Border collie eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Border collie eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Border collie története, eredete

A Border Collie egy nagyon intelligens, aktív és barátságos kutya, amelyet főként azért tenyésztenek, hogy segítsenek a juhászoknak a juhok irányításában és ellenőrzésében. A fajta eredete Skóciában található, ahol az ősi juhászkutyákból származik, amelyeket a helyi juhászok az évszázadok során tenyészteni kezdtek.

A Border Collie nevet először 1915-ben említették egy kiállításon, de csak azután vált ismertté, hogy az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelentek juhászversenyek. Ezek a versenyek azt mutatták be, hogy milyen hatékonyan képesek a Border Colliek irányítani a juhokat, és az emberek elkezdték értékelni a fajta intelligenciáját, engedelmességét és kitartását.A Border Collie a második világháború után vált népszerűvé az Egyesült Államokban, és hamarosan az egész világon elterjedt. Azóta a fajta nagyon népszerűvé vált, és sok ember választja az intelligenciája, a sportossága és a hűsége miatt.

A Border Collie egyedülálló személyiséggel rendelkezik, amely különlegessé teszi a többi kutyafajtától. Nagyon intelligens és gyorsan tanul, ami azt jelenti, hogy könnyen képezhető és a legtöbb trükköt hamar elsajátítja. A fajta nagyon sportos, és szeret nagy távolságokat futni, így olyan embereknek ajánlott, akik szeretnek sportolni és szabadban lenni.

A Border Collie fajtája nagyon egészséges és hosszú életű lehet, ha megfelelő gondoskodást és egészséges étrendet biztosítanak számára. A fajta élénk, barátságos és hűséges, és nagyon jó családi kutya lehet. A Border Collie azonban nagyon aktív és mozgásigényes fajta, így olyan embereknek ajánlott, akik rendelkeznek megfelelő helyszínnel és idővel a kutya gondozására és testmozgására.Border collie jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Border Collie egy közepes méretű kutya, amely rendkívül intelligens és aktív, és széles körben elismert a munkakutyák között. A fajta testfelépítése és külleme megfelelő az erőteljes és gyors mozdulatokhoz, amelyeket a juhászat során végrehajt.

A Border Collie átlagosan 46-56 cm magas a vállánál, és általában 12-20 kg közötti súlyú. A fajta hosszú és könnyű szőrzettel rendelkezik, amely lehet sima vagy durva, és különböző színekben lehet, például fekete-fehér, vörös-fehér, tri-color, kék-fehér stb. Az ápolásuk általában egyszerű, de a hosszabb szőrzetet időnként ápolni kell.

A Border Collie-ok nagyon energikus és mozgásigényes kutyák, akiknek rendszeres testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy boldogok és egészségesek legyenek. A fajta nagyon intelligens, gyorsan tanul és szeret feladatokat végezni. Emellett nagyon engedelmes és odaadó, és kiválóan alkalmazkodik a családi élethez.

Az élettartamuk általában 12-15 év, ami átlagosnak tekinthető a hasonló méretű kutyafajtákhoz képest. Azonban az élettartam hosszabb vagy rövidebb is lehet, attól függően, hogy a kutya milyen egészséges életmódot folytat, milyen táplálékot kap és milyen gondozást kap.

Összességében a Border Collie egy nagyon különleges és értékes kutyafajta, amely rendkívül intelligens, mozgékony és odaadó. A megfelelő odafigyeléssel és gondozással hosszú, boldog életet élhetnek az emberek társaságában.

Border collie eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Border collie eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBorder collie jelleme, viselkedése

A Border Collie a fajta legfontosabb jellemzője az intelligencia és az aktív viselkedés. Ezek a kutyák nagyon okosak, gyorsan tanulnak és hajlamosak arra, hogy megértse és végrehajtsa a gazdájuk utasításait. Emellett a fajta nagyon aktív és mozgásigényes, és szüksége van a rendszeres testmozgásra és a mentális stimulációra ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen.

A Border Collie általában nagyon barátságos és odaadó kutyafajta. Szereti a társaságot és az interakciót az emberekkel, és rendkívül lojális a családjához. Azonban ezek a kutyák hajlamosak lehetnek a domináns viselkedésre, és szükségük van arra, hogy határozott és következetes vezetést kapjanak.

A fajta hajlamos lehet az unatkozásra, és ha nincs megfelelő testmozgás és mentális stimuláció, akkor különböző viselkedési problémák jelentkezhetnek, például a túlzott rágás, a csaholás vagy a kártékony viselkedés. Azonban ha elegendő időt és energiát fordítanak a Border Collie-okra, akkor nagyon boldog és hűséges kutyákká válhatnak.

A fajta általában jól alkalmazkodik a családi élethez, és szívesen vesz részt a mindennapi tevékenységekben. Azonban mivel nagyon energikusak, ajánlott olyan családnak, amely szereti a szabadtéri tevékenységeket, például a túrázást, a kerékpározást vagy a futást.

Összességében a Border Collie egy nagyon értékes és különleges kutyafajta, amely nagyon intelligens, aktív és odaadó. Azonban fontos, hogy megfelelő odafigyeléssel és gondozással biztosítsuk, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen, és hogy elkerüljük a viselkedési problémákat. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor hűséges és kiváló kutyatársainkká válhatnak.Border collie társas viselkedése

A Border Collie egy nagyon társas fajta, amely szereti az emberekkel és más állatokkal való interakciót. Azonban a fajtára jellemző, hogy hajlamos a domináns viselkedésre más kutyákkal szemben, ezért fontos, hogy a gazdák gondosan figyeljék a kutya társas viselkedését és szükség esetén beavatkozzanak.

A Border Collie általában nagyon barátságos az emberekkel és más állatokkal, de hajlamos lehet a túlzott őrző viselkedésre, különösen az idegenekkel és a területére merészkedő állatokkal szemben. Ezért a korai szocializáció nagyon fontos a Border Collie-oknál, hogy biztosítsuk, hogy barátságosak és bizalommal teli legyenek mindenki iránt.

A fajta hajlamos lehet az unatkozásra, és ha nincs megfelelő stimuláció és tevékenység, akkor különböző viselkedési problémák jelentkezhetnek, például az agresszió vagy a szeparációs szorongás. A rendszeres testmozgás és a mentális stimuláció segít elkerülni ezeket a viselkedési problémákat és segít a Border Collie-oknak boldog és kiegyensúlyozott életet élni.

Azonban a Border Collie-ok nagyon okosak és könnyen taníthatóak, ami azt jelenti, hogy gyorsan megtanulhatják a társas viselkedési normákat és szabályokat. Az engedelmesítő tréning és a pozitív megerősítés segít a kutya társas viselkedésének javításában és segíti a gazdát a kutya kezelésében.

Összességében a Border Collie egy nagyon társas és barátságos kutyafajta, amely szereti az emberekkel és más állatokkal való interakciót. Fontos azonban, hogy gondosan figyeljük a kutya társas viselkedését, és biztosítsuk a megfelelő szocializációt és stimulációt, hogy elkerüljük a viselkedési problémákat és segítsük a kutya boldog és kiegyensúlyozott életét.Táplálkozása, étkezési szokásai

A Border Collie-ok nagyon aktív és mozgásigényes kutyák, és ennek megfelelően magas kalóriabevitelre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően táplálják a testüket és az energiájukat. A megfelelő táplálkozás segít megelőzni az egészségügyi problémákat és biztosítja a kutya egészségét és vitalitását.

Az ideális Border Collie étrend a magas minőségű fehérjékre és zsírokra épülő étrend, amely megfelelő mennyiségű szénhidrátokat és vitaminokat tartalmaz. Fontos, hogy a kutya étrendje tartalmazzon elegendő mennyiségű fehérjét, amely segít a kutya izomtömegének megőrzésében és az egészséges testméret fenntartásában.

A Border Collie-ok hajlamosak lehetnek az elhízásra, mivel nagy az energiaszükségletük, és ha több kalóriát kapnak, mint amennyire szükségük van, akkor elhízhatnak. Ezért fontos, hogy a kutya étrendjét ellenőrizzük, és biztosítsuk, hogy csak az ajánlott mennyiséget kapják meg.

Az étkezési szokások tekintetében a Border Collie-ok általában nagyon jó étvággyal rendelkeznek, és hajlamosak az étkezési kényszerre. Fontos, hogy a kutya étrendjét és étkezési szokásait ellenőrizzük, és biztosítsuk, hogy csak az ajánlott mennyiséget kapják meg, és az ételt jól emésztik.

Az étkezések számát illetően a Border Collie-ok általában napi két-három étkezést igényelnek, de ez függ a kutya korától, méretétől és aktivitási szintjétől. Azonban fontos, hogy az étkezések időpontjai és mennyisége szabályozva legyenek, hogy megelőzzük az étkezési problémákat és az elhízást.

Összességében a Border Collie-ok étrendje magas minőségű fehérjékre és zsírokra épül, amely megfelelő mennyiségű szénhidrátokat és vitaminokat tartalmaz. Fontos, hogy az étrendjüket ellenőrizzük és a megfelelő mennyiséget biztosítsuk, hogy a kutya egészséges és boldog legyen.Általános gondozási tudnivalók

A Border Collie egy nagyon aktív és intelligens kutyafajta, amely kiválóan alkalmazkodik az emberek életmódjához. Azonban a fajtára jellemző bizonyos egészségügyi és viselkedési problémák elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő gondozást és figyelmet kapjanak.

A rendszeres testmozgás és mentális stimuláció elengedhetetlen a Border Collie-ok egészségének és boldogságának biztosításához. A fajta nagyon aktív és mozgásigényes, és szüksége van elegendő időre és energiára a testmozgáshoz, hogy ne unatkozzon és ne fejlesszen ki viselkedési problémákat.

A hosszú és könnyű szőrzettel rendelkező Border Collie-ok ápolása egyszerű, de időnként ápolni kell a szőrzetüket. A szőrzetet rendszeresen kell fésülni és mosni, hogy elkerüljük a csomók és a szőrvesztés problémáját. Azonban a fajta szőrzete könnyen tisztán tartható, és általában nincs szükségük gyakori fürdetésre.

A Border Collie-ok érzékenyek lehetnek az egészségügyi problémákra, például a csípő- és könyökdiszpláziára, a szemproblémákra és az epilepsziára. Fontos, hogy a kutya rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel rendelkezzen, és azonnal kapjon kezelést, ha bármilyen egészségügyi probléma felmerül.

Az étrend fontos a Border Collie-ok számára, és fontos biztosítani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot kapjanak. Az étrendjüket ellenőrizni kell, és csak az ajánlott mennyiséget kell adni nekik, hogy elkerüljük az elhízást.

Azonban a legfontosabb dolog, amit a Border Collie-ok igényelnek, az a szeretet és a figyelem. A fajta nagyon odaadó és szeretetteljes, és szüksége van az emberi társaságra, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen. Ha megfelelően gondoskodnak róluk, akkor a Border Collie-ok kiváló kutyatársak lehetnek, akik hűségesek és szeretetteljesek a családjukkal.

Border collie eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Border collie eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

A Border Collie szőrzete hosszú, sűrű, könnyű és puha, és általában vízlepergető. Azonban a szőrzet vastagsága és hossza változhat a fajtában előforduló genetikai különbségek miatt. A Border Collie-ok szőrzete ápolási igényeket igényel, és fontos, hogy rendszeresen gondozzuk, hogy egészséges és szép maradjon.

A szőrzet ápolása hozzájárul a kutya általános egészségéhez és jólétéhez, valamint segít elkerülni a szőrvesztést és a csomók kialakulását. A Border Collie szőrzetét hetente legalább egyszer kell fésülni, hogy elkerüljük a szőrcsomók kialakulását és a szőrvesztést. Ez különösen igaz az átmeneti időszakban, amikor a kutya levedli a téli bundáját.

A Border Collie-ok szőrzete általában könnyen tisztán tartható, és a fürdetés ritka igénye van. Ha a kutya szennyezett vagy koszos, akkor természetesen szükséges a fürdetés, de ha nincs szükség rá, akkor érdemes elkerülni, mert a túl gyakori fürdetés kiszárítja a kutya bőrét és szőrét.

A szőrzetápolási rutin tartalmazhatja a szőrzet mosását speciális kutyasamponnal, majd törölközővel vagy szárítóval történő szárítását. A Border Collie szőrzete általában könnyen fésülhető, de szükség lehet arra, hogy a hosszú, hullámos szőrzetet kozmetikai ollóval nyírják, hogy elkerüljék a szőrcsomók kialakulását.

Fontos, hogy figyeljünk a kutya bőrére, különösen a szőrzet alatt, hogy ne alakuljanak ki bőrproblémák vagy gombás fertőzések. A kutya szőrzetét rendszeresen kell ellenőrizni az idősebb kutyák esetében is, mert a korral a szőrzet ápolási igényei növekedhetnek.

Összességében a Border Collie szőrzete ápolási igényeket igényel, de általában könnyen tisztán tartható. Fontos, hogy hetente legalább egyszer fésüljük a szőrzetet, és ellenőrizzük a kutya bőrét, hogy egészséges és szép maradjon.Tanítása, kiképzése

A Border Collie-ok rendkívül okosak és könnyen tanulnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy számos különböző feladatot elvégezzenek. A megfelelő kiképzés és oktatás segít a Border Collie-oknak, hogy kiegyensúlyozott, boldog és hasznos tagjai legyenek a családnak vagy akár a munkakutyák között is.

Az engedelmességi tréning fontos a Border Collie-ok számára, mivel ezzel biztosítható a biztonságuk és a társadalomba illeszkedésük. A tréning során az alapvető parancsok, például a „feküdj”, a „maradj” és az „ide” parancsok tanítása, segít a kutya kontrollálásában, és segíti a gazdát a kutya kezelésében.

A Border Collie-okat kiválóan lehet kiképezni különböző sportokra, például agility-re, flyball-ra és obedience-ra. Ezek a sportok megfelelő fizikai és mentális stimulációt biztosítanak a Border Collie-oknak, és lehetővé teszik, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen.

A tanítás során a pozitív megerősítési módszert ajánlott használni, mivel a Border Collie-ok érzékenyek a kritikára és a negatív megerősítésre. A jutalmazás segít a kutya motiválásában és ösztönzésében, és pozitív érzéseket vált ki belőle.

Fontos megjegyezni, hogy a Border Collie-oknak nagy szükségük van a fizikai és mentális stimulációra, és hogy unatkozás esetén különböző viselkedési problémák alakulhatnak ki, például az agresszió és a szeparációs szorongás. Fontos, hogy a kutya szükségleteinek megfelelően biztosítsuk a megfelelő aktivitást és tevékenységet, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen.

A Border Collie-ok oktatása és kiképzése időt és türelmet igényel, de ha követjük az alapvető oktatási elveket és rendszeresen gyakorlunk velük, akkor a Border Collie-ok kiváló kutyatársak lehetnek. Az engedelmességi tréning, a pozitív megerősítés és a megfelelő aktivitás biztosítása fontos a Border Collie-ok egészséges és boldog életéhez.Border collie fajta betegségek

Mint minden más kutyafajta esetében, a Border Collie-ok is hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra, amelyek befolyásolhatják az életminőségüket és a várható élettartamukat. A Border Collie-okra jellemző betegségek közül néhány a következők:

 1. Csípő- és könyökdiszplázia: A Border Collie-ok hajlamosak erre az öröklődő betegségre, amely a csontok fejlődési rendellenessége miatt alakul ki, és az érintett kutya fájdalmat és mozgáskorlátozottságot tapasztal.
 2. Osteoarthritis: A Border Collie-ok hajlamosak az ízületi gyulladásra, amely az életkor előrehaladtával alakulhat ki, és a kutya fájdalmat, merevséget és mozgáskorlátozottságot tapasztalhat.
 3. Szemproblémák: A Border Collie-ok különösen hajlamosak lehetnek az olyan szemproblémákra, mint a Collie Eye Anomaly (CEA), azaz a kollie szemrendellenességre, amely befolyásolhatja a látást és a szem fejlődését.
 4. Epilepszia: A Border Collie-ok hajlamosak lehetnek az epilepsziára, amely olyan betegség, amelyben az agyban fellépő elektromos aktivitás megszakad, és a kutya számos különböző tünetet tapasztalhat.
 5. Dermatitis: A Border Collie-ok hajlamosak lehetnek a bőrgyulladásra, amely allergiás reakciók vagy érzékenység miatt alakulhat ki, és a kutya fájdalmat, viszketést és irritációt tapasztalhat.

Fontos megemlíteni, hogy a megfelelő táplálkozás, a rendszeres állatorvosi ellenőrzések, a megfelelő testmozgás és az egészséges életmód segíthet elkerülni ezeket a problémákat. Ha a kutya bármilyen egészségügyi problémával szembesül, fontos, hogy azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon. A korai felismerés és kezelés segíthet megelőzni a súlyosabb egészségügyi problémákat és biztosítani a kutya egészségét és boldogságát.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Border collie kölyök nevelése

A Border Collie kölyök nevelése nagyon fontos, hogy a kutya kiegyensúlyozott és boldog felnőtt legyen. Fontos figyelmet fordítani a kölyök igényeire és azokra a szükségletekre, amelyek az egészséges fejlődéséhez szükségesek.

Az első fontos lépés a kölyök otthonba történő bevezetése. Fontos biztosítani a kölyöknek a biztonságérzetet, kényelmes és biztonságos alvóhelyet, valamint rendszeres időt és teret a játékhoz és a felfedezéshez.

A kölyök szocializációja szintén fontos. Az idejének jelentős részét az emberi családdal, más kutyákkal és különböző helyszínekkel történő ismerkedésre kell fordítani. Ez segít a kölyöknek megérteni, hogy mi a helyes viselkedés a különböző helyzetekben és az emberekkel, más állatokkal szemben. A korai szocializáció segít a kölyöknek megtanulni, hogyan viselkedjen és kommunikáljon másokkal.

A kölyök oktatása és kiképzése szintén fontos. A Border Collie-ok nagyon intelligensek és könnyen tanulnak. Az engedelmességi tréning, a különböző parancsok tanítása, valamint az életkorának megfelelő tevékenységek és játékok biztosítása segíti a kutya mentális és fizikai stimulációját.

Fontos, hogy a kölyöknek megfelelő táplálékot és rendszeres testmozgást biztosítsunk, hogy egészségesen és erősnek maradjon. A megfelelő életmód segít a kölyöknek az egészség és a boldogság elérésében.

A kölyök megfelelő szocializációja és oktatása segít abban, hogy a kutya boldog és kiegyensúlyozott felnőtt legyen. A rendszeres állatorvosi ellenőrzések és a megfelelő gondoskodás segít abban, hogy a kutya egészséges maradjon és az élet minden szakaszában boldog legyen. A Border Collie kölyök nevelése igényel türelmet és elkötelezettséget, de a végén a kutya hűséges és szeretetteljes kutyatárs lesz.Kinek ajánlott tartása

A Border Collie-ok aktív, intelligens és kiváló munkakutyák. Ezek a kutyák szükségleteik szerint igényelnek mentális és fizikai stimulációt, és egy olyan családban érzik jól magukat, amely biztosítja ezeket a szükségleteket.

A Border Collie-ok együttműködő és fegyelmezett kutya fajta, amely szívesen dolgozik és megtanul új dolgokat. Ezek a kutyák igénylik a rendszeres tevékenységet és feladatokat, így a gazdiknak aktív életmódot kell vezetniük, és időt és energiát kell fordítaniuk a kutya szükségleteinek kielégítésére.

A Border Collie-ok nem javasoltak olyan gazdiknak, akiknek nincs idejük és energiájuk a kutya szükségleteinek kielégítésére, vagy akik kis lakásban élnek. Ezeknek a kutyáknak nagy helyre és megfelelő testmozgásra van szükségük.

A Border Collie-ok szívesen dolgoznak más állatokkal, így olyan gazdiknak is ajánlottak, akiknek már van más háziállata. Azonban fontos, hogy a Border Collie-okat időben szocializálják és oktatják a többi állattal való együttműködésre, és biztosítsák a biztonságos környezetet.

A Border Collie-ok kiválóan alkalmazkodnak a családokhoz és szeretik a gyerekeket is. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a kutyák mozgékonyak és aktívak, így a gyerekek felügyelete szükséges lehet, különösen kisgyermekek esetében.

A Border Collie-ok nagyszerű társak lehetnek olyan családok számára, akiknek van idejük és energiájuk a kutya szükségleteinek kielégítésére, és akik aktív életet élnek. A megfelelő gondoskodás és kiképzés segíti a Border Collie-okat, hogy boldog és kiegyensúlyozott kutyatársak legyenek, és hűséges és szeretetteljes tagjai legyenek a családnak.Érdekes történetek róla

A Border Collie-ok számos érdekes történetet mesélhetnek, mivel ezek a kutyák sokféle területen, például a pásztorkodásban, a mentőmunkában és a sportban is kiváló teljesítményt nyújtanak.

Egy Border Collie, nevén Chaser, az egyik legintelligensebb kutya a világon. A gazdája, John Pilley, több mint 1 000 szót tanított meg neki, és a kutya képes volt megkülönböztetni azokat az objektumokat, amelyeket a gazdája nevekkel azonosított. Chaser a kutya nyelv történelmének egyik legjelentősebb kutatási alanya lett.

A Border Collie-okat gyakran alkalmazzák pásztorkutyaként, mivel ezek a kutyák rendkívül okosak és jól irányíthatók. Egy különösen emlékezetes történet a New York-i World Trade Center 2001. szeptember 11-i támadásairól szól, amikor a pásztorkutyák mentették az emberek életét. A kutató- és mentőkutyák, köztük a Border Collie-ok is, segítettek az eltűnt emberek keresésében és megmentésében a romok alól.

A Border Collie-oknak kiváló ösztöneik vannak a vadászatra és az agility-re, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy kiváló sportolók legyenek. Egy különösen különleges történet a Mirkwood Forest Flyball Team-ről szól, amely az első Border Collie Flyball csapat volt az Egyesült Királyságban. A csapat az 1990-es években alakult, és azóta számos díjat nyert a Flyball világkupa versenyeken.

A Border Collie-ok több mint 150 éves történelme során sokféle területen bizonyítottak, és rendkívül fontosak a munkájuk és a sportteljesítményük által. Ezek a kutyák nagyon intelligensek és sokoldalúak, így sok izgalmas történetet mesélhetnek a gazdáikról és a teljesítményükről.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink