Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Angol cocker spániel története, eredete

Az angol cocker spániel az egyik legismertebb spániel fajta a világon, amelyet az angol vadászok tenyésztettek ki az 1800-as években. A fajta eredetileg az angol kis fajtájú spánielek közé tartozott, és feladata a vadászatban a madarak apportálása volt.

Az angol cocker spániel eredete visszanyúlik az 1300-as évekig, amikor a spániel típusú kutyák az európai kontinensről kerültek Angliába. Az angol spánielek közül a cocker spánielnek az egyik legrégebbi típusa volt, és az angol vadászok az 1800-as évek elején elkezdték kifejleszteni a vadászatra specializált változatát.

A cocker spániel korábban a Clumber spániellel és a Springer spániellel együtt alkotta az angol spániel családot. Azonban az 1800-as évek elején a vadászok egyre inkább igényelték a kisebb méretű, könnyebben kezelhető kutyákat, akik hatékonyan vadászhatnak a vadászmezőn. Ennek eredményeként az angol cocker spániel kialakult a fajta és a kisebb testmérete, illetve az intelligencia és az energikus személyisége miatt nagyon népszerűvé vált.

Az angol cocker spániel 1893-ban elismert fajtává vált az Egyesült Királyságban, majd 1946-ban az Amerikai Kennel Klub is elismerte a fajtát. Azóta a cocker spániel szerte a világon elterjedt és népszerű fajtává vált, különösen az Egyesült Államokban.

Az angol cocker spániel jelenleg egy olyan kis méretű kutya, amelyeknek sűrű, puha szőrzete van. Az intelligens és játékos személyisége miatt nagyon népszerű háziállat, és az agility és a terápiás munkák területén is sikeresen alkalmazzák. A fajtának ma már több különböző színvariációja van, beleértve a fekete, a vörös, a sárga és a kék színt is.Angol cocker spániel jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

Az angol cocker spániel egy kis termetű, nagyon intelligens és barátságos kutyafajta, amely az egyik legnépszerűbb spániel fajta a világon. A fajta külleme és jellemzői nagyon jellegzetesek és könnyen felismerhetőek.

Az angol cocker spániel külleme közepes méretű, izmos testalkatú, lapos fülű kutya. A fajta egyik legjellegzetesebb jellemzője a vastag, selymes, hosszú szőrzete, amely leggyakrabban a fekete, a vörös, a sárga és a kék színekben fordul elő. Az angol cocker spániel átlagosan 38-41 cm magas és 12-16 kg súlyú.

A fajta szemei nagyok, sötétbarnák és éles tekintettel rendelkeznek. Az angol cocker spániel orra fekete, a pofája kissé lekerekített, de erős és jól formált. Az állkapcsa erős, a fogai szabályosak és erősek.

Az angol cocker spániel nagyon barátságos, játékos és intelligens kutya. Nagyon ragaszkodik a gazdájához, és imádja a családi életet. A fajta nagyon érzékeny, és érzékenyen reagál a hangulatváltozásokra. A fajta intelligenciája miatt könnyen tanítható, és számos különböző sportban és munkában sikeresen alkalmazható.

Az angol cocker spániel átlagos élettartama 12-15 év. Fontos, hogy az állat rendszeres állatorvosi ellenőrzéseken legyen, és megfelelő étrendet és mozgást kapjon ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élhessen.

Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAngol cocker spániel jelleme, viselkedése

Az angol cocker spániel egy nagyon barátságos, játékos és szeretetteljes kutya, amely nagyon ragaszkodik a gazdájához. A fajta nagyon érzékeny és érzékenyen reagál a hangulatváltozásokra, és nagyon boldog, amikor a családjával lehet. Az angol cocker spániel nagyon intelligens és könnyen tanítható, ami azt jelenti, hogy sokféle különböző feladatban és tevékenységben sikeresen alkalmazható.

Az angol cocker spániel nagyon aktív kutya, és szeret sok időt tölteni a szabadban. A fajta imádja a játékot és a mozgást, és szívesen részt vesz a különböző sportokban és játékokban. Az angol cocker spániel intelligenciája és érzékenysége miatt nagyon jó terápiás kutya, és sikeresen alkalmazható a terápiás munkában.

Az angol cocker spániel általában nagyon barátságos a gyerekekkel és más állatokkal is, és általában jól viselkedik más kutyákkal. Fontos azonban megfelelő szocializáció és nevelés, hogy az állat jól viselkedjen más emberekkel és állatokkal is.

Az angol cocker spániel nagyon szeret emberek között lenni, és nehéz egyedül hagyni. Ha sok időt töltenek magányosan, az stresszt okozhat számukra, ami viselkedési problémákhoz vezethet. Fontos, hogy az angol cocker spánielnek megfelelő időt és figyelmet kapjon a gazdájától.

Összességében az angol cocker spániel nagyon barátságos, játékos és szeretetteljes kutya, amely nagyon sok örömet okozhat az életében. Azonban, ahhoz hogy az állat hosszú és egészséges életet élhessen, fontos, hogy megfelelő szocializációban és nevelésben részesüljön, és megfelelő időt és figyelmet kapjon a gazdájától.Angol cocker spániel társas viselkedése

Az angol cocker spániel nagyon társas kutya, és szeret a családjával lenni. Nagyon ragaszkodik a gazdájához, és imádja a figyelmet és az ölelést. A fajta általában nagyon barátságos más emberekkel és állatokkal is, és általában jól viselkedik más kutyákkal.

Az angol cocker spániel nagyon aktív kutya, és szeret sok időt tölteni a szabadban. Az állat imádja a játékot és a mozgást, és szívesen részt vesz a családdal közös tevékenységekben, például a séta vagy a kirándulás során. A fajta nagyon jól reagál a gyerekekkel, és általában jól viselkedik a családi házikedvencekkel is.

Az angol cocker spániel nagyon intelligens kutya, és nagyon könnyen tanul. A fajta nagyon jól reagál a pozitív megerősítésre és a jutalmazásra, és nagyon gyorsan képes elsajátítani az új trükköket és parancsokat. Az intelligenciájának és jó viselkedésének köszönhetően az angol cocker spániel nagyon sikeres lehet a terápiás munkában és a sportokban is.

Fontos azonban, hogy az angol cocker spániel megfelelő szocializációban és nevelésben részesüljön, hogy jól viselkedjen más emberekkel és állatokkal is. A fajta nagyon érzékeny, és érzékenyen reagál a hangulatváltozásokra, így fontos, hogy megfelelő időt és figyelmet kapjon a gazdájától.

Összességében az angol cocker spániel nagyon társas és barátságos kutya, amely nagyon sok örömet okozhat a családjának. Azonban, ahhoz hogy az állat hosszú és boldog életet élhessen, fontos, hogy megfelelő szocializációban és nevelésben részesüljön, és megfelelő időt és figyelmet kapjon a gazdájától.Táplálkozása, étkezési szokásai

Az angol cocker spánielnek egészséges étrendre van szüksége ahhoz, hogy hosszú és boldog életet élhessen. Fontos, hogy az állat megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon, amely biztosítja az összes fontos tápanyagot és vitaminokat.

Az angol cocker spániel általában egy közepes aktivitású kutya, ami azt jelenti, hogy napi 2-3 étkezésre van szüksége. Az étkezések során fontos, hogy az állat megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt kapjon. A fajta hajlamos a túlsúlyra, ezért fontos, hogy az étkezések során ügyeljünk a megfelelő adagokra, és ne adjunk az állatnak túl sok kalóriát.

Az angol cocker spánielnek szüksége van az állati eredetű fehérjére, például a csirkehúsra vagy a marhahúsra, valamint a zöldségekre és a gabonafélékre is. Az állat számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű rostot is tartalmazó ételeket kapjon, amelyek biztosítják a megfelelő emésztést.

Az angol cocker spánielnek az étkezések során fontos, hogy elegendő mennyiségű vizet kapjon, és hogy az itatótál mindig tiszta legyen. Az állat számára fontos, hogy mindig friss és tiszta víz legyen az itatótálban.

Fontos, hogy az angol cocker spániel étrendje megfelelően ki legyen egyensúlyozva és megfelelő mennyiségű tápanyagot és vitaminokat tartalmazzon. Az állat számára fontos, hogy rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket kapjon, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az étrendje megfelelően megfelel az igényeinek, és hogy az állat egészséges és boldog életet élhessen.Általános gondozási tudnivalók

Az angol cocker spániel nagyon barátságos és szeretetteljes kutya, amelynek megfelelő gondozása és nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú és boldog életet élhessen. Az állat gondozása számos fontos aspektusra terjed ki, beleértve a rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket, az étrendjének megfelelő összeállítását, a megfelelő mozgást és a szükséges higiéniai intézkedéseket.

Az angol cocker spánielnek rendszeres állatorvosi ellenőrzésekre van szüksége, hogy megelőzzük az egészségügyi problémákat és biztosítsuk az állat optimális egészségi állapotát. Az állatorvos a megfelelő oltásokat és a megfelelő parazitaellenes kezelést is biztosítja az állat számára. Az állat rendszeres fogászati ellenőrzése is fontos, mivel a fajta hajlamos a fogproblémákra.

Az angol cocker spánielnek megfelelő mennyiségű és minőségű ételt kell kapnia ahhoz, hogy egészséges maradjon. Fontos, hogy az étrendje megfelelően ki legyen egyensúlyozva, és megfelelő mennyiségű tápanyagot és vitaminokat tartalmazzon. Az állatnak naponta 2-3 alkalommal kell ennie, és a megfelelő adagokat kell biztosítani.

Az angol cocker spániel nagyon aktív kutya, és szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra ahhoz, hogy egészséges és boldog életet élhessen. Fontos, hogy az állatnak naponta legalább 30 percet sétáljon, és számos játékot és sportot is kipróbálhatunk, hogy biztosítsuk az állat számára a megfelelő mozgást.

Az angol cocker spánielnek rendszeres higiéniai intézkedésekre is szüksége van, beleértve a rendszeres fürdetést, a szőrzet rendszeres ápolását, a fogak tisztítását és a körmök rendszeres vágását is.

Összességében az angol cocker spániel nagyon barátságos és szeretetteljes kutya, amelynek megfelelő gondozása és nevelése elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú és boldog életet élhessen. Fontos, hogy rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket biztosítsunk az állat számára, megfelelő étrendet biztosítsunk.

Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

Az angol cocker spánielnek a szőrzetápolás nagyon fontos része az egészséges és boldog élet biztosításának. A fajta hosszú, sűrű és göndör szőrzettel rendelkezik, amely nagyon szép és puha lehet, de igényel rendszeres gondozást, hogy megőrizze az állat egészségét és szépségét.

Az angol cocker spánielnek rendszeres fürdetésre van szüksége, hogy megakadályozzuk a bőr és a szőrzet károsodását, és hogy megakadályozzuk a különböző baktériumok és fertőzések kialakulását. Az állat szőrzete rendszeres ápolást igényel, beleértve a fésülést, a szőrtalanítást és a metszést is. Fontos, hogy a fésülést és a szőrtalanítást rendszeresen végezzük el, hogy eltávolítsuk a szőrzetben felhalmozódott szennyeződéseket és meggátoljuk a csomók kialakulását.

Az angol cocker spánielnek a fülének gondozása is rendkívül fontos, mivel hajlamosak a fülgyulladásra. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén tisztítani kell. Az állat fogainak tisztítása is fontos része a szőrzetápolásnak, hogy megelőzzük a fogproblémákat és a szájbetegségeket.

Az angol cocker spániel szőrzetének hosszúsága miatt a különböző szőrtalanító és vágó eszközök használata ajánlott. Az állat szőrzetének vágása biztosítja, hogy az állat kényelmesen mozoghasson, és megakadályozza a különböző szőrtüszőbetegségek kialakulását.

Fontos, hogy az angol cocker spánielnek megfelelő szőrzetápolást biztosítsunk, hogy megelőzzük a különböző egészségügyi problémákat és hogy megőrizzük az állat egészségét és szépségét. Az állat rendszeres szőrzetápolása biztosítja, hogy az állat egészséges és boldog életet élhessen.Tanítása, kiképzése

Az angol cocker spániel egy nagyon intelligens kutya, amely nagyon könnyen tanul. A fajta nagyon jó reakcióidővel rendelkezik, és nagyon gyorsan képes elsajátítani az új trükköket és parancsokat. Az angol cocker spániel nagyon jól reagál a pozitív megerősítésre és a jutalmazásra, és a megfelelő kiképzés és nevelés biztosítja, hogy az állat jól viselkedjen és engedelmes legyen.

Az angol cocker spánielnek megfelelő szocializációra és alapvető engedelmességi kiképzésre van szüksége a megfelelő viselkedés kialakításához. Az állat már fiatal kora óta meg kell tanulnia, hogyan kell viselkedni más emberekkel és állatokkal, és hogyan kell jól viselkedni a nyilvános helyeken.

Az angol cocker spániel kiképzése során fontos, hogy pozitív megerősítést és jutalmazást alkalmazzunk, hogy megtanítsuk az állatnak az új trükköket és parancsokat. Az állatoknak általában szükségük van néhány ismétlésre, hogy megtanulják a kívánt viselkedést vagy parancsot, de az angol cocker spániel nagyon gyorsan tanul és általában könnyen megjegyzi az új dolgokat.

Az angol cocker spánielnek a kiképzése során fontos, hogy figyeljünk az állat viselkedésére, és hogy a megfelelő korrekciókat alkalmazzuk, ha az állat rosszul viselkedik. Fontos, hogy a kiképzést fokozatosan építsük fel, és hogy az állatnak legyen ideje megtanulni a különböző viselkedési mintákat.

Az angol cocker spánielnek nagyon jó lehetősége van a különböző sportokban és tevékenységekben, például az agility-ben és az engedelmességi versenyeken való részvételben. Az állat nagyon élvezi az új tevékenységeket és a kihívásokat, és a megfelelő kiképzés és nevelés biztosítja, hogy az állat sikeres legyen a különböző versenyeken és sportokban.

Az angol cocker spániel nagyon intelligens és engedelmes kutya, amely könnyen tanul és nagyon jól reagál a pozitív megerősítésre és a jutalmazásra. A megfelelő szocializáció és kiképzés biztosítja, hogy az állat jól viselkedjen és engedelmes legyen.Angol cocker spániel fajta betegségek

Az angol cocker spánielnek sajnos vannak olyan betegségei, amelyekre nagyon oda kell figyelniük a tulajdonosoknak. Az állatok hajlamosak az öröklődő betegségekre, amelyek genetikai okokból jelentkeznek, ezért fontos, hogy az állatokat megfelelően teszteljék és ellenőrizzék, hogy az egészségügyi problémákat időben felismerhessék.

Az angol cocker spániel hajlamos a szemproblémákra, beleértve a progresszív retina atrófiát és a kataraktát is. Ezek a betegségek a látást befolyásolhatják, és vaksághoz vezethetnek, ezért fontos, hogy az állat rendszeres szemészeti vizsgálatokon vegyen részt.

Az angol cocker spánielnek hajlamos az otitis externa-ra, azaz a külső fülgyulladásra is. Ez a betegség a fülben lévő gyulladások és fertőzések miatt alakul ki, és fájdalmas lehet az állat számára. A megfelelő fülápolás és rendszeres ellenőrzések segíthetnek megelőzni a fülproblémákat.

Az angol cocker spánielnek hajlamos a csípő- és a könyökdiszpláziára is. Ez az állapot az ízületi fejlődési rendellenességek miatt alakul ki, és az állatok mozgékonyságát és kényelmét befolyásolhatja. A megfelelő táplálkozás és az egészséges életmód segíthet megelőzni az ízületi problémákat.

Az angol cocker spánielnek hajlamos az epilepsziára is, ami az agyi aktivitás zavara miatt alakul ki, és a rohamokhoz vezethet. Az epilepszia kezelése gyógyszerekkel és rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel történhet.

Fontos, hogy az angol cocker spániel tulajdonosai rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket biztosítsanak az állatok számára, hogy az egészségügyi problémákat időben felismerjék és kezeljék. Az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás segíthet megelőzni az egészségügyi problémákat, és biztosítani, hogy az állatok hosszú és boldog életet éljenek.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.
Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol cocker spániel eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAngol cocker spániel kölyök nevelése

Az angol cocker spániel kölykök nagyon aranyosak és játékosak, de nagyon fontos, hogy a megfelelő nevelést és gondozást biztosítsuk számukra. A megfelelő nevelés és gondozás biztosítja, hogy az állatok egészségesek, boldogok és engedelmesek legyenek.

Az angol cocker spániel kölyköknek szükségük van megfelelő táplálkozásra és elegendő mozgásra, hogy megfelelően fejlődjenek és egészségesek legyenek. A megfelelő minőségű kutyatáp és a rendszeres mozgás segít megelőzni az elhízást és a különböző egészségügyi problémákat.

Az angol cocker spániel kölyköknek szükségük van rendszeres szocializációra, hogy megtanulják, hogyan kell viselkedni más emberekkel és állatokkal. Fontos, hogy a kölykök minél több helyre vigyük, és minél több embert és állatot mutassunk nekik. Ez segít megelőzni az állatok szorongását és az agressziót.

Az angol cocker spániel kölyköknek szükségük van az alapvető engedelmességi kiképzésre is, hogy megtanulják az alapvető parancsokat és hogy jól viselkedjenek a nyilvános helyeken. A pozitív megerősítés és jutalmazás alkalmazása segít az állatoknak megtanulni az új dolgokat és viselkedési mintákat.

Az angol cocker spániel kölyköknek szükségük van megfelelő szőrzetápolásra is, hogy megelőzzük a szőrzetben felhalmozódott szennyeződéseket és meggátoljuk a csomók kialakulását. Fontos, hogy a kölyköket már korán megtanítsuk a szőrzetápolásra, és hogy rendszeresen fésüljük, metszük és fürdessük őket.

Az angol cocker spániel kölyköknek szükségük van megfelelő pihenésre és alvásra is. Fontos, hogy a kölyköket kényelmes alvóhelyre tegyük, és biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű pihenést.

Az angol cocker spániel kölykök nevelése és gondozása nagyon fontos része az állatok egészséges és boldog életének biztosításában.Kinek ajánlott tartása

Az angol cocker spániel egy nagyon kedves, vidám és barátságos kutya, amely nagyon jól alkalmazkodik a családi élethez. Az állatok nagyon szeretik a gyerekeket és a más állatokat, és a megfelelő nevelés és gondozás biztosítja, hogy a kutya jól viselkedjen és boldog legyen.

Az angol cocker spániel egy kiváló választás azoknak az embereknek, akik aktív életmódot folytatnak, és akiknek van idejük és energiájuk az állat gondozására. Az állatoknak szükségük van rendszeres mozgásra és játékra, és élvezik a különböző sportokban és tevékenységekben való részvételt.

Az angol cocker spániel nagyon jól alkalmazkodik az élet különböző körülményeihez, és ideális választás lehet azok számára, akiknek van kertjük vagy udvaruk. Az állatok élvezik a kertben való játékot és a szabadban való időtöltést.

Az angol cocker spániel nagyon jól viselkedik a lakásban is, de fontos, hogy az állatoknak legyen elegendő mozgást és stimulációt biztosítva. Az állatok nagyon intelligensek és élvezik az új trükkök és parancsok tanulását, ezért fontos, hogy az állatok rendszeresen részt vegyenek különböző kiképzési tevékenységeken.

Az angol cocker spániel nagyon jó választás lehet azok számára, akiknek van korábbi kutyatartási tapasztalatuk, és akik tisztában vannak az állatok gondozásának és nevelésének követelményeivel. Az állatok szükségük van az alapvető egészségügyi ellátásra és a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekre is.

Az angol cocker spániel nagyon kedves és hűséges kutya, amely egy nagyon jó társ lehet az egész család számára. Az állatok nagyon jól alkalmazkodnak a családi élethez, és élvezik a szeretet és az odafigyelés kapását.Érdekes történetek róla

Az angol cocker spániel egy nagyon érdekes és különleges kutya, amelynek számos érdekes története van. Itt van néhány érdekes történet az angol cocker spánielről:

 • Az angol cocker spániel korábban vadászkutyaként használták, különösen a madarak vadászatára. Az állatok nagyon jó szaglása és ügyessége miatt voltak ideálisak a vadászatra, és számos vadászati ​​versenyen is részt vettek.
 • Az angol cocker spániel egyik legismertebb rajzfilmfigura a Disney rajzfilm, a Lady és a Békában szereplő Stella, aki egy nagyon bájos és kedves angol cocker spániel.
 • Az angol cocker spánielnek volt egy nagyon híres rajongója, aki Winston Churchill volt, aki nagyon szerette az állatokat, különösen a kutyákat. Churchillnek két angol cocker spánielje is volt, Rufus és Rufus II, akik gyakran elkísérték őt a Downing Street-i hivatalába.
 • Az angol cocker spániel az egyik legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban, és gyakran szerepelnek filmekben és tévéműsorokban is.
 • Az angol cocker spániel az egyik leggyakoribb fajta, amelyet a vakvezető kutyák kiképzésére használnak. Az állatok nagyon intelligensek és engedelmesek, ami nagyon fontos tulajdonságok egy vakvezető kutyánál.
 • Az angol cocker spániel nagyon hűséges kutya, és néhány történet szerint az állatok nagyon szomorúak és egyedül érzik magukat, ha a gazdájuk nincs jelen. Az egyik történet szerint egy angol cocker spániel egy egész éjszakát a gazdája sírja mellett töltött, miután a gazdája elhunyt.

Az angol cocker spániel egy nagyon különleges és kedves kutya, és számos érdekes történettel rendelkezik. Az állatok hűséges társak és nagyon intelligensek, ami miatt az egyik legkedveltebb kutya a világon.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink