Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Lakeland terrier története, eredete

A Lakeland Terrier egy nagyszerű kis terrier, amelyet elsősorban vadászatra használnak, de nagyszerű családi kutyának is kiválóan alkalmas. Az eredetét tekintve azonban a fajta története meglehetősen homályos és körülményes.A fajta eredete a 19. századra vezethető vissza, amikor az angol vadászok olyan kis terriereket keresnek, amelyek segítségével kiválóan lehet vadászni a dombvidéki területeken. Ezek az erdős és sziklás tájak különösen kedvezőek voltak a vadászatra, azonban a nagyobb terrierek nem voltak megfelelőek ezeknek a helyszíneknek a szűk és nehezen megközelíthető területein való mozgáshoz.

Ezért kezdték el tenyészteni a kisebb terriereket, amelyek könnyedén mozoghatnak ezen a területen, és segíthetnek a vadászoknak a vadászat során. Így született meg a Lakeland Terrier, amelyet eredetileg Cumberland Terriernek neveztek el.

A Cumberland Terrier eredetileg egy általánosabb fajta volt, amelyet a vadászatban használtak, és amelynek különféle típusai voltak. Azonban az idő múlásával és az állandó tenyésztéssel a fajta elkezdett eltérni az eredeti típustól.

A fajtát később átnevezték Lakeland Terriernek, és az Angol Kennel Klub 1928-ban hivatalosan is elismerte a fajtát. Azóta a Lakeland Terrier egyre népszerűbb lett, és ma már szerte a világon megtalálható.

A Lakeland Terrier szépsége és nagyszerű vadásztulajdonságai miatt sokan választják ezt a kutyafajtát. Emellett azonban rendkívül érzékeny és szerető családi kutya is lehet, és igazán szerencsések azok a családok, akiknek van egy ilyen hűséges és kedves kutyájuk.Lakeland terrier jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A fajta küllemére jellemző, hogy közepes méretű, erős testfelépítésű kutya, amelynek hosszú és éles állkapcsai vannak. A feje hosszúkás, a fülei kicsik és állók. A szemei élénkek és okosak, a szőrzete pedig sűrű és érdes, amelynek színe általában fekete, fehér, tigris vagy vörös.

A Lakeland Terrier méretei közepesnek számítanak, a szukák 33-36 cm magasak lehetnek, a kanok pedig 35-37 cm magasak. A súlyuk általában 7-8 kg között van.

A fajta rendkívül energikus és harcias, ugyanakkor nagyon intelligens és könnyen tanítható. Fontos, hogy ezt a kutyát aktívan mozgassuk, hiszen ha nem kap elegendő mozgást, akkor könnyen unatkozik és destruktívvá válhat.

Az élettartama általában 12-16 év között van, és ha megfelelően gondozzák és odafigyelnek az egészségére, akkor a Lakeland Terrier egészséges és boldog kutyaként élheti az életét.

Összességében a Lakeland Terrier egy fantasztikus kis terrier fajta, amely ideális választás lehet azoknak, akik aktív életet élnek, és szeretnének egy olyan kutyát, amely nem csak szerető, hanem nagyon ügyes is.

Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiLakeland terrier jelleme, viselkedése

A Lakeland Terrier egy rendkívül energikus és harcias kutyafajta, amelyet eredetileg vadászatra tenyésztettek. Azonban ennek ellenére a fajta nagyon érzékeny és szerető családi kutya is lehet.

A Lakeland Terrier kiválóan alkalmas aktív életmódot élő tulajdonosok számára, akik szeretik a sportos tevékenységeket és szívesen mozognak a szabadban. Ez a kutya igényli a napi rendszeres testmozgást és mentális stimulációt, különben könnyen unatkozik és kárt tehet a környezetében.

A fajta rendkívül intelligens és könnyen tanítható, ugyanakkor hajlamos a dominanciára és a feletteskedésre, ezért fontos, hogy a tulajdonos a korai időszaktól kezdve határozottan és következetesen kezelje a kutyát. A megfelelő neveléssel és szocializációval azonban a Lakeland Terrier fantasztikus családi kutya lehet, amely szórakoztató és hűséges társ lehet a mindennapokban.

A fajta hajlamos lehet az agresszív viselkedésre más kutyákkal vagy idegenekkel szemben, ezért fontos, hogy a tulajdonosok vigyázzanak a megfelelő szocializációra és korai tanításra, hogy a kutyájuk biztonságosan és nyugodtan tudjon viselkedni másokkal.

Összességében a Lakeland Terrier egy fantasztikus és öntörvényű kutyafajta, amely ideális választás lehet azok számára, akik aktív életmódot folytatnak és szeretik a kihívásokat. Ha megfelelően kezelik és gondozzák, akkor a Lakeland Terrier szerető és hűséges társ lehet az egész család számára.Lakeland terrier társas viselkedése

A Lakeland Terrier egy rendkívül társas kutya, amely szeret a családja közelében lenni, és nagyon ragaszkodó is lehet az emberekhez. Azonban a fajta hajlamos lehet az agresszív viselkedésre más kutyákkal és idegenekkel szemben, ezért fontos, hogy a tulajdonosok megfelelő szocializációval és korai tanítással biztosítsák, hogy a kutyájuk biztonságosan és nyugodtan tudjon viselkedni másokkal.

A Lakeland Terrier általában szeret társaságot, és boldog, ha részt vehet a családi életben. Ők azok a kutyák, akik állandóan követik a tulajdonosukat, és nem szívesen vannak egyedül hosszú időn keresztül. Ezért fontos, hogy a tulajdonosok időt töltsenek velük, és biztosítsák, hogy elegendő figyelmet kapjanak a kutyájuktól.

A fajta nagyon intelligens és könnyen tanítható, ami azt jelenti, hogy élvezik a játékokat és a tréningeket. Ezért fontos, hogy a tulajdonosok rendszeresen szánjanak időt a kutyájuk edzésére, hogy a kutyájuk boldog és egészséges legyen.

Azonban, mivel a Lakeland Terrier hajlamos a dominanciára és a feletteskedésre, fontos, hogy a tulajdonosok határozottan és következetesen kezeljék őket. Az agresszív viselkedés korai megelőzése és kezelése nagyon fontos ahhoz, hogy a Lakeland Terrier nyugodt és kiegyensúlyozott kutya legyen.

Összességében a Lakeland Terrier egy szerető és hűséges társ lehet, ha megfelelően szocializálják és tanítják neki a megfelelő viselkedést. A megfelelő neveléssel és idővel a kutyájuk remekül alkalmazkodik az életükhöz, és élvezni fogják a kutyájuk társaságát.

Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTáplálkozása, étkezési szokásai

A Lakeland Terrier táplálkozása és étkezési szokásai rendkívül fontosak ahhoz, hogy a kutya egészséges és boldog legyen. Mint minden kutya, a Lakeland Terrier is szükséges a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz és vitaminokhoz ahhoz, hogy megfelelően működjön az immunrendszere, az idegrendszere és a testfelépítése.

A fajta táplálkozása nagyon fontos, és a tulajdonosoknak oda kell figyelniük arra, hogy mit adnak a kutyájuknak. Az étkezési szokásoknak rugalmasnak kell lenniük a kutyák szükségleteinek megfelelően, és általában naponta két-három alkalommal kell etetni a kutyát.

A kutyák étrendjének alapja a magas minőségű száraz- vagy nedves kutyaeledel, amely magas hús- és fehérjetartalommal rendelkezik, és kevesebb mennyiségű gabonát vagy töltőanyagot tartalmaz. A kutyaeledel mellett a tulajdonosok adhatnak a kutyájuknak kis adagokban friss húst, zöldséget, gyümölcsöt és egyéb egészséges táplálékot.

Fontos, hogy a kutyák ne kapjanak túl sok ételt, mert az elhízás és más egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Az étkezések között fontos, hogy a kutyájuknak legyen elegendő víz az egészséges hidratáltság érdekében.

A kutyák étkezési szokásai sokszor függnek az életkoruktól, az életmódjuktól, a testméretüktől és más tényezőktől. Éppen ezért fontos, hogy a tulajdonosok tanulmányozzák a kutyájuk étkezési szokásait és a megfelelő táplálkozási irányelveket, hogy biztosítsák a kutyájuk egészségét és boldogságát.

Összességében a Lakeland Terrier táplálkozása és étkezési szokásai kulcsfontosságúak az egészséges és boldog életmódhoz. A megfelelő étrend, az elég folyadékbevitel és a rendszeres mozgás biztosítja, hogy a kutya jó egészségben maradjon és hosszú életet élhessen.Általános gondozási tudnivalók

A Lakeland Terrier egy fantasztikus kis kutya, amelynek gondozása és karbantartása rendkívül fontos az egészségük és boldogságuk szempontjából. Ahhoz, hogy a kutyájuk egészséges és boldog legyen, érdemes betartani néhány általános gondozási tudnivalót.

A Lakeland Terrier szőrzete sűrű és érdes, és rendszeres kefélést igényel, hogy megakadályozzuk a csomók és a szőrvesztést. A kutyájuk szőrzetét hetente egyszer vagy kétszer célszerű átkefélni, hogy a kutya szőre mindig tiszta és egészséges legyen.

A fajta rendkívül aktív, és fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű testmozgást. A napi séta és játék segít abban, hogy a kutya boldog és egészséges maradjon, és elkerüljük az elhízást és más egészségügyi problémákat.

A Lakeland Terrier körmeinek rendszeres ápolása is nagyon fontos, hogy a kutya körmei ne növekedjenek túl hosszúra, ami fájdalmas lehet és problémákat okozhat a mozgásban. A körmeiket hetente egyszer célszerű levágni.

A fajta hajlamos lehet a fogproblémákra is, ezért fontos, hogy a tulajdonosok rendszeresen tisztítsák meg a kutyájuk fogait és biztosítsák a megfelelő szájhigiéniát.

Az egészséges étrend és a megfelelő vízbevitel is rendkívül fontosak az egészséges és boldog életmódhoz. A kutyájuknak legyen elegendő víz és magas minőségű táplálék a megfelelő tápanyagok és vitaminok biztosítása érdekében.

Összességében a Lakeland Terrier gondozása és karbantartása nagyon fontos, hogy a kutya egészséges és boldog legyen. A rendszeres szőr- és körömápolás, a megfelelő testmozgás és a szájhigiénia biztosítása az egészséges életmód alapjai, amelyek hosszú és boldog életet biztosítanak a kutyáknak.

Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Lakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

A Lakeland Terrier sűrű és erős szőrzettel rendelkezik, amelynek gondozása rendkívül fontos ahhoz, hogy a kutya egészséges és boldog legyen. A fajta szőrzete általában közepesen hosszú és érdes, és általában egyrétegű.

A Lakeland Terrier szőrzetét hetente egyszer vagy kétszer célszerű átkefélni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, megakadályozzuk a csomók kialakulását és minimalizáljuk a szőrvesztést. A fajta szőrzete általában nem pihen el, így a tulajdonosoknak rendszeresen kell karban tartaniuk, hogy a kutya szőre mindig tiszta és egészséges legyen.

A szőrzet ápolásának fontos része a rendszeres trimmelés is, hogy megtartsuk a megfelelő hosszúságot és formát. A fajta trimmelése egy speciális technikát igényel, amelyet a tulajdonosok vagy a szakemberek végezhetnek el.

Az ápolási folyamat során fontos, hogy ne felejtsük el ellenőrizni a kutyánk füleinek és lábainak állapotát is. A fajta hajlamos lehet a fülproblémákra, így fontos, hogy a füleiket rendszeresen tisztítsuk meg és ellenőrizzük. A lábügyeket is ellenőrizni kell, hogy megakadályozzuk a fertőzéseket és a bőrproblémákat.

Ha nem érzi magát biztosan az ápolásban, vagy szeretne biztos lenni abban, hogy a kutyája mindig jól néz ki és egészséges marad, érdemes szakemberre bízni a szőrzetápolást. Egy tapasztalt kutyakozmetikus vagy állatorvos segíthet a kutyája ápolásában és a megfelelő szőrápolási technikákban.

Összességében a Lakeland Terrier sűrű és erős szőrzettel rendelkezik, amelynek rendszeres karbantartása és ápolása rendkívül fontos az egészséges és boldog életmódhoz. A rendszeres ápolás és trimmelés segít megelőzni a szőrzetproblémákat és a betegségeket, és biztosítja, hogy a kutya mindig tiszta és egészséges legyen.Lakeland terrier tanítása, kiképzése

A Lakeland Terrier intelligens és aktív kutya, amely könnyen tanul és szeret tréningeket. A megfelelő szocializáció és kiképzés rendkívül fontos ahhoz, hogy a kutya megfelelően alkalmazkodjon az életéhez, és biztonságosan és nyugodtan viselkedjen másokkal.

Az alapvető parancsok tanítása, mint a „feküdj” vagy a „maradj” segíthet abban, hogy a kutya engedelmes és jól viselkedő legyen. Azonban fontos, hogy a tulajdonosok ne csak a posztíró tréningre összpontosítsanak, hanem az életképesség tréningre is, ami segít a kutyájuknak megtanulni, hogyan kell biztonságosan és nyugodtan viselkedni a mindennapi életben.

Az életképesség tréning során a kutya megtanulhatja, hogyan kell közlekedni a forgalmas utcákon, hogyan kell viselkedni a kutyaparkban és hogyan kell megfelelően kommunikálni más kutyákkal és emberekkel. Ez a fajta tréning segíthet abban, hogy a kutya magabiztos és kezelhető legyen bármilyen helyzetben.

A Lakeland Terrier kiképzése és tréningje során a pozitív erősítést célszerű alkalmazni, amely azt jelenti, hogy a kutya pozitív visszajelzést kap a megfelelő viselkedésért. Ez segíthet abban, hogy a kutya élvezze a tréningeket, és jobban odafigyeljen a tulajdonosára.

Fontos, hogy a tréningek során határozottak és következetesek legyenek a tulajdonosok, és hogy a tréningek rövidek és szórakoztatóak legyenek a kutyájuk számára. Az agresszív viselkedés korai megelőzése és kezelése nagyon fontos ahhoz, hogy a Lakeland Terrier nyugodt és kiegyensúlyozott kutya legyen.

Összességében a Lakeland Terrier könnyen tanul és élvezheti a tréningeket, és az alapvető parancsok és az életképesség tréning segíthetnek abban, hogy a kutya engedelmes és magabiztos legyen. A megfelelő tréning és kiképzés biztosítja, hogy a kutyájuk jól viselkedő és boldog társ legyen.Lakeland Terrier fajta betegségek

A Lakeland Terrier egy egészséges fajta, de mint minden kutya, hajlamos lehet bizonyos betegségekre és egészségügyi problémákra. A tulajdonosoknak érdemes tudniuk ezekről a betegségekről, hogy megelőzzék vagy korán észleljék őket, és a lehető legjobban gondoskodhassanak a kutyájukról.

Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a Lakeland Terrierek között az ízületi dysplasia, amely a csípő- és a könyököket érinti. Ez a betegség genetikai hajlamra vezethető vissza, és akár korai artritiszt is okozhat a kutya életében. Fontos, hogy a tulajdonosok rendszeresen ellenőrizzék a kutya ízületeit és figyeljenek azok mozgékonyságára és merevségére.

A Lakeland Terriernek szintén hajlamos lehet az autoimmun betegségekre, amelyek az immunrendszer túlzott reakcióját okozhatják. Az ilyen betegségek közé tartozik például a pikkelysömör, az ekcéma és az autoimmun pajzsmirigygyulladás.

Egy másik gyakori egészségügyi probléma a fajtánál a Legg-Calvé-Perthes betegség, amely a csípőízület fejlődési rendellenessége miatt alakulhat ki. Ez a betegség fájdalmas lehet, és mozgáskorlátozottságot okozhat a kutya életében.

A szemproblémák is gyakoriak a Lakeland Terrierek között, és a betegségek közé tartozik a katarakta, a glaukóma és a retina-diszplázia is.

Fontos, hogy a Lakeland Terrier tulajdonosok rendszeresen ellenőrizzék a kutya egészségét és vigyázzanak az egészséges életmód biztosítására, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a szakember által javasolt szűrővizsgálatokat.

Összességében a Lakeland Terrier egészséges kutya, de hajlamos lehet bizonyos betegségekre és egészségügyi problémákra. A tulajdonosoknak fontos, hogy figyeljenek az egészségi állapotra és időben felismerjék a betegségeket, hogy a lehető legjobban gondoskodhassanak a kutyájukról.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

  1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
  2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
  3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
  4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
  5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
  6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
  7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
  8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Lakeland terrier kölyök nevelése

A Lakeland Terrier kölyök nevelése rendkívül fontos ahhoz, hogy a kutya jól viselkedjen és egészségesen fejlődjön. Az első néhány hónapban a kölyök nagyon befogadó és tanulékony, ezért fontos, hogy a tulajdonosok elkezdjék a tréningeket és a szocializációt a lehető leghamarabb.

Az első lépés a kölyök kiképzésében az alapvető parancsok tanítása, mint például a „ül” és a „feküdj”. Az ilyen parancsok tanítása segít abban, hogy a kutya engedelmes legyen és megfelelően viselkedjen az otthonában és a nyilvános helyeken.

A szocializáció nagyon fontos a Lakeland Terrier kölykök számára is. A kutyákat érdemes korán bemutatni más kutyákkal és emberekkel, hogy megtanulják, hogyan kell biztonságosan és nyugodtan viselkedni másokkal. Fontos, hogy a kutyájukat pozitív tapasztalatokkal látogassák meg az emberek és a környezetük különböző helyszínein.

A fajtának hajlamos lehet a harapdálásra és a rágásra, így fontos, hogy a tulajdonosok korán megakadályozzák ezt a viselkedést. A kutyájukat érdemes jutalmazni a megfelelő viselkedésért, és megfelelő rágcsálnivalókkal biztosítani a rágásra szánt időt.

Az egészséges étrend és a megfelelő mozgás is rendkívül fontos a Lakeland Terrier kölykök egészséges fejlődése szempontjából. A magas minőségű táplálék és a rendszeres testmozgás segít abban, hogy a kutya megfelelően fejlődjön és egészséges maradjon.

A Lakeland Terrier kölykök nevelése rendkívül fontos ahhoz, hogy a kutya egészségesen és boldogan nőjön fel. Az alapvető parancsok tanítása, a szocializáció és a megfelelő étrend és testmozgás segíthetnek abban, hogy a kölykök jól viselkedő és boldog társak legyenek.Kinek ajánlott tartása

A Lakeland Terrier kiváló társ lehet azok számára, akik szeretik az aktív életmódot és készek arra, hogy a kutyájukkal rendszeresen sportoljanak vagy kiránduljanak. Azoknak a tulajdonosoknak, akik szeretik a kihívást és az intenzív tréningeket, a Lakeland Terrier tökéletes választás lehet.

A fajta energikus és vidám, és nagyszerű társ lehet azoknak a családoknak, akiknek van idő és energia arra, hogy az állatjukkal rendszeresen foglalkozzanak és gondoskodjanak róla. A Lakeland Terrier intelligens és könnyen tanítható, így azok számára is ideális lehet, akik szeretnék tanítani a kutyájukat új trükkökre és parancsokra.

Fontos azonban, hogy a Lakeland Terrier ne legyen túl magányos, mert hajlamos lehet a szeparációs szorongásra és az unalmat okozó viselkedésre, ha sok időt töltenek egyedül. Azoknak a tulajdonosoknak, akiknek nincs sok szabadidejük, célszerű más fajta kutyát választani, amely kevésbé igényel figyelmet és interakciót.

A fajta mérete közepes, és a kutya súlya általában 7-8 kg körül van. Azok a családok, akiknek van idő és energiájuk arra, hogy rendszeresen foglalkozzanak a kutyájukkal, és akiknek van egy közepes méretű kertjük, ideálisnak találhatják a Lakeland Terrier tartását.

Összességében a Lakeland Terrier intelligens és vidám kutya, amely szeret sportolni és új dolgokat tanulni. Azok számára ideális társ lehet, akiknek van elég szabadidejük és energiájuk arra, hogy rendszeresen foglalkozzanak vele, és biztosítsák a megfelelő szintű mozgást és interakciót.Érdekes történetek róla

A Lakeland Terrier olyan fajta, amelynek története tele van érdekes és izgalmas történetekkel. Ezek az állatok rendkívül kedves és vidám természettel rendelkeznek, és sok érdekes történetet rejt magában a fajta történelméből.

Egyik érdekes történet a fajtához kapcsolódóan az, hogy a Lakeland Terrier számos híresség kedvenc kutyája volt a múltban. Többek között Alfred Hitchcock, az Oscar-díjas filmrendező is szeretett egy Lakeland Terriert, amelyet sokszor el is vitte magával a filmforgatásokra.

Egy másik érdekes történet a fajtához kapcsolódik a második világháborúhoz. A Lakeland Terrier az egyik fajta volt, amelyet a brit katonák a frontvonalban is használtak. Ezek az állatok nagyszerűen teljesítettek a katonai szolgálatban, és hűséges társaik voltak a brit katonáknak a háborús évek alatt.

A fajtának számos hősies története is ismert. A Lakeland Terrier rendkívül bátor és kemény kutya, amelynek számos története van arról, hogy megvédte gazdáját vagy a családját. A kutya hűséges társa és bátor védelmezője lehet, ha arra van szükség.

Egy másik érdekes történet a fajtához kapcsolódik a kutyák szőrzetéhez. A Lakeland Terrier szőrzete vastag és kemény, és hajlamos lehet összegabalyodni. Egyes tulajdonosok arra a megoldásra jöttek rá, hogy a kutyák szőrét kifésülik és szépen összefogják, ami azonban nagyon hasonlít egy kalapra. Így született meg a „Lakeland Terrier kalap” néven elhíresült kutyafodrozat, amely a fajtához tartozó kutyák jellegzetes külsejévé vált.

Az érdekes történetek száma a Lakeland Terrier fajtával kapcsolatban szinte végtelen. Ezek az állatok vidám és bájos kis társak, akiknek sok érdekes és izgalmas története van, amelyek mindig is lenyűgözték az embereket.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
KedvenceinkLakeland terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei. Ismerd meg a fajtát, tudj meg mindent erről a gyönyörű kutyáról.