. A fajta szőrzete azonban számos speciális ápolási igényt jelent.

A leonbergik szőrzetét hetente legalább egyszer kell fésülni, hogy eltávolítsuk a csomókat és a töredezett szőrszálakat. Ez segít megelőzni a szőrzet elválását, és megakadályozza, hogy az elakadjon a bőrben. Az idősebb leonbergik általában kevesebb szőrt termelnek, de az ápolásuk ugyanolyan fontos.

A leonbergik fürdetése nem gyakori, mivel a túl gyakori fürdés kiszárítja a bőrt és káros lehet a szőrzetre. A fajta szőrzetét általában csak akkor kell fürdetni, ha nagyon piszkos vagy erős szagot áraszt.

A leonbergik szőrzetét rendszeresen ellenőrizni kell az egészségi állapotuk megfigyelése érdekében. Az észrevehető változások, például a bőrkiütések, az erős szagok vagy a túlzott szőrhullás, jelezhetik, hogy egészségügyi problémák merültek fel. Ha ilyen tüneteket észlelünk, javasolt az állatorvos felkeresése.

A leonbergik füllemei is speciális gondozást igényelnek, mivel a hajlamosak lehetnek fülgyulladásokra és fertőzésekre. A füllemei rendszeres ellenőrzése és tisztítása segít megelőzni ezeket a problémákat.

Összességében a leonbergik hosszú, selymes szőrzete számos speciális gondozási igényt jelent. A rendszeres fésülés, a szőrzet ellenőrzése, a füllemei tisztítása és az egészségi állapot ellenőrzése fontos a megfelelő állapotuk fenntartásához. Ha kétségei merülnek fel a szőrzetük gondozásával kapcsolatban, érdemes szakértőtől tanácsot kérni.Leonbergi tanítása, kiképzése

A leonbergi egy nagyon intelligens kutyafajta, amely nagyon jól reagál a tréningre és a kiképzésre. A fajta nagyon barátságos és játékos, és szeret tanulni, ezért fontos, hogy a kiképzés során pozitív megerősítést használjunk.

A leonbergik általában nagyon jól reagálnak az alapvető parancsokra, például a „ül”, „fekszik” és „marad” parancsokra. A tréning során fontos, hogy következetesek legyünk, és pozitív megerősítést használjunk a jó viselkedésre.

A fajta nagyon érzékeny a gazdi hangulatára és viselkedésére, ezért fontos, hogy a kiképzés során nyugodt és türelmes legyünk. A leonbergik szeretik, ha jutalmazva lesznek a jó viselkedésért, például egy finom falat vagy egy játék.

A leonbergik nagyon intelligensek és kíváncsiak, és szeretnek új dolgokat tanulni. A fajta rendkívül alkalmas a speciális kiképzésre, például az agilitásra vagy a terápiás kutyaként való működésre.

Azonban, ahogy minden kutya esetében, a leonbergik kiképzése és tréningje is függ attól, hogy megfelelően szocializálták-e őket. A korai szocializáció fontos ahhoz, hogy a kutyák jól reagáljanak más kutyákra és emberekre, és elkerüljék az agressziót.

A leonbergik nagyon intelligensek, de hajlamosak lehetnek az önállóságra és az ellenállásra, ezért fontos, hogy a kiképzés során következetesek legyünk és türelmesek maradjunk. A fajta nagyon jól reagál a pozitív megerősítésre, például a jutalmazásra vagy az elismerésre.

Összességében a leonbergik nagyon intelligens és játékos kutyák, akik szeretnek tanulni és új dolgokat megtanulni. A kiképzés és a tréning fontos része annak, hogy boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek a gazdijukkal együtt. A pozitív megerősítés és a türelem kulcsfontosságú a sikeres kiképzéshez, és segíthet a leonbergiknek megérteni a kívánt viselkedést.

Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Leonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiLeonbergi fajta betegségek

A leonbergik egy általában egészséges kutyafajta, azonban, mint minden más fajta esetében, számos betegség fenyegeti őket. A fajta hajlamos lehet a genetikai betegségekre és az egészségügyi problémákra, amelyek befolyásolják az életminőségüket.

Az egyik leggyakoribb probléma a leonbergiknél az ízületi betegségek, különösen a csípő és a könyök diszplázia. Ez a betegség az ízületek nem megfelelő fejlődését okozza, és a fájdalom és mozgáskorlátozottság miatt súlyos problémákat okozhat a kutyák számára.

A leonbergik hajlamosak lehetnek az elhízásra, amely számos egészségügyi problémát okozhat, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a légzési nehézségek és az ízületi problémák.

A fajta hajlamos lehet a szívproblémákra, például a szívizom betegségekre és a szívbillentyű problémákra is. Az idősödő leonbergiknek nagyobb kockázata van a rákra, valamint az életkorral járó problémákra, mint például az ízületi gyulladás és az izomvesztés.

A leonbergik hajlamosak lehetnek az emésztőrendszeri problémákra, például a gyomorcsavarodásra és a gyulladásra is. Ez a probléma életveszélyes lehet, és azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

Fontos, hogy a leonbergik egészségi állapotát rendszeresen ellenőrizzük, és megfelelő orvosi ellátást biztosítsunk nekik. A rendszeres orvosi vizsgálatok, a megfelelő táplálkozás és az aktív életmód segíthetnek megelőzni az egészségügyi problémákat, és biztosítják, hogy a leonbergik hosszú, boldog életet éljenek.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

  1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
  2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
  3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
  4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
  5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
  6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
  7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
  8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Leonbergi kölyök nevelése

A leonbergi kölykök aranyosak és játékosak, de az első időszakban nagyon sok figyelmet és gondoskodást igényelnek. A megfelelő nevelési módszerek és az időben történő intervenciók segíthetnek abban, hogy a leonbergi kölykök boldog és egészséges kutyákká váljanak.

Az első és legfontosabb lépés a kölyök egészségi állapotának ellenőrzése. A kölyköknek megfelelő oltásokat kell kapniuk az első életévben, és rendszeres orvosi ellenőrzésekre van szükségük az egészségi állapotuk nyomon követése érdekében.

A leonbergi kölykök nagyon társas lények, és szeretik a játékot és a figyelmet. Fontos, hogy időt szánjunk rájuk, hogy játszadozzunk velük, és elkezdjük őket szocializálni más kutyákkal és emberekkel. Az is fontos, hogy a kölyköket ne hagyjuk magukra hosszú időre, mert ez a szeparációs szorongást okozhat.

A kölyköknek szükségük van egy kényelmes és biztonságos alvóhelyre, amelyet sajátjuknak érezhetnek. A megfelelő étrend és a megfelelő táplálkozás is kulcsfontosságú a kölyök egészségének fenntartásához.

A leonbergi kölykök intelligensek és gyorsan tanulnak, ezért fontos, hogy korán elkezdjük a tréningjüket és a kiképzésüket. Az alapvető engedelmességi tréningek, például a „ül”, „fekszik” és „marad” parancsok tanítása már a kölyökkorban elkezdődhet.

A kölyköknek rendszeresen ki kell menniük a szabadba, hogy elkezdjék megtanulni, hogy hol van a helyük a világban. A séta során fontos, hogy a kölyköknek lehetőségük legyen találkozni más emberekkel és kutyákkal, és megtanulni, hogyan kell viselkedni a környezetükben.

Az első időszakban fontos, hogy türelmesek és szilárdak legyünk a kölykökkel. Az időben történő intervenciók és a pozitív megerősítés segíthetnek a kívánt viselkedés kialakításában, és biztosíthatják, hogy a leonbergi kölykök boldog és egészséges kutyákká váljanak.Kinek ajánlott tartása

A leonbergik egy nagyon barátságos és szeretetteljes kutyafajta, akik nagyon jól adaptálódnak a családi életbe. A fajta általában ideális kutyatárs lehet azok számára, akik szeretik a nagytestű kutyákat és készek arra, hogy időt és energiát fektessenek a gondozásukba.

A leonbergik nagyon szeretik az embereket, és szoros köteléket alakítanak ki a gazdijukkal. Fontos, hogy azok, akik a fajtát választják, rendelkezzenek elég helyet és időt, hogy a kutyájuk megfelelően kielégíthessék a mozgásigényüket.

A leonbergik nagyon intelligensek és gyorsan tanulnak, és szeretik, ha a gazdijuk velük foglalkozik. A fajta nagyon jól reagál a pozitív megerősítésre, és élvezi a kihívásokat, mint például az agility vagy a terápiás munka.

A leonbergik barátságosak más kutyákkal és emberekkel, és szeretnek játszani. Azok, akik a fajtát választják, érdemes időt szánni a szocializációra, és biztosítani, hogy a kutyájuknak lehetősége legyen találkozni más kutyákkal és emberekkel.

Azok, akik a leonbergit választják, érdemes számítaniuk a szőrzet ápolásának sok munkájára, de a hűség és a barátság, amelyet ezek a kutyák nyújtanak, gazdag jutalom. A leonbergik nagyszerű kutyák lehetnek családok számára, akik készek arra, hogy az időt és az erőfeszítést fektessék be a kutyájuk gondozásába és képzésébe.

Összefoglalva, a leonbergi kutyák ideálisak lehetnek olyan családok számára, akik szeretik a nagytestű, barátságos és intelligens kutyákat, és készek arra, hogy időt és energiát fektessenek a gondozásukba.Érdekes történetek róla

A leonbergi egy nagyon érdekes és izgalmas kutyafajta, amelynek története számos érdekességet tartalmaz. Itt van néhány érdekes történet a leonbergikről.

Az egyik legismertebb leonbergi volt a németországi Bismarck grófjának kutyája, aki hűséges társa volt egész életében. A gróf olyannyira ragaszkodott a kutyájához, hogy amikor az elpusztult, saját maga tervezte meg a kutyája emlékművét.

Egy másik érdekes történet a leonbergikről szól, amelyben egy leonbergi kutyát használtak a Laiz állomáson a postai szállításokhoz. A kutyát olyan nagy terhet tudott húzni, mint a postai kocsik, és nagyon ügyes volt a kocsik kormányzásában.

Az első világháború alatt a leonbergik szolgáltak katonai kutyaként a frontvonalakon. Ők voltak a hírvivők, a betegszállítók és a felderítők. Nagyon bátor és elszánt kutyák voltak, akik sok életet mentettek meg a fronton.

Egy másik érdekes történet a leonbergikről az, hogy 1958-ban a francia állatorvos, Dr. Pierre Pourquier, sikerült előállítani az első leonbergi-tibeti masztiff keveréket. A fajtát „ki-ti” névre keresztelték, és ma is elérhetők az állatkereskedésekben.

Végül, a leonbergik nagyon ismertek a hűségükről és ragaszkodásukról a gazdijukhoz. Az egyik legemlékezetesebb történet arról szól, hogy egy leonbergi kutyát, Hachikót, aki egyetlen gazdijával járt minden nap a tokiói állomásra, még évekig várt a gazdájára, miután az elhunyt. Az emberek a világ minden tájáról hallgatják és csodálják Hachiko történetét, és a kutya emlékét ma egy emlékmű őrzi a tokiói állomáson.

Összességében a leonbergik nagyon izgalmas és érdekes fajta, amelynek története tele van hűséggel, bátorsággal és intelligenciával. A fajta továbbra is népszerű kutyaként tartják számon az egész világon, és a gazdik sok szép és izgalmas emléket őriznek a leonbergikről.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
KedvenceinkLeonbergi eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei. Ismerd meg a fajtát, tudj meg mindent erről a gyönyörű kutyáról.

Fotók: Vistacreate