Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Bullterrier története, eredete

A Bullterrier egy nagytestű/közepes/mini, rövid szőrű kutyafajta, amelynek eredete Angliába vezethető vissza. A fajta a 19. században alakult ki, amikor a különböző terrierek és bulldogok kereszteződéseiből állították össze.

Az eredeti célja az volt, hogy harcokban vegyen részt, de később a tenyésztők az agressziót elkerülendő, kicsit átformálták az állat karakterét, hogy kiváló családi kutyává válhasson. Manapság a Bullterrierek kiváló kísérőkutyák, valamint jó vadászok és sportkutyák is lehetnek.Bullterrier jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Bullterrier egy nagy/közepes/mini nagyságú kutya, rövid, sima, szorosan illeszkedő szőrzettel és széles fejjel. A fajta különleges jellemzője az ovális fej, ami egyedivé teszi a megjelenését. A fajta két változata van, az angol és az amerikai Bullterrier, amelyeknek van néhány megkülönböztető jellemzője. Az angol Bullterrier általában nagyobb és nehezebb, míg az amerikai Bullterrier inkább sportosabb megjelenésű.

Az átlagos magassága 46-56 cm, míg az átlagos súlya 20-36 kg között mozog. Az élettartama általában 10-14 év között van. A Bullterrier intelligens, bátor és lojális, de mint minden fajta, különböző egyéni jellemzőkkel rendelkező állatokból áll. Azonban általában barátságos az emberekkel, különösen a családtagjaival, de egy erős személyiséggel rendelkezik, amely megfelelő szocializáció és edzés nélkül problémákat okozhat.

Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBullterrier jelleme, viselkedése

A Bullterrier általában erős akaratú, bátor és elszánt kutya. Nagyon lojális a családjához és ragaszkodik hozzájuk. Ha megfelelően szocializált és képzett, akkor barátságos, játékos és szeretetteljes lehet a családjával és más emberekkel is.

Azonban, mint minden fajtának, a Bullterriernek is lehetnek problémás viselkedései, ha nem kap megfelelő edzést és szocializációt. Például hajlamos lehet a területi agresszióra, vagy akár az agresszióra más kutyákkal szemben, ha nem szocializálják korán és megfelelően.

Fontos, hogy a Bullterrier tulajdonosa konzekvens legyen az edzésben és a szocializációban, és megfelelő kereteket biztosítson a kutya számára, hogy megakadályozza az esetleges problémás viselkedéseket. A Bullterrier intelligens kutya, és élvezi az agilitási és más fajta sportokat, amelyek lehetővé teszik számára, hogy kifogyjon az energiájából és jobban megértse a tulajdonosát.Bullterrier társas viselkedése

A Bullterrier társas és közvetlen kutyafajta, amely általában szereti az embereket és szívesen játszik velük. Ugyanakkor fontos, hogy a Bullterrier megfelelően szocializálódjon és edzést kapjon ahhoz, hogy a társas kapcsolatai megfelelőek legyenek. A Bullterrier könnyen összebarátkozik más kutyákkal és állatokkal, ha korán megismerteti őket a környezetével, és megtanítják neki a megfelelő viselkedési szabályokat.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a Bullterriernek hajlama lehet a területi agresszióra és az egyéb agresszív viselkedésre, ha nem szocializálják megfelelően és nem kaphat megfelelő edzést. Ezért a Bullterrier tulajdonosának nagyon fontos, hogy időt szánjon a kutya edzésére és szocializációjára, és hogy figyeljen az állat jeleire, hogy megakadályozza az esetleges konfliktusokat.

Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTáplálkozása, étkezési szokásai

A Bullterriernek, mint minden kutyának, szüksége van megfelelő étrendre, amely biztosítja a megfelelő tápanyagokat és energiát az egészséges élethez. Általában ajánlott a prémium minőségű kutyaeledel használata, amely magas minőségű fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat tartalmaz.

A Bullterriernek általában napi 2-3 adag ételt kell kapnia, a pontos adag azonban függ a kutya korától, súlyától, aktivitási szintjétől és egyéni igényeitől. Fontos, hogy ne túletessük a kutyát, mert az elhízás számos egészségügyi problémát okozhat.

Az étkezési szokásai a Bullterrier esetében változóak lehetnek, de általában fontos, hogy mindig legyen friss ivóvíz elérhető a kutyának, és az ételeit a nap azonos időpontjaiban kapja meg. A Bullterriernek hajlamosabb lehet a gyomorproblémákra, mint például az emésztési problémákra és a puffadásra, ezért fontos, hogy lassan egyen, és kis adagokban kapja meg az ételeit.Általános gondozási tudnivalók

A Bullterrier egy egészséges és erős kutya, de ahhoz, hogy egészséges maradjon, szüksége van megfelelő gondozásra és ápolásra. Itt van néhány általános gondozási tudnivaló a Bullterrier számára:

 • Mozgás: A Bullterrier aktív kutya, és szüksége van napi sétára és testmozgásra. Javasolt a rendszeres testmozgás és játék, amely segíthet a kutya energiaszintjének fenntartásában és egészségének javításában.
 • Szőrápolás: A Bullterriernek rövid, sima szőre van, ami könnyen karbantartható. Hetente egyszer ajánlott a szőrzet áttörölése egy nedves törlőkendővel, és időnként fürdetése is javasolt.
 • Egészségügyi vizsgálatok: A Bullterrier hajlamos bizonyos egészségügyi problémákra, mint például a szívbetegségekre és a bőrproblémákra. Fontos, hogy a kutya rendszeresen kapjon egészségügyi vizsgálatokat és oltásokat az állatorvosnál.
 • Fogápolás: A Bullterrier hajlamos lehet fogproblémákra, mint például a fogkőre és a fogszuvasodásra. Hetente ajánlott a fogak áttörlése egy speciális kutyafogkefével és fogkrémmel.
 • Táplálkozás: A Bullterrier számára fontos a megfelelő táplálkozás, amely magas minőségű fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat tartalmaz. Javasolt a prémium minőségű kutyaeledel használata, és fontos, hogy a kutya ne túletessen.
 • Szocializáció és edzés: A Bullterrier erős akaratú kutya, és szüksége van megfelelő szocializációra és edzésre ahhoz, hogy barátságos és jól viselkedő kutya legyen. Fontos, hogy a kutya korán találkozzon más kutyákkal és emberekkel, és megfelelő edzést kapjon a megfelelő viselkedési szabályok megtanulásához.
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

A Bullterriernek rövid, sima szőre van, ami könnyen karbantartható. Hetente egyszer ajánlott a szőrzet áttörölése egy nedves törlőkendővel, hogy eltávolítsa a port és a piszkot. Időnként ajánlott a kutya fürdetése is, ha piszkos vagy büdös.

A Bullterriernek nincs aljszőrzete, így nincs szükség a rendszeres szőrtelenítésre. Azonban a fajtának van egy különleges szőrtelenítési igénye: a fajtának hajlamosak lehetnek a szőrtüszőgyulladásokra, ami fájdalmas és kellemetlen lehet a kutya számára. Ezért ajánlott a kutya szőrének rendszeres ellenőrzése, hogy eltávolítsuk a szőrszálakat, amelyek mélyebben növekednek, és elkerüljük a szőrtüszőgyulladásokat.

A Bullterrier szőrzetének ápolása során fontos, hogy ne használjunk olyan szőrtelenítő eszközöket, amelyek sérülést okozhatnak a kutya bőrén vagy szőrén. Ajánlott a rendszeres bőr és szőr ellenőrzés, hogy időben észrevegyük a bőrproblémákat vagy az egészségügyi problémákat, és szükség esetén konzultáljunk az állatorvossal.Tanítása

A Bullterrier intelligens kutya, és élvezi az új dolgok tanulását, de ahhoz, hogy jól képzett és jól viselkedő kutya legyen, fontos, hogy megfelelő edzést és szocializációt kapjon. Itt van néhány tipp a Bullterrier tanításához:

 1. Korai szocializáció: Fontos, hogy a Bullterrier korán találkozzon más kutyákkal, állatokkal és emberekkel, hogy megtanulja, hogyan viselkedjen velük. A korai szocializáció megakadályozza az esetleges agresszív viselkedés kialakulását.
 2. Pozitív erősítés: A Bullterriernek hajlamos lehet az erős akaratú és önálló viselkedésre, ezért a pozitív erősítés az egyik legjobb módszer a kutya tanításához. A pozitív erősítés során a kutya kap jutalmat, ha helyesen viselkedik, ami ösztönzi őt, hogy továbbra is helyesen viselkedjen.
 3. Következetesség: A Bullterriernek szüksége van következetes edzésre és szabályokra ahhoz, hogy jól viselkedjen. Fontos, hogy a tulajdonos következetesen alkalmazza a szabályokat, és mindig pozitív erősítést adjon a kutya helyes viselkedése esetén.
 4. Türelem: A Bullterriernek hajlamos lehet a makacsságra, és nem mindig lehet azonnal megtanítani neki valamit. Fontos, hogy a tulajdonos türelmes legyen, és adja meg a kutyának az időt, hogy megértse az új dolgokat.
 5. Rendszeres edzés: A Bullterriernek szüksége van a rendszeres edzésre és testmozgásra ahhoz, hogy kielégítse a fizikai és mentális igényeit. A rendszeres edzés és testmozgás csökkenti a stresszt és a szorongást, és segít megelőzni az esetleges viselkedési problémákat.
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBullterrier fajta betegségek

A Bullterriernek, mint minden fajtának, hajlamos lehet bizonyos egészségügyi problémákra. Itt van néhány gyakori Bullterrier fajta betegség:

 1. Szívbetegségek: A Bullterriernek hajlamos lehet szívbetegségekre, például pulmonális sztenózisra, amely a szív fő artériájának szűkületét jelenti, vagy a bal szívfél dilatációjára.
 2. Bőrproblémák: A Bullterriernek hajlamos lehet bőrproblémákra, például dermatitisre vagy ekcémára, amelyek az érzékeny bőr miatt jelentkezhetnek.
 3. Hallási problémák: A Bullterriernek hajlamos lehet hallási problémákra, például a belső fül fertőzéseire vagy az öröklött hallási rendellenességekre.
 4. Szemproblémák: A Bullterriernek hajlamos lehet szemproblémákra, például a von Willebrand-betegségre, amely a vérzési rendellenességekhez vezet, vagy a szürkehályogra, amely az idősebb kutyákban gyakran előfordul.
 5. Légzési problémák: A Bullterriernek hajlamos lehet légzési problémákra, például a palatinus mandulák hypertrophiájára, amely a légzési nehézségekhez vezet.

Fontos, hogy a Bullterrier tulajdonosa figyeljen az állat egészségére, rendszeresen menjen az állatorvoshoz, és a megelőző egészségügyi intézkedésekkel minimalizálja az esetleges betegségek előfordulását.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBullterrier kölyök nevelése

A Bullterrier kölyök nevelése nagyon fontos, hogy jó viselkedésű és jól szocializált felnőtt kutyát kapjunk. Itt van néhány tipp a Bullterrier kölyök neveléséhez:

 1. Szocializáció: Fontos, hogy a Bullterrier kölyök korán találkozzon más kutyákkal, emberekkel, állatokkal és helyzetekkel, hogy megtanulja, hogyan viselkedjen ezekben a helyzetekben. A korai szocializáció segít elkerülni az esetleges agresszív viselkedést és javítja a Bullterrier társas kapcsolatait.
 2. Pozitív erősítés: A Bullterrier hajlamos lehet a makacsságra, ezért fontos, hogy pozitív erősítést alkalmazzunk az oktatás során. A pozitív erősítés során a kölyök jutalmat kap, ha helyesen viselkedik, amely segíti a tanulást és növeli a motivációt.
 3. Határozottság és következetesség: A Bullterrier kölyöknek szüksége van egy határozott és következetes tulajdonosra, hogy megtanulja, mi elfogadható és mi nem. A következetesség és a határozottság segít a kölyöknek megérteni a szabályokat és elkerülni az esetleges viselkedési problémákat.
 4. Türelem: A Bullterrier kölyök nevelése időbe telik, és türelmet igényel. A kölyöknek szüksége van időre, hogy megtanulja az új dolgokat, és a tulajdonosnak is időre van szüksége, hogy megismételje és megerősítse a kölyöknek az új dolgokat.
 5. Rendszeres testmozgás: A Bullterrier kölyöknek szüksége van a rendszeres testmozgásra és játékra ahhoz, hogy kielégítse az energiaszintjét és fejlessze az izmait. A rendszeres testmozgás segít megelőzni az esetleges viselkedési problémákat és növeli a kölyök mentális egészségét.
 6. Táplálkozás: A Bullterrier kölyöknek megfelelő táplálkozásra van szüksége a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Fontos, hogy prémium minőségű kutyaeledelt adjunk neki, amely magas minőségű fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat tartalmaz. A kölyöknek megfelelő adagban kell kapnia az ételeket, és fontos, hogy ne túletessük, mert az elhízás egészség problémákhoz vezethet.
 7. Tanítás: A Bullterrier kölyöknek megtanítandó sok dolog van, például a szobatisztaság, a pórázon járás, az ülés, a fekszik, a helyben maradás, a játékból való kiengedés stb. Fontos, hogy a tulajdonos türelmes legyen a kölyökkel, és a tanítást fokozatosan, lépésről-lépésre végezze. A Bullterrier hajlamos lehet a makacsságra, így fontos, hogy türelmesen ismételjük meg az oktatási gyakorlatokat, hogy a kölyök megértse, mi az elvárt viselkedés.
 8. Biztonság: A Bullterrier kölyöknek biztonságos helyen kell élnie, amely nem okozhat kockázatot az egészségére. Fontos, hogy elzárjuk a veszélyes anyagokat, az éles tárgyakat, és biztosítsuk, hogy ne tudjon elmenekülni, amikor a lakásban vagy kertben tartózkodik.
 9. Orvosi vizsgálatok: A Bullterrier kölyöknek időben meg kell kapnia az összes szükséges oltást, és rendszeres orvosi vizsgálatokra van szüksége az egészségének ellenőrzéséhez és az esetleges egészségügyi problémák megelőzéséhez.
 10. Lelki támogatás: A Bullterrier kölyöknek szüksége van a tulajdonos szeretetére, figyelmére és gondoskodására. A Bullterrier hajlamos lehet a szorongásra, így fontos, hogy a tulajdonos támogassa a kölyök mentális egészségét és megteremtse azokat a körülményeket, amelyekben a kölyök biztonságban érzi magát.
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bullterrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiKinek ajánlott tartása

A Bullterrier egy érzékeny, élénk és intelligens kutya, amely szeret társaságban lenni, és hűséges családi társ. A Bullterrier tartása olyan gazdiknak ajánlott, akik rendelkeznek a következő tulajdonságokkal:

 1. Tapasztalt kutyatulajdonos: A Bullterriernek erős akarata és önálló jellege van, és ezért fontos, hogy a tulajdonos tapasztalt legyen a kutyák képzésében és nevelésében.
 2. Aktív gazdik: A Bullterriernek szüksége van a rendszeres testmozgásra és játékra ahhoz, hogy kielégítse az energiaszintjét és fejlessze az izmait. A Bullterrier olyan gazdiknak ajánlott, akik rendszeresen szánják időt a kutyájuk testmozgatására és szórakoztatására.
 3. Családok: A Bullterrier egy nagyon társaságkedvelő kutya, és szereti a családi életet. A Bullterrier olyan családoknak ajánlott, akik szeretnének egy olyan kutyát, amely szoros kapcsolatot épít ki a családjával.
 4. Állattartók: A Bullterrier nagyon jól kijön más állatokkal, ideértve a macskákat is. Azonban a Bullterriernek hajlamos lehet az agresszív viselkedésre más kutyákkal szemben, és ezért fontos, hogy a tulajdonos a korai szocializációval és az oktatással segítse elő az együttélési készségek kialakulását.
 5. Türelmes gazdik: A Bullterrier hajlamos lehet a makacsságra, és a tulajdonosnak türelmesnek kell lennie az oktatás során. A pozitív erősítés, a következetesség és a határozottság kulcsfontosságú a Bullterrier nevelésében, és fontos, hogy a tulajdonosnak türelmesen és következetesen kell lennie, hogy a kutyája jól viselkedjen.
 6. Aktív szabadidős embereknek: A Bullterrier szívesen tölti az időt gazdáival, és szeret részt venni a különböző tevékenységekben. Az aktív szabadidős embereknek egyaránt ajánlott a Bullterrier tartása, mivel a kutya igényli az aktív életmódot, de együtt tud működni a kisebb intenzitású szabadidős tevékenységekkel is.Érdekes történetek róla

A Bullterrier olyan fajta, amelynek sok érdekes története van a múltból. Itt van néhány érdekes történet a Bullterrier fajtáról:

 1. Budapesten állt először ki: A Bullterrier egy angol fajta, azonban az első Bullterrier kiállítás az 1920-as években Budapesten volt. A fajta azóta nagyon népszerűvé vált Magyarországon is.
 2. Az első repülés az Atlanti-óceán felett: Az első olyan repülőgép, amely az Atlanti-óceán felett repült, egy kéttónusú Bullterrier, Lord St. Ghyllan’s Josephine volt. A Bullterrier-t egy gazda küldte Amerikába, amikor az állat kijött az Egyesült Államokba.
 3. A Target Dog: A Bullterrier egyik legismertebb megjelenése a Target Corporation reklámkampányában volt, ahol a Bullterrier volt a cég logójának fő eleme. A Bullterrier azóta is számos reklámkampányban szerepelt.
 4. Az első olimpiai kabala: A Bullterrier, aki Jim Pierce-nek hívták, az első olimpiai kabala volt. A Bullterrier a 1932-es Los Angeles-i olimpiára utazott gazdájával, Frederick W. Rueckheim-mal, aki a Cracker Jack népszerű édességmárka tulajdonosa volt.
 5. „Bud” a Budweiser-reklámokban: A Bullterrier, aki „Bud”-nak hívták, az 1980-as években szerepelt a Budweiser sör reklámkampányaiban. A Bullterrier a mai napig népszerű reklámfilmek és képek alanya a fajtájának karakterisztikus kinézete miatt.

Ezek csak néhány érdekes történet a Bullterrier fajtáról. A Bullterrier olyan fajta, amely számos történetet és emléket hordoz magában, és a gazdáik számára hűséges és szerető társ lehet az évek során.Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink