Erdélyi kopó eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Erdélyi kopó eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Erdélyi kopó története, eredete

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy igazán különleges kutya. Története egészen az ősi időkig nyúlik vissza, amikor a Székelyföldön élő pásztorok által tenyésztették ki. A fajta eredetileg vadászatra szolgált, azonban hamarosan kiderült, hogy a hegyes termet és az erős szaglás miatt tökéletesen alkalmas a vadászat mellett a terelésre is.

Az Erdélyi kopó pontos eredete ugyan nem ismert, azonban feltételezések szerint a fajta ősei az ókori Rómában honosított agárral, illetve az ókori Kínában tenyésztett vérebekkel rokonok lehetnek. Az Erdélyi kopó a középkorban vált igazán elterjedtté, amikor a Székelyföldön élő magyar pásztorok által kitenyésztették és vadászatra alkalmazták.Az Erdélyi kopó különleges tulajdonságainak köszönhetően a mai napig népszerű a vadászok körében. A fajta széles mellkasa és hosszú, erős lábai segítenek a nehéz terepen való közlekedésben, míg az éles szaglása lehetővé teszi, hogy a kutya könnyen megtalálja a vad nyomát. Az Erdélyi kopó emellett nagyon független és okos kutya, amely képes önállóan dolgozni és dönteni a helyes irány felé.

Az Erdélyi kopó védelme alatt áll, és a fajta megőrzése érdekében szigorúan szabályozzák az állatok kereskedelmét és tenyésztését. Az Erdélyi kopó története és eredete bizonyítja, hogy ez a különleges kutya egy igazi kincs a magyar kulturális örökség részeként.Erdélyi kopó jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

Az Erdélyi kopó, más néven Transzilvániai kopó, egy nagytestű kutya, amely a vadászati feladatokra specializálódott. A fajta különleges külsejét és tulajdonságait tekintve igazán kivételes.

Az Erdélyi kopó külleme erős és izmos. A fajtára jellemző hosszú, hegyes fejük, valamint éles és feszes vonalaik vannak. Az Erdélyi kopó szemei általában sötét színűek, füleik pedig közepes méretűek, magasan állnak, és a hegyük kicsit lefelé hajlik. A fajta szőrzete rövid, vastag és sima tapintású, általában fekete vagy sárga színű.

Az Erdélyi kopó méretei nagyok, a kanok 58-65 cm magasak, a szukák pedig 55-60 cm. A kanok súlya általában 30-35 kg között van, a szukák pedig 25-30 kg körül mozognak.

Az Erdélyi kopó nagyon okos és független kutya, amely képes önállóan dolgozni. Az állat nagyon erős szaglással rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy a vad nyomát könnyen megtalálja. Az Erdélyi kopó emellett nagyon kitartó és erős kutya, amely képes a nehéz terepen is dolgozni.

Az Erdélyi kopó átlagos élettartama 10-12 év, azonban a megfelelő gondoskodással és egészséges életmóddal ez az érték akár 14 évig is meghosszabbítható.

Az Erdélyi kopó egy igazán különleges fajta, amelynek külseje és jellemzői egyedülállóak. A kutya kitartó és erős, ami miatt a vadászok és a pásztorok egyaránt nagyra értékelik.

Erdélyi kopó eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Erdélyi kopó eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiErdélyi kopó jelleme, viselkedése

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon értelmes és független kutya. Jelleme és viselkedése egyedülálló, és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek miatt a fajta nagyon népszerű a vadászok és a pásztorok körében.

Az Erdélyi kopó nagyon kitartó kutya, amely képes egész nap dolgozni. Az állatok különleges szaglása miatt a vadászati feladatokra specializálódtak, de ugyanolyan jól alkalmasak a terelésre is. Az Erdélyi kopó erős és izmos testalkata lehetővé teszi számára, hogy a nehéz terepen is dolgozzon.

Az Erdélyi kopó független és önálló kutya, amelynek nagyon magas az önbecsülése. Ez azt jelenti, hogy a kutya képes önállóan dönteni, és nem igazán szeret engedelmeskedni a gazdájának. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, amelynek köszönhetően az Erdélyi kopó nagyon jól megállja a helyét az erdőben vagy a hegyekben, ahol a vadászatra és a terelésre specializálódtak.

Az Erdélyi kopó nagyon okos kutya, amely képes megérteni a parancsokat és utasításokat. Azonban, mivel nagyon független, a kutya nem mindig engedelmeskedik a gazdájának. Az Erdélyi kopó egy nagyon érzékeny kutya, és a gazdájának tisztelettel és türelemmel kell kezelnie.

Az Erdélyi kopó nagyon barátságos kutya, és nagyon szeret a gyerekekkel játszani. Az állatok nagyon szeretik a társaságot, és szívesen csatlakoznak az emberekhez a szabadban. Az Erdélyi kopó nagyon jó családi kutya, és a megfelelő gondoskodással és neveléssel egy igazi kincs lehet a család számára.

Az Erdélyi kopó jelleme és viselkedése egyedülálló, és különleges tulajdonságokkal rendelkezik. A fajta kitartó, erős és okos kutya, amely képes önállóan dolgozni, és nagyon szeret a családjával lenni. Az Erdélyi kopó egy igazi kincs a magyar kulturális örökség részeként.Erdélyi kopó társas viselkedése

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon társas kutya. Jelleme és viselkedése olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek miatt az állatok kiváló családi háziállatok lehetnek.

Az Erdélyi kopó nagyon barátságos kutya, és nagyon szeret a gyerekekkel és más állatokkal játszani. Az állatok nagyon szeretik a társaságot, és szívesen csatlakoznak az emberekhez a szabadban. Az Erdélyi kopó nagyon jó családi kutya, és a megfelelő gondoskodással és neveléssel egy igazi kincs lehet a család számára.

Az Erdélyi kopó nagyon ragaszkodó kutya, és nagyon szeret a gazdájával lenni. Az állatok hajlamosak az egész családot követni, és mindig a közelükben szeretnek lenni. Az Erdélyi kopó nagyon okos kutya, és képes megérteni a gazdája utasításait és parancsait. Azonban, mivel nagyon független, a kutya nem mindig engedelmeskedik a gazdájának.

Az Erdélyi kopó nagyon erős csapatjátékos, és nagyon szeret más kutyákkal együtt dolgozni. Az állatok nagyon jól érzik magukat a vadászat vagy a terelés közben, és nagyon szeretnek dolgozni a társaikkal. Az Erdélyi kopó nagyon jól alkalmazkodik más állatokhoz is, és szeret barátkozni velük.

Az Erdélyi kopó társas viselkedése nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az állatok jól érezzék magukat otthon és a család körében. A fajta nagyon barátságos, ragaszkodó és okos kutya, amely képes önállóan dolgozni, de nagyon szeret a családjával lenni. Az Erdélyi kopó egy igazi kincs a magyar kulturális örökség részeként, és remek választás lehet azoknak, akik szeretnének egy barátságos és társas háziállatot a családjuk számára.Táplálkozása, étkezési szokásai

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon aktív kutya, amelynek szüksége van a megfelelő táplálkozásra, hogy egészséges és erős maradjon. Az állatok táplálkozási szokásai azonban nagyon változatosak lehetnek, és a kutya életkorától, méretétől és aktivitási szintjétől függenek.

Az Erdélyi kopó nagyon nagy energiaszinttel rendelkezik, és a megfelelő mennyiségű fehérjére és zsírra van szüksége a szervezetének megfelelő működéséhez. A fajta számára fontos, hogy magas minőségű táplálékot kapjon, amelynek nagy a hústartalma. Az állatoknak nagyon fontos, hogy a szénhidrátok mennyisége korlátozott legyen, és hogy az ételük ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket.

Az Erdélyi kopó táplálkozási igényeinek kielégítése érdekében ajánlott a prémium minőségű, száraztápokat választani, amelyeknek magas a hústartalma és alacsony a szénhidráttartalma. Az állatoknak napi két-három adag ételt kell kapniuk, és fontos, hogy az étkezések rendszeresek és megfelelően elosztottak legyenek az egész nap folyamán.

Az Erdélyi kopó nagyon nagy étvággyal rendelkezik, és könnyen túleteti magát, így fontos, hogy a gazdája megfelelően adagolja az ételt az állatnak, és figyeljen az étvágyát. Az állatoknak mindig friss ivóvíz álljon rendelkezésükre, és fontos, hogy az ételüket mindig az ajánlott mennyiségben adják nekik.

Az Erdélyi kopó táplálkozási szokásai nagyon fontosak ahhoz, hogy az állatok egészségesek és erősek maradjanak. A megfelelő minőségű táplálék és a megfelelő mennyiségű étel biztosítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az Erdélyi kopó egészséges és boldog életet éljen.Általános gondozási tudnivalók

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon értékes és különleges fajta, amelynek megfelelő gondozása nagyon fontos ahhoz, hogy az állatok egészségesek és boldogak legyenek. Az állatok gondozása számos dologra kiterjed, beleértve a táplálkozást, a mozgást és a higiéniát.

Az Erdélyi kopó nagyon aktív kutya, amelynek szüksége van rendszeres mozgásra és testmozgásra. Az állatokat rendszeresen ki kell vinni sétálni, és szabadon engedni őket, hogy játszhassanak és felfedezhessék a környezetüket. Az állatoknak nagyon fontos, hogy elég időt töltsenek a szabadban, és megfelelő mennyiségű testmozgást kapjanak ahhoz, hogy egészségesek és boldogak maradjanak.

Az Erdélyi kopó szőrzetét rendszeresen kell ápolni, hogy az egészséges és tiszta maradjon. Az állatokat hetente legalább egyszer meg kell fürdetni, és rendszeresen meg kell fésülni a szőrzetüket, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és a csomókat. Az állatok füleit és karmait is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy elkerüljék az esetleges fertőzéseket vagy sérüléseket.

Az Erdélyi kopó egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy az állatokat rendszeresen ellássák az állatorvosi ellátással. Az állatoknak rendszeresen kell kapniuk a szükséges oltásokat és parazitamentesítéseket, hogy megelőzzék a betegségeket és az egészségügyi problémákat. Az állatokat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy azonnal felismerjék az esetleges egészségügyi problémákat, és megfelelően kezelhessék azokat.

Az Erdélyi kopó megfelelő gondozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az állatok egészségesek és boldogak legyenek. A fajta nagyon különleges és értékes, és megfelelő gondoskodással és szeretettel az állatok sok boldog évet élhetnek a gazdájukkal.Szőrzetápolási igényei

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon értékes és különleges fajta, amelynek szőrzete nagyon fontos a megfelelő gondozás szempontjából. Az állatok szőrzete vastag és erős, és rendszeres ápolást igényel ahhoz, hogy az egészséges és tiszta maradjon.

Az Erdélyi kopó szőrzete rendkívül vastag és erős, ami megvédi az állatokat a hideg és az eső ellen. Az állatok szőrzetét rendszeresen meg kell fésülni, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket és a csomókat. Ez segít megelőzni a szőrzet összekuszálódását és csomósodását, ami kellemetlenséget és fájdalmat okozhat az állatoknak.

Az Erdélyi kopó szőrzete hetente legalább egyszer meg kell mosni, hogy az egészséges és tiszta maradjon. Fontos azonban, hogy ne használjunk túl erős sampont, mivel ez károsíthatja az állatok bőrét és szőrzetét. Az állatok szőrzetét alaposan meg kell szárítani a mosás után, hogy elkerüljük a fertőzések és a bőrproblémák kialakulását.

Az Erdélyi kopó füleit és karmait is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a sérüléseket. A fülek rendszeres tisztítása és ellenőrzése segít megelőzni a fertőzéseket és a fülproblémákat. A karmok rendszeres ápolása segít megelőzni a karmok túlnövekedését, ami kényelmetlenséget és fájdalmat okozhat az állatoknak.

Az Erdélyi kopó szőrzetápolási igényei fontosak ahhoz, hogy az állatok egészségesek és boldogak legyenek. A rendszeres fésülés és mosás segít megelőzni a szőrzet összekuszálódását és csomósodását, míg a rendszeres fültisztítás és karmápolás segít megelőzni a fertőzéseket és a sérüléseket. Az állatok egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy az állatokat rendszeresen ellenőrizzék és gondoskodjanak róluk, hogy sok boldog évet töltsenek a gazdájukkal.Tanítása, kiképzése

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon intelligens és okos kutya, amely nagyon könnyen kiképezhető. Az állatok nagyon nagy érzékenységgel rendelkeznek, és könnyen megérthetik a gazdájuk utasításait és parancsait. Az Erdélyi kopó kiképzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az állatok jól viselkedjenek a mindennapi életben és a vadászatban.

Az Erdélyi kopó kiképzésekor fontos, hogy pozitív megerősítést használjanak, például jutalmazással és dicsérettel, hogy az állatok motiváltak és boldogok legyenek. Az állatoknak rendszeresen és türelmesen kell tréningezni őket, és fontos, hogy az egész folyamatot játékosan és érdekesen tartsák, hogy az állatok figyelme ne lankadjon.

Az Erdélyi kopó vadászkutya, és a vadászati ​​kiképzés során fontos, hogy az állatok megértsék, hogyan kell követniük a gazdájukat, hogyan kell szimatolni és hogyan kell találni a vadat. A vadászati ​​kiképzés során az állatoknak rendszeresen ki kell vinni a természetbe, és lehetővé kell tenni számukra, hogy gyakorolják az érzékszerveiket és a vadászati ​​készségeiket.

Az Erdélyi kopó kiképzése és tanítása nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy az állatok jól viselkedjenek és boldogok legyenek az emberek társaságában és a vadászatban. Az állatok okosak és érzékenyek, és a megfelelő tréning és gondoskodás segít abban, hogy az állatok a lehető legjobb formájukat hozzák ki magukból. Az Erdélyi kopó kiképzése nagyon jutalmazó és érdekes lehet, és a gazdák és az állatok együttműködése segít abban, hogy szoros és szeretetteljes kötelék alakuljon ki közöttük.Erdélyi kopó fajta betegségek

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon egészséges és erős fajta, amelynek általában kevés egészségügyi problémája van. Az állatok azonban bizonyos betegségekre hajlamosak lehetnek, és fontos, hogy az állattartók és az állatorvosok ismerjék ezeket a betegségeket, hogy megelőzzék azokat vagy korán felismerjék és megfelelően kezeljék azokat.

Az Erdélyi kopó számára jellemző betegségek közé tartozik a csípő-diszplázia, amely a csípőízület deformitását okozza és az ízületi fájdalmakat okozhat. A fajtára jellemző betegségek közé tartozik még az ellipszoid tályog, amely a bőr mély rétegeiben kialakuló gyulladásos állapot, valamint a belső fülgyulladás is.

Az Erdélyi kopó betegségeinek megelőzése érdekében fontos, hogy az állatokat rendszeresen ellenőrizzék az állatorvosuknál, és időben végezzék el a szükséges oltásokat és parazitamentesítéseket. A megfelelő táplálkozás, testmozgás és ápolás is kulcsfontosságú ahhoz, hogy az állatok egészségesek maradjanak és megbirkózzanak a betegségekkel.

Az Erdélyi kopó fajta betegségei általában megelőzhetők vagy korán felismerhetők, és a megfelelő kezelés és gondoskodás segíthet abban, hogy az állatok egészségesek és boldogok maradjanak. Az állattartóknak fontos figyelniük az állatok viselkedésére és egészségügyi állapotára, és azonnal konzultálniuk kell az állatorvosukkal, ha bármilyen egészségügyi problémát észlelnek.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

  1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
  2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
  3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
  4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
  5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
  6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
  7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
  8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Erdélyi kopó kölyök nevelése

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó kölykei nagyon aranyosak és szeretnivalóak, de a megfelelő nevelés és gondozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészséges és boldog kutyákká váljanak. Az Erdélyi kopó kölykök nevelése során fontos figyelmet fordítani a táplálkozásra, a mozgásra, a szocializációra és az alapvető engedelmességi tréningre.

Az Erdélyi kopó kölyköknek megfelelő táplálkozást kell biztosítani, hogy egészségesen és erősen fejlődjenek. Az állatoknak a megfelelő mennyiségű táplálékot és vitaminokat kell kapniuk, amelyek biztosítják az egészséges növekedést és a megfelelő testsúlyt. Az állatoknak rendszeresen kell kapniuk az állatorvos által ajánlott oltásokat és parazitamentesítő kezeléseket is.

Az Erdélyi kopó kölyköknek rendszeres testmozgásra van szükségük, hogy erős és egészséges izmaik legyenek. Az állatoknak lehetőséget kell adni a szabadban való játékra és a felfedezésre, és fontos, hogy az állatokat biztonságos és zárt környezetben tartsuk.

Az Erdélyi kopó kölyköknek fontos a szocializáció, hogy jól viselkedjenek az emberekkel és más állatokkal. Az állatoknak számos helyzetbe kell kerülniük, például más kutyákkal való találkozásra, idegen emberekkel való találkozásra és a különböző zajokra való reagálásra. A korai szocializáció segít abban, hogy az állatok nyugodt és kiegyensúlyozott felnőttek legyenek.

Az Erdélyi kopó kölyköknek fontos az alapvető engedelmességi tréning is, hogy jól viselkedjenek az emberekkel és a környezetükkel. Az állatoknak egyszerű parancsokat kell megtanulniuk, például „ülj” vagy „feküdj”, és pozitív megerősítést kell kapniuk azok elvégzéséért.

Az Erdélyi kopó kölyök nevelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy az állatok egészségesek és boldogak legyenek. A megfelelő táplálkozás, testmozgás, szocializáció és tréning segít abban, hogy az állatok jól viselkedjenek és egészségesen fejlődjenek.Kinek ajánlott tartása

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon értékes és különleges fajta, amelyet azoknak ajánlunk, akiknek van elég időjük, türelmük és energiajuk az állatok gondozásához és neveléséhez. Az Erdélyi kopó aktív és intelligens fajta, és olyan gazdákat igényel, akik képesek számára megfelelő testmozgást és mentális stimulációt biztosítani.

Az Erdélyi kopó nagyon lojális és ragaszkodó fajta, és olyan gazdákat keres, akik képesek számára biztosítani a szükséges figyelmet és szeretetet. Az állatok nagyon jól viselkednek családi környezetben, és olyan családoknak ajánljuk őket, akiknek van elég helyük és időjük az állatok gondozásához és neveléséhez.

Az Erdélyi kopó nagyon jó vadászkutya, és olyan gazdákat keres, akiknek van érdeke a vadászatban. Az állatokat nem ajánljuk olyan gazdáknak, akiknek nincs tapasztalatuk az állatok gondozásában és nevelésében, vagy akik nem képesek megfelelően gondoskodni az állatokról.

Az Erdélyi kopó nagyon jó családi kutya, és olyan családoknak ajánljuk, akiknek van elég időjük és türelmük a kutya gondozásához és neveléséhez. Az állatok nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz, és olyan családokkal érzik jól magukat, akik szeretetteljesek és figyelmesek velük.

Az Erdélyi kopó tartása nagyon felelősségteljes feladat, és olyan gazdákat igényel, akik képesek megfelelően gondoskodni az állatokról. Az állatok nagyon aktívak és intelligensek, és olyan gazdákat keresnek, akik képesek megfelelő testmozgást és mentális stimulációt biztosítani számukra. Ha Önnek van elég idője, türelme és energiája, akkor az Erdélyi kopó lehet az ideális társ Önnek.Érdekes történetek róla

Az Erdélyi kopó, vagy más néven Transzilvániai kopó, egy nagyon érdekes fajta, amelynek gazdag történelme és hagyományai vannak. Az állatoknak számos érdekes története van, amelyek bemutatják a fajta intelligenciáját és vadászati ​​képességeit.

Az Erdélyi kopó számos híres vadászati ​​történethez kötődik, és az állatokat gyakran használják vadászatok során. Az állatok kiválóan alkalmasak a vadászatra, és képesek követni az illatokat és megtalálni a vadat. Az Erdélyi kopók azonban nem csak vadászkutyák, hanem családi kutyák is lehetnek, és olyan történeteket is hallani, amelyek bemutatják a fajta hűségét és ragaszkodását a gazdájukhoz.

Az Erdélyi kopók számos hősi történethez is kötődnek. Az egyik ilyen történet a 19. században történt, amikor egy Erdélyi kopó egy gyermeket mentett meg a fagyhaláltól, amikor az eltévedt az erdőben. Az állatok remek szimatukkal és éberségükkel képesek felismerni a veszélyeket, és segítenek megóvni a gazdájukat és más embereket a veszélyektől.

Az Erdélyi kopókra számos szokatlan történet is vonatkozik, amelyek bemutatják az állatok egyedi tulajdonságait. Egy ilyen történet például arról szól, hogy egy Erdélyi kopó képes volt megtalálni és kiszabadítani egy másik kutya, amely elakadt egy barlangban. Az állatok kiválóan alkalmasak a mentőakciókban és a keresési munkában is, és számos ilyen esetben segítettek már az embereken.

Az Erdélyi kopók nagyon különleges fajta, amelynek számos érdekes története és hagyománya van. Az állatok kiváló vadászkutyák, hűséges családi kutyák és akár mentőkutyák is lehetnek. Az Erdélyi kopók bemutatják az állatok intelligenciáját, éberségét és ragaszkodását a gazdájukhoz.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink