Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Boston terrier története, eredete

A Boston terrier egy kis termetű, rövid szőrű kutya fajta, amely az Egyesült Államokból származik. Az eredete visszavezethető az 1860-as évekre, amikor a bostoni terelőkutyákat és a francia bulldogokat keresztezték egymással.

Eredetileg a fajta „boston bull” néven volt ismert, de az 1891-es amerikai kutyakiállításon hivatalosan is elnevezték Boston terriernek. A fajta azonnal népszerűvé vált az Egyesült Államokban, és hamarosan az egész világon elterjedt.

A Boston terrier kis mérete, barátságos személyisége és könnyen kezelhető természete miatt népszerű háziállatként. Emellett a fajta intelligens és jól képzett, így gyakran láthatók vezető kutyaként és terápiás kutyaként is.

Összességében a Boston terrier egy kedves és hűséges kis kutya, amelynek eredete és története is érdekes és gazdag.Boston terrier jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Boston terrier egy kis termetű, rövid szőrű kutya fajta, amelynek jellemzői és külleme a következők:

Méretei:

 • Magassága: 38-43 cm
 • Súlya: 4-11 kg

Külleme:

 • Rövid szőrű, sima tapintású bundája lehet fekete, tigriscsíkos, barna vagy kék színű
 • Szemei nagyok és kerek, sötét színűek
 • Fülei kicsik és álló pozícióban állnak
 • Orra rövid és lapos, színe fekete
 • Farka rövid és kicsi

Jellemzői:

 • Barátságos, hűséges, intelligens és játékos kutya
 • Szereti az emberek társaságát és jól kijön más állatokkal is
 • Könnyen kezelhető és oktatható kutya, amelynek nagyon jó a memóriája
 • Kevés mozgásigényű fajta, amely jól érzi magát lakásban is

Az élettartama általában 11-13 év között van, és a megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással és az állatorvosi ellátással hosszabb is lehet.

Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBoston terrier jelleme, viselkedése

A Boston terrier egy barátságos, hűséges és játékos kutya, amely nagyon szereti az emberek társaságát és jól kijön más állatokkal is. Az alábbiakban részletesen bemutatom a Boston terrier jellemzőit és viselkedését:

 1. Barátságos: A Boston terrier nagyon barátságos kutya, amely könnyen kötődik az emberekhez és a családjához. Szereti a simogatást és az ölelést, és boldogan tölti az időt a gazdájával.
 2. Hűséges: A Boston terrier nagyon hűséges kutya, amely mindig a gazdája mellett marad. Szereti az emberek társaságát, és boldogan követi őket bárhová is mennek.
 3. Játékos: A Boston terrier nagyon aktív és játékos kutya, amely szereti a játékot és a mozgást. Szeret játszani a labdával és más játékokkal, és boldogan tölti az időt a szabadban.
 4. Okos: A Boston terrier nagyon intelligens kutya, amelynek nagyon jó a memóriája. Könnyen tanul és gyorsan megérti a parancsokat, és örömmel hajtja végre a gazda utasításait.
 5. Társaságkedvelő: A Boston terrier nagyon szereti az emberek társaságát, és boldogan tölti az időt a családjával. Szereti a gyerekeket és más állatokat is, és jól kijön más kutyákkal is.
 6. Kezelhetőség: A Boston terrier könnyen kezelhető kutya, amely jól érzi magát a lakásban is. Kevés mozgásigényű, és jól viseli a magányt is.

Összességében a Boston terrier egy nagyon barátságos, hűséges és játékos kutya, amely nagyon szereti az emberek társaságát. Intelligens és könnyen kezelhető, és boldogan tölti az időt a családjával és más állatokkal.Boston terrier társas viselkedése

A Boston terrier nagyon társas kutya, és szereti az emberek társaságát. Jól viseli a magányt is, de boldogabb, ha van valaki, akivel együtt lehet lenni. Az alábbiakban részletesen bemutatom a Boston terrier társas viselkedését:

 1. Szeretetteljes: A Boston terrier nagyon szeretetteljes kutya, és szereti az emberekkel való kapcsolatot. Boldogan fogadja a családját, és nagyon boldog, amikor valaki otthon van.
 2. Jó gyerekekkel: A Boston terrier nagyon jól kijön a gyerekekkel, és szereti a játékot és a közös időtöltést velük. Könnyen megtalálja a közös hangot a gyerekekkel, és játékosan játszik velük.
 3. Könnyen barátkozik más kutyákkal: A Boston terrier nagyon barátságos kutya, és jól kijön más kutyákkal is. Könnyen barátkozik más kutyákkal, és élvezi az együttlétüket.
 4. Nyugodt: A Boston terrier nyugodt kutya, és jól viseli a magányt is. Nem túl függő, és jól érzi magát, ha egyedül van.
 5. Szociális: A Boston terrier nagyon szociális kutya, és szereti az emberekkel való kapcsolatot. Szereti, ha az emberek közelében van, és jól érzi magát, ha közösségben lehet.
 6. Jól viseli a változásokat: A Boston terrier jól viseli a változásokat, és könnyen alkalmazkodik a különböző helyzetekhez. Jól érzi magát új helyen, és nem zavarják meg az élet változásai.

Összességében a Boston terrier nagyon társas kutya, és szereti az emberek társaságát. Jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is, és könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez. Nyugodt, de szeret játszani és aktív lenni is, így a család tökéletes kiegészítője lehet.

Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTáplálkozása, étkezési szokásai

A Boston terrier étkezési szokásai és táplálkozása nagyon fontos, hogy egészséges és boldog életet éljen. Az alábbiakban részletesen bemutatom, hogy mire kell figyelni a Boston terrier táplálásakor:

 1. A megfelelő táplálék kiválasztása: A Boston terriernek olyan táplálékra van szüksége, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. A táplálék legyen magas minőségű, és ne tartalmazzon mesterséges színezékeket és ízfokozókat.
 2. Az adagolás szabályozása: A Boston terriernek megfelelő mennyiségű ételt kell adni, hogy egészséges maradjon. Az adagolást az életkoruk, súlyuk és aktivitási szintjük alapján kell meghatározni. Az adagolásnak két vagy három étkezésre kell osztódni a nap folyamán.
 3. Friss víz biztosítása: A Boston terriernek mindig friss vízre van szüksége, hogy hidratált maradjon. A víztál legyen mindig tele, és rendszeresen ellenőrizni kell, hogy van-e benne víz.
 4. Az édességek és az emberi ételek elkerülése: A Boston terriernek nem szabad édességet és emberi ételeket adni, mert ezek károsak lehetnek az egészségükre. Az édességek és az emberi ételek túl sok kalóriát és cukrot tartalmaznak, ami elhízáshoz vezethet.
 5. Az allergiák és az érzékenységek figyelembevétele: A Boston terriernek is lehetnek allergiái és érzékenységei az ételre. Ha bármilyen tünetet tapasztal, például viszketést vagy bőrkiütést, azonnal meg kell vizsgáltatni az állatorvossal.
 6. Az időben történő takarítás: A Boston terrier étkezése után ajánlott azonnal eltakarítani az ételmaradékokat, mert a kutya különben rájuk eszik. Az ételmaradékok baktériumokat és más kórokozókat tartalmazhatnak, amelyek veszélyeztetik a Boston terrier egészségét.Általános gondozási tudnivalók

A Boston terrier általános gondozása nagyon fontos ahhoz, hogy egészséges és boldog életet éljen. Az alábbiakban részletesen bemutatom, hogy mire kell figyelni a Boston terrier gondozása során:

 1. Ápolás: A Boston terrier rövid szőrű, sima tapintású bundájának ápolása egyszerű. Hetente egyszer ajánlott alaposan áttörölni a szőrét egy puhább kefével, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat és az egyéb szennyeződéseket.
 2. Fürdetés: A Boston terrier fürdetése akkor ajánlott, ha a bundája nagyon koszos vagy büdös. Azonban nem szabad túl gyakran fürdetni, mert ez károsíthatja a bőrét. A fürdéshez használt samponnak kifejezetten kutyáknak szánt, kímélő terméknek kell lennie.
 3. Fertőtlenítés: A Boston terrier fülének rendszeres tisztítása és fertőtlenítése is nagyon fontos. A fülét hetente egyszer ajánlott tisztítani, hogy eltávolítsuk a fülzsírt és a szennyeződéseket. Ehhez használhatunk kutyáknak szánt fültisztító oldatot.
 4. Fogápolás: A Boston terrier fogainak rendszeres tisztítása is fontos ahhoz, hogy elkerüljük a fogproblémákat. A fogakat hetente egyszer ajánlott megmosni, és kutyáknak szánt fogkrémet használni. Emellett kutyáknak szánt rágócsontokat és játékokat is adhatunk a fogak tisztán tartásához.
 5. Mozgás: A Boston terriernek is van szüksége rendszeres mozgásra ahhoz, hogy egészséges maradjon. Ajánlott napi legalább 30 perc séta vagy más mozgásforma, hogy megfelelően ki tudja élni a mozgásigényét.
 6. Egészségügyi ellenőrzés: A Boston terrier egészségének megőrzése érdekében rendszeres egészségügyi ellenőrzésekre van szüksége. Évente legalább egyszer ajánlott elvinni az állatorvoshoz, hogy ellenőrizzék az egészségét, és szükség esetén oltásokat és más kezeléseket kapjon.
Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

A Boston terrier szőrzete egyszerűen ápolható, és csak minimális szőrzetápolási igényekkel rendelkezik. Az alábbiakban részletesen bemutatom, hogy mire kell figyelni a Boston terrier szőrzetének ápolása során:

 1. Rendszeres fésülés: A Boston terrier szőrzete rövid és sima tapintású, így csak heti egyszeri fésülésre van szüksége. Egy puha sörtéjű kefével alaposan áttöröljük a bundáját, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat és az egyéb szennyeződéseket.
 2. Fürdetés: A Boston terrier fürdetése csak akkor szükséges, ha a szőrzete nagyon koszos vagy büdös. A fürdetésre hetente egyszer ajánlott sort keríteni, és kizárólag kutyáknak szánt samponokat használni, amelyek kíméletesek a bőréhez.
 3. Fésűs és vágóeszközök használata: A Boston terrier szőrzetének nyírására vagy trimmelésére nincs szükség, mivel a szőrzete rövid. Azonban a köröm- és a fogápoláshoz kutyáknak szánt fésűt és ollót érdemes használni.
 4. Szőrtelenítés: A Boston terrier szőrzete kevésbé hullik, így nem szükséges a szőrtelenítésre. Azonban, ha a szőrzete nagyon sűrű, akkor ajánlott a szőrtelenítő kefével eltávolítani a szőrszálakat, hogy ne legyenek csomók a bundájában.
 5. Fülápolás: A Boston terrier fülének rendszeres tisztítása és fertőtlenítése is fontos. Hetente egyszer ajánlott a fülét alaposan megtisztítani, hogy eltávolítsuk a fülzsírt és a szennyeződéseket. Ehhez használhatunk kutyáknak szánt fültisztító oldatot.
 6. Szemápolás: A Boston terrier szemének tisztán tartása is fontos, mert hajlamos a könnyezésre és a könnykőképződésre. Hetente egyszer ajánlott a szemét letisztítani egy puhább kendővel vagy vattakoronggal.Tanítása, kiképzése

A Boston terrier tanítása és kiképzése fontos része annak, hogy egy jól nevelt és engedelmes kutya legyen. Az alábbiakban bemutatom, hogyan taníthatjuk meg a Boston terriernek az alapvető parancsokat és hogyan nevelhetjük ki a kívánt viselkedést:

 1. Alapvető parancsok: A Boston terrier alapvető parancsainak megtanítása a kiképzés első lépése. A „ül”, „fekszik”, „marad” és „gyere” parancsokat ajánlott elkezdeni. Az új parancsokat fokozatosan vezessük be, és mindig pozitív megerősítéssel jutalmazzuk a kutya helyes teljesítményét.
 2. Közösségi viselkedés: A Boston terriernek is fontos a közösségi viselkedés megtanítása. Ajánlott időt tölteni a társas helyeken, és megmutatni a kutyának, hogyan kell viselkedni a többi ember és kutya társaságában. Ha a Boston terrier rosszul viselkedik, azonnal meg kell állítani és korrigálni a viselkedését.
 3. Pórázra szoktatás: A Boston terrier pórázra szoktatása fontos része a kiképzésnek. Ajánlott fokozatosan megtanítani a kutyának, hogyan sétáljon pórázon, és hogyan viselkedjen, amikor találkozik más kutyákkal vagy emberekkel.
 4. Szocializáció: A Boston terrier szocializációja is fontos a kiképzés során. Ajánlott minél több helyre vinni a kutyát, hogy megismerkedjen más kutyákkal és emberekkel. Ez segít abban, hogy a kutya ne legyen félős vagy agresszív, amikor találkozik új emberekkel és kutyákkal.
 5. Jutalmazás: A Boston terrier kiképzésénél fontos a pozitív megerősítés és jutalmazás. Mindig jutalmazzuk a kutyát, ha helyesen teljesít egy parancsot, például egy finom falattal vagy dicsérettel. Ez motiválja a kutyát, hogy helyesen cselekedjen, és segít a kiképzés hatékonyságában.
 6. Türelem és kitartás: A Boston terrier kiképzése időigényes lehet, és türelmet és kitartást igényel. A kutyát soha nem szabad büntetni vagy durván bánni vele, ha nem teljesíti helyesen a parancsot. Az idővel és a türelemmel a Boston terrier is megtanulja, hogyan kell helyesen viselkedni.
Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Boston terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 Boston terrier fajta betegségek

A Boston terrier egy viszonylag egészséges fajta, de vannak bizonyos betegségek, amelyekre hajlamosak lehetnek. Az alábbiakban bemutatom a leggyakoribb Boston terrier fajtabetegségeket:

 1. Légzőszervi problémák: A Boston terrier nagyobb eséllyel szenved légzőszervi problémáktól, mint más fajták. Ez annak köszönhető, hogy az orruk lapos, ami nehezíti a levegő áramlását. A leggyakoribb légzőszervi problémák a száj- és orrüreg gyulladása, az asztma és a trachea instabilitás.
 2. Szemproblémák: A Boston terrier hajlamos lehet szemproblémákra, mint például a szaruhártya sérülései, a glaukóma vagy a könnycsatorna-elzáródás.
 3. Allergiák: A Boston terrier hajlamos lehet különböző allergiákra, amelyeket okozhatnak az ételek, a pollen, az atkák vagy más környezeti tényezők.
 4. Bőrproblémák: A Boston terrier bőre érzékeny lehet, és hajlamos lehet különböző bőrproblémákra, mint például az ekcéma vagy a bőrallergiák.
 5. Gerincproblémák: A Boston terrier gerince is érzékeny lehet, és hajlamos lehet különböző gerincproblémákra, mint például a gerincferdülés vagy az intervertebrális lemezek degenerációja.
 6. Szívproblémák: A Boston terrier hajlamos lehet különböző szívproblémákra, mint például az érközponti szűkület vagy a szívbillentyű rendellenességek.

A Boston terrier egészsége érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze az állatorvos, és megfelelő gondozást kapjon. Az időben történő diagnózis és kezelés segíthet abban, hogy a Boston terrier egészséges és boldog életet élhessen.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Boston terrier kölyök nevelése

A Boston terrier kölyök nevelése fontos része annak, hogy egy jól nevelt és engedelmes kutya legyen. Az alábbiakban bemutatom, hogyan lehet megkezdeni a Boston terrier kölyök nevelését, és hogyan lehet biztosítani, hogy a kutya boldog és egészséges legyen.

 1. Tanítás alapvető parancsok: A Boston terrier kölyöknek meg kell tanítani az alapvető parancsokat, mint például a „ül”, „fekszik”, „gyere”, „marad” és „no”. Ezek a parancsok segítenek az engedelmesség és a vezérelhetőség kialakításában. A pozitív megerősítés használata, mint például finom falatok vagy dicséretek, segít a kutya motiválásában és ösztönzésében.
 2. Pórázra szoktatás: A Boston terrier kölyöknek meg kell tanulnia, hogyan sétáljon pórázon. A pórázra szoktatás során a kölyöknek időt kell adni, hogy megszokja az új helyzetet, és fokozatosan kell növelni a séta hosszát és a környezet változatosságát.
 3. Szocializáció: A Boston terrier kölyöknek meg kell tanulnia, hogyan kell viselkedni más kutyákkal és emberekkel. Az általános szabályok és viselkedési normák megértése segít a kölyöknek abban, hogy kiegyensúlyozott és biztonságos módon kommunikáljon más kutyákkal és emberekkel.
 4. Étrend: A Boston terrier kölyöknek megfelelő táplálékot kell kapnia az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. Az állatorvos ajánlása alapján válasszunk megfelelő tápot a kölyöknek, és figyeljünk oda a rendszeres étkezésre.
 5. Egészségügyi ellenőrzések: A Boston terrier kölyök rendszeres orvosi ellenőrzésen kell részt vegyen, hogy megelőzzük az egészségügyi problémákat, és időben kezelhessük azokat, ha szükséges.
 6. Mozgás: A Boston terrier kölyöknek is szüksége van megfelelő mozgásra, hogy egészségesen növekedjen és fejlődjön. Ajánlott napi legalább 30 perc séta vagy más mozgásforma, hogy megfelelően ki tudja élni a mozgásigényét.

A Boston terrier kölyök nevelése időigényes lehet, és türelmet és kitartást igényel. Az idővel és a türelemmel a Boston terrier is megtanulja, hogy kell helyesen viselkedni és betartani az alapvető szabályokat. Az egészséges és boldog Boston terrier kölyök nevelése érdekében rendszeresen kell foglalkozni a kutyával, és pozitív megerősítéssel jutalmazni a helyes viselkedését.

Fontos, hogy a Boston terrier kölyöknek megfelelő helyet biztosítsunk az életünkben és a lakásunkban. A megfelelő méretű kutyaházat vagy kutyaágyat ajánlott biztosítani számára, és gondoskodni kell a játékokról és a szórakoztató tevékenységekről is.

A Boston terrier kölyök nevelése során fontos figyelemmel kísérni az állat fejlődését és igényeit. Ha bármilyen problémája van, vagy ha kérdéseink vannak a nevelésről, forduljunk szakemberhez, például az állatorvosunkhoz vagy a kutyakiképzőhöz. A megfelelő gondozás és figyelem segít abban, hogy a Boston terrier kölyök boldog és egészséges felnőtt kutya legyen, amely nagyszerű társunk lehet éveken át.Kinek ajánlott tartása

A Boston terrier egy nagyszerű választás lehet azoknak, akik kis és játékos kutyát szeretnének, amely könnyen kezelhető és könnyen alkalmazkodik a különböző életstílusokhoz. A Boston terrier kiváló társ lehet azok számára, akik élnek a városban vagy lakásban, mivel kisebb méretűek és nem igényelnek sok helyet a mozgáshoz.

A Boston terrier egy kiegyensúlyozott és barátságos kutya, amely jól alkalmazkodik a családi élethez. Ajánlott, hogy a Boston terrier gazdája olyan személy legyen, aki szereti a kis kutyákat és időt tud szakítani a kutyájára. A Boston terrier nagyon ragaszkodó és szeret az emberekkel lenni, ezért ajánlott olyan gazdának lenni, aki sok időt tud tölteni a kutyájával.

A Boston terrier kiváló választás lehet családok számára is, akik aktívan élik az életüket, és szeretnének egy barátságos és vidám társat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Boston terrier nagyon aktív kis kutya, és szüksége van megfelelő mozgásra és elfoglaltságra, hogy boldog és egészséges maradjon. Ajánlott, hogy a Boston terrier gazdája rendszeresen sétáltassa a kutyát, és biztosítsa számára a megfelelő mennyiségű játékot és szórakozást.

A Boston terrier egy nagyszerű választás lehet azok számára, akik szeretnének egy barátságos és könnyen kezelhető kutyát, amely könnyen alkalmazkodik az életstílusukhoz. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Boston terriernek is vannak saját igényei és szükségletei, és ezeknek megfelelő gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy boldog és egészséges maradjanak.Érdekes történetek róla

A Boston terrier egy nagyon érdekes fajta, és számos érdekes történet és anekdota kering róluk.

Az egyik legérdekesebb történet a fajta eredetével kapcsolatos. A Boston terrier eredete ugyanis az Egyesült Államokban kezdődött a 19. században. A fajta kifejlesztésének története összekapcsolódik egy ferences szerzetessel, aki egy francia bulldogot és egy angol terriert keresztezett egymással. Az eredmény egy olyan kutyafajta volt, amelynek az arca hasonlít a bulldogéra, de testmérete kisebb, ami miatt jobban alkalmazkodott a városi élethez. A fajta neve eredetileg „American Bull Terrier” volt, de 1893-ban a fajtát átnevezték „Boston terrier”-re.

Egy másik érdekes történet arról szól, hogy a Boston terrier mennyire ragaszkodik a gazdájához. Egy idős hölgy, akinek Boston terriere volt, beteg lett, és kórházba kellett mennie. Az idős hölgy kutya nélkül ment el, és nem volt lehetősége a kutyájára vigyázni. Azonban a Boston terrier nem hagyta magára a gazdáját, és állandóan az ajtó előtt várta, hogy az idős hölgy hazatérjen. Az idős hölgy végül visszatért otthonába, és a Boston terrier boldogan üdvözölte.

Egy másik érdekes történet arról szól, hogy egy Boston terrier hogyan segített megmenteni egy család életét. Egy család otthonában tűz ütött ki, és a Boston terrier azonnal észlelte a tűzszagot és a füstöt. A kutya azonnal ugatni kezdett, és felkeltette a család figyelmét. A család időben elhagyta az épületet, és senki sem sérült meg a tűzben.

Ezek az érdekes történetek bemutatják, hogy a Boston terrier nagyon okos és hűséges kutya, amely sokat tehet a gazdája és családja biztonságáért és boldogságáért.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink