Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Angol springer spániel története, eredete

Az Angol Springer Spaniel egy kutyafajta, amely Angliából származik, konkrétan a Norfolk és Suffolk régióból. Története visszavezethető a 16. századra, amikor főként vadászatra használták, például fácánok és foglyok vadászatára.

A fajtát később az Egyesült Államokban is elterjedté vált, ahol továbbra is népszerű vadászkutyaként szolgál. Ma már a világ számos országában megtalálhatóak, mint családi kutyák és sportkutyák, akik kiválóan alkalmazkodnak az aktív életmódhoz.Angol springer spániel jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

Az Angol Springer Spaniel egy közepes méretű kutyafajta, általában 18-23 kg közötti súllyal és 48-51 cm-es vállmagassággal. Egy jól arányos, erős, izmos testtel rendelkezik, amely az állóképességhez és az agilitáshoz van tervezve.

A fajta szőrzete általában fekete-fehér, máj és fehér, vagy kék veres, hullámos vagy egyenes, tollazattal a fülekön, mellkason, lábakon és farokon. Hosszú fülei lelógóak, kifejező arcuk pedig gyakran tükrözi barátságos és intelligens természetüket.

A temperamentumukról szólva, az Angol Springer Spaniel fajta magas energiaszintjéről és a fizikai aktivitás szeretetéről ismert. Barátságosak, hűségesek és könnyen képezhetők. Az élettartamuk általában 12-14 év.

Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAngol springer spániel jelleme, viselkedése

Az Angol Springer Spaniel fajta általában barátságos, energikus és intelligens kutyák. Szeretnek játszani és szívesen részt vesznek különféle tevékenységekben, mint például a futás, az úszás és az agility. Nagyon szeretik a családjukat és boldogan játszanak a gyerekekkel.

Ezek az ebek rendkívül hűségesek és szoros köteléket alakítanak ki a gazdáikkal. Mivel azonban eredetileg vadászkutyaként tenyésztették őket, fontos, hogy megfelelő szociálizációban és képzésben részesüljenek, különösen azért, hogy ne váljanak túlzottan vadászatra orientálttá.

Az Angol Springer Spaniel intelligenciájuk és kíváncsiságuk miatt gyakran könnyen képezhetők és élvezik, ha van számukra kihívást jelentő feladat. Azonban ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet éljenek, fontos, hogy elegendő testmozgást és mentális stimulációt kapjanak.Angol springer spániel társas viselkedése

Az Angol Springer Spaniel társas fajta, általában jól kijön más kutyákkal és emberekkel. Barátságosak, kifelé fordulóak és szeretnek a család része lenni. Nagyszerű társak lehetnek a gyerekeknek, és ismertek azzal, hogy szeretnek játszani velük.

Általában jól viselkednek más háziállatokkal is, de fontos lehet megfelelő szociálizáció és felügyelet, különösen a kisebb állatokkal szemben. Mivel az Angol Springer Spaniel fajta nagyon ragaszkodó, fontos, hogy időt töltsön a családjával, és lehetőleg ne hagyják magányosan hosszú ideig, mivel ez depresszióhoz vezethet.Táplálkozása, étkezési szokásai

Az Angol Springer Spanielnek mint más kutyáknak is, szüksége van a megfelelő táplálékra ahhoz, hogy egészségesen éljen és jól működjön az emésztése. Fontos, hogy a tápláléka minden szükséges tápanyagot tartalmazzon, beleértve a fehérjét, a zsírt, a szénhidrátot, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Ajánlott, hogy az étrendjük fő összetevője a minőségi, magas minőségű kutyaeledel legyen, amely a fajtájuknak és koruknak megfelelő tápanyagokat tartalmaz. Az étkezéseiket érdemes naponta kétszerre osztani, hogy elkerüljük az étel túlzott fogyasztását, ami túlsúlyhoz vezethet.

Az Angol Springer Spaniel fajta hajlamos a hízásra, ezért fontos, hogy az étrendjüket figyeljük és kerüljük az emberi élelmiszerek, különösen a zsíros vagy fűszeres ételek adagolását, amelyek nem ajánlottak az ebeknek. Fontos, hogy az étkezéseiket tiszta vízzel egészítsük ki, hogy megfelelő hidratáltságot biztosítsunk számukra.

Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiÁltalános gondozási tudnivalók

A fajtának hosszabb szőrzete van, amely rendszeres fésülést igényelhet, különösen az olyan területeken, mint a fül, a lábak és a mellkas. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fülüket, mivel hajlamosak lehetnek a fülgyulladásra, és szükség lehet a fülük tisztítására.

Az Angol Springer Spanielnek rendszeres testmozgásra van szüksége, és a kertben vagy parkban való szabadon futtatás lehetővé teszi, hogy elégetjék a felesleges energiájukat. Az ebeknek rendszeres szociális érintkezésre is szükségük van, és fontos, hogy időt töltsünk velük és fejlesszük azokat a képességeket, amelyeket szeretnénk erősíteni.

Az Angol Springer Spanielnek rendszeres oltásokra, külső-belső paraziták elleni kezelésekre, valamint általános egészségügyi ellenőrzésekre van szüksége. Fontos, hogy észrevegyük az egészségügyi problémákat, amikor azok még kisebbek, hogy időben megfelelő kezelést kapjanak.

Végül, az Angol Springer Spanielnek tiszta és biztonságos helyet kell biztosítani, ahol élhetnek, és lehetővé kell tenni számukra, hogy a családdal együtt éljenek. Az ebek szeretik a kényelmet, így ajánlott nekik biztosítani egy kényelmes, puha alvóhelyet is.Szőrzetápolási igényei

Az Angol Springer Spaniel fajta szőrzete közepesen hosszú, sűrű és puha, amely az állat testét jól körülöleli. A szőrzetük rendszeres ápolást igényel, hogy elkerüljük a szőrösség és a csomók kialakulását.

Az Angol Springer Spanielnek rendszeres fürdetésre is szüksége van, különösen akkor, ha koszos vagy piszkos lesz a szőrzete. Azonban a túl gyakori fürdetés eltávolíthatja a bőr természetes olajait, és kiszáradást okozhat. Ajánlott, hogy az ebet hetente vagy kéthetente fürdessük meg, attól függően, hogy milyen aktív életet élnek.

Az Angol Springer Spaniel szőrzetét rendszeresen kell fésülni, hogy megakadályozzuk a szőrösség és a csomók kialakulását. A fülüket és a lábukat különösen érdemes rendszeresen ellenőrizni, mivel ezekben a területeken a szőrzet hajlamosabb a csomók kialakulására. A fülüket szükség szerint tisztítani kell, hogy megelőzzük a fülgyulladást.

Az Angol Springer Spaniel szőrzetét az évszaktól és az életkoruktól függően rendszeresen kell nyírni vagy metszeni, hogy megőrizzék a megjelenésüket, és megakadályozzák a túlzott szőr növekedést. A szőrzetet a körmeiket és az állkapcsukat is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megelőzzük a sérüléseket és az egészségügyi problémákat.

Összefoglalva, az Angol Springer Spaniel szőrzete ápolást igényel, hogy egészséges és jól karbantartható legyen. A rendszeres fésülés, fürdetés, nyírás és ellenőrzés biztosítja, hogy a fajta szép és egészséges legyen.

Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTanítása, kiképzése

Az Angol Springer Spaniel fajta intelligens és tanítható, és nagyon szeretnek dolgozni és új dolgokat tanulni. A megfelelő szociálizáció és kiképzés nagyon fontos azért, hogy boldog és jól nevelt kutyává váljanak.

Az Angol Springer Spanielnek szüksége van a korai szocializációra, hogy megtanulja, hogyan kell viselkedni más kutyákkal és emberekkel. Ajánlott, hogy az ebekkel minél fiatalabb korban kezdjünk el játszani, foglalkozni, sétáltatni és új helyekre vinni őket, hogy megszokják a környezetüket.

A fajtát szívesen használják különféle kutyás sportokban, például az agilityben és a vadászatban, és nagyon szeretnek dolgozni a gazdáikkal. Az Angol Springer Spaniel fajta hasonlóan más fajtákhoz, nagyon jól reagál a pozitív megerősítéses tréningre. A kutyának egyértelmű utasításokat kell adni, és amikor helyesen viselkedik, jutalmazni kell őket, így hamarabb megértik, mit várnak tőlük.

Az Angol Springer Spaniel fajtának általában szüksége van arra, hogy sok dolgot csináljon, és élvezzék, ha változatos és érdekes a kiképzés. A játék és a tréning kombinálása segíthet abban, hogy a fajta aktív és boldog maradjon. Egyéb fontos kiképzési területek lehetnek a következők: alap engedelmességi parancsok, pórázon sétálás, szociálizáció, különböző szintű tréningek, stb.

Az Angol Springer Spaniel fajta kiképzése általában sikeres, amikor türelmesen és következetesen dolgozunk velük, és amikor a tréninget érdekes és élvezetes módon valósítjuk meg.Angol springer spániel fajta betegségek

Az Angol Springer Spaniel fajta hajlamos lehet bizonyos betegségekre, amelyek közül néhány a következők:

 1. Csípő- és könyökdiszplázia: Ez a betegség az ízületek fejlődési rendellenessége, amely gyakran okoz fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és ízületi gyulladást.
 2. Allergiák: Az Angol Springer Spaniel hajlamos lehet az élelmiszerallergiákra és a bőrallergiákra, amelyek viszketést, bőrpírt és egyéb tüneteket okozhatnak.
 3. Szemproblémák: A fajta hajlamos lehet olyan szembetegségekre, mint például a progresszív retina atrófia, a katarakta és a glaukóma.
 4. Fülproblémák: Az Angol Springer Spaniel hajlamos lehet a fülgyulladásra és a fülfertőzésekre, mivel a fülük hajlamosabb a nedvességre és az irritációra.
 5. Epilepszia: Az epilepszia egy neurológiai rendellenesség, amely lehetővé teszi az ismétlődő, súlyos rohamok előfordulását.

Az Angol Springer Spaniel fajta egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeres állatorvosi vizsgálatokat végezzünk, és figyeljünk az állatunk viselkedési és egészségügyi változásaira. Az egészséges étrend, a megfelelő testmozgás és az egészséges életmód segíthet a fajtának az egészségük és boldogságuk megőrzésében.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.
Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol springer spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAngol springer spániel kölyök nevelése

Az Angol Springer Spaniel kölyök nevelése nagyon fontos a boldog és jól nevelt felnőtt kutya kialakításához. A következőkben néhány tippeket adunk a kölyök nevelésére vonatkozóan:

 1. Korai szocializáció: Az Angol Springer Spanielnek szüksége van a korai szocializációra, hogy megtanulja, hogyan kell viselkedni más kutyákkal és emberekkel. Ajánlott, hogy minél fiatalabb korban kezdjük el játszani, foglalkozni, sétáltatni és új helyekre vinni őket, hogy megszokják a környezetüket.
 2. Alapvető engedelmességi parancsok: Az alapvető engedelmességi parancsok, mint például „ül” vagy „feküdj”, nagyon fontosak a kölyök nevelésében. Rendszeresen gyakoroljuk ezeket a parancsokat a kölyökkel, hogy megtanulja, hogyan kell helyesen viselkedni.
 3. Pórázon sétáltatás: Az Angol Springer Spaniel hajlamos a húzásra, amikor pórázon sétáltatjuk. Ajánlott, hogy minél fiatalabb korban elkezdjük a pórázon sétáltatást, és az alapvető engedelmességi parancsok gyakorlását is a séták során.
 4. Jutalmazás: Az Angol Springer Spaniel fajta jól reagál a pozitív megerősítésre, így fontos, hogy jutalmazzuk a kölyköt, amikor helyesen viselkedik. A jutalmazás segít abban, hogy a kölyök megtanulja, hogy mely viselkedések elfogadhatóak, és melyek nem.
 5. Rendszeres orvosi ellenőrzések: Fontos, hogy rendszeresen vigyük el az Angol Springer Spaniel kölyköt az állatorvoshoz, hogy ellenőrizzék az egészségi állapotát és megkapja a szükséges oltásokat és parazitakezeléseket.

Az Angol Springer Spaniel kölyök nevelése sok türelmet és odafigyelést igényel, de az eredmény egy boldog és jól nevelt felnőtt kutya, amely családtagként élhet velünk.Kinek ajánlott tartása

Az Angol Springer Spaniel fajta aktív, barátságos és szeretetteljes, így kiváló társaság azoknak az embereknek, akik szívesen foglalkoznak velük és szeretik a mozgást. A fajta kiválóan alkalmas aktív családoknak, akiknek van idejük és energiájuk a napi sétákra és a játékra.

Az Angol Springer Spaniel fajta szeret a társaságra, így ideális választás lehet azoknak az embereknek, akiknek van más kutyájuk vagy akik szeretnék, hogy az állatjuk szocializálódjon más kutyákkal és emberekkel. A fajta szeret gyerekekkel is játszani, de fontos, hogy a gyerekek tiszteletben tartsák az állatot és tisztában legyenek az állatokkal való biztonságos bánásmóddal.

Az Angol Springer Spaniel fajta gazdájának el kell készítenie az állatjának egy olyan életstílust, amely megfelelő testmozgást és mentális stimulációt biztosít az állatnak. Az Angol Springer Spaniel szívesen vesz részt különböző kutyás sportokban, például az agility-ben és a vadászatban, és élvezi az új dolgok tanulását és a munkát a gazdájával.

Az Angol Springer Spaniel fajta gazdájának meg kell értenie, hogy az állatnak igénye van a rendszeres mozgásra és a társaságra, és figyelembe kell venniük az állatok élettartamát, amely általában 10-14 év között van. Az Angol Springer Spaniel fajta gazdájának hosszú távú elkötelezettséget kell vállalnia az állat gondozása és boldogsága érdekében.

Az Angol Springer Spaniel fajta gazdájának türelmesnek és elkötelezettnek kell lennie a fajta nevelésében, és készen kell állniuk arra, hogy megfelelő gondozást és odafigyelést nyújtsanak az állat számára. Az Angol Springer Spaniel fajta igényli a rendszeres szőrzetápolást és az állatorvosi vizsgálatokat, és különösen fontos, hogy figyeljünk az állat egészségi állapotára, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását.Érdekes történetek róla

Az Angol Springer Spaniel fajta sok érdekes történettel rendelkezik, többek között a következőkkel:

 1. „Hupikék Törpikék”: Az Angol Springer Spaniel nevet adtak az 1970-es évekbeli „Hupikék Törpikék” című rajzfilm sorozatnak. Az egyik főszereplő, Paprika, egy Angol Springer Spaniel volt.
 2. Szuperkutya: Az Angol Springer Spaniel, Trigger, az első kutya volt, amely az Egyesült Királyságban a repülőtéren dolgozó kutya lett. Trigger feladata az volt, hogy segítsen az utasok átvizsgálásában és a robbanóanyagok felkutatásában.
 3. Csodakutya: Az Angol Springer Spaniel, Maddy, az első kutya volt, amely átvészelte az árvízveszélyt a 2011-es thame-i árvíz idején. Maddy a mentőcsapat tagjaként segítette a víz alá került kutyák és emberek keresését.
 4. Világrekord: Az Angol Springer Spaniel, purin, 2015-ben felállította a világrekordot, amikor 14 labdát fogott el a szájával, miközben két lábon állt.

Az Angol Springer Spaniel fajta sokat tett a különböző területeken, többek között a rendőrségi munkában, a vadászatban, a mentésben és a különböző kutyás sportokban. Az állatok intelligenciája és engedelmessége, valamint szeretetteljes és vidám személyiségük miatt sokak számára nagyon kedvelt fajta.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink