Bordeaux-i dog eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Bordeaux-i dog eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Bordeaux-i dog története, eredete

A Bordeaux-i dog egy nagytestű, erőteljes testalkatú kutya, amelynek eredete Franciaországban található. Az eredeti feladatuk a vadászat, illetve az őrző-védő feladatok ellátása volt, azonban az évek során a fajta sokféle céllal került tenyésztésre.

A fajta eredete több évszázadra nyúlik vissza, azonban az pontos eredete vitatott. A legelfogadottabb elmélet szerint a fajta őse a mai Németország területéről származó moloszer típusú kutyák voltak, amelyeket a rómaiak hoztak magukkal Galliába, a mai Franciaország területére. Az itt élő kutyákkal keresztezték a rómaiak a molosszusokat, és így jött létre a fajta alapja.A középkorban a Bordeaux-i dogot főként vadászatra és állatvédelemre használták, de a reneszánsz idején az őrző-védő feladatok váltak a fajta fő feladatává. A francia forradalom idején a Bordeaux-i dogokat a vörös ingek alatt titokban használták az ellenállók, hogy az ellenséges katonákat elrettentsék.

A fajta a 19. században vált igazán népszerűvé Franciaországban. Az akkori gazdag polgárok és arisztokraták szerették a Bordeaux-i dogokat, és sokan tartottak belőlük otthonukban. A fajtát azonban a 20. században háborús időszakok is érintették, és a második világháború után majdnem kihalt.

A Bordeaux-i dog azonban az utóbbi évtizedekben újra felvirágzott. A fajta szeretete és népszerűsége újra növekszik, és ma már a világ számos országában megtalálhatók ezek az imponáló kutyák. A Bordeaux-i dogokat általában őrző-védő feladatokra, illetve családi kutyaként tartják, mivel nagyon barátságos és hűséges a családjához.Bordeaux-i dog jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Bordeaux-i dog egy nagy termetű, erőteljes testalkatú kutya, mely a moloszer típusú kutyák csoportjába tartozik. A fajta legfőbb jellemzője a masszív, izmos testalkat, mely erős és bátor megjelenést kölcsönöz a kutyáknak.

A fajta külseje meglehetősen karakteres. A Bordeaux-i dogokat az orruk rövid, lapos, és kissé felfelé forduló, a homlokuk széles és ráncos. A füleik viszonylag kicsik és lelógóak. Az állkapcsuk nagyon erősek, és az alsó állkapocs előreugrik az orr előtt. Az általános testfelépítésük nagyon izmos és erős, a nyakuk hatalmas, az ököl nagyságú lábak pedig masszívak.

A fajta színe lehet vörös, szürke, vagy szurokszínű. A szőrzet rövid, sűrű és könnyen karbantartható.

A Bordeaux-i dogok magassága a marmagasság 60-68 centiméter között változhat, míg a szukák valamivel kisebbek, 58-66 centiméter magasak. Az átlagos testsúlyuk 50-70 kg, azonban vannak példányok, melyek akár 80 kg feletti súlyt is elérhetnek.

Az élettartamuk általában 8-10 év között mozog, azonban ez az érték változó lehet a fajta általános egészségi állapotától, életmódjától és az egészségügyi ellátás színvonalától függően. A Bordeaux-i dogok hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra, mint például a szívbetegségre és az ízületi problémákra, így fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesd állatorvosoddal a kutyád egészségét.

Bordeaux-i dog eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bordeaux-i dog eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBordeaux-i dog jelleme, viselkedése

A Bordeaux-i dogok jellemzően nyugodt és barátságos kutyák, akik nagyon ragaszkodnak a családjukhoz. Nagyon hűségesek, és szeretik, ha a gazdájukkal lehetnek. Azonban ez a ragaszkodás néha túlzott is lehet, és előfordulhat, hogy kissé elfoglaltak a tulajdonosukkal, vagy akár az egész családdal.

A fajta igazi őrző-védő kutya, és kiválóan alkalmas az ilyen feladatok ellátására. Ezek a kutyák határozott védelmi ösztönnel rendelkeznek, és nagyon jól érzik magukat, ha megvédhetik az otthonukat és a családjukat. Azonban a megfelelő szocializáció és képzés révén a Bordeaux-i dogok jól megfelelhetnek más környezetekben és feladatokban is.

A fajta általában nagyon barátságos más állatokkal és emberekkel, azonban bizonyos körülmények között lehetnek agresszívek. Az elővigyázatosság és a megfelelő képzés fontos ahhoz, hogy biztosítsuk, hogy a kutyánk békésen tudjon élni más állatokkal és emberekkel.

Mivel a Bordeaux-i dogok nagyon nagyok és erősek, fontos, hogy a tulajdonosuk megfelelő módon kezelje őket. A fajta igényli a megfelelő fizikai aktivitást és a rendszeres szellemi stimulációt, különben előfordulhat, hogy unatkozottá válnak és viselkedési problémákhoz vezethetnek.

Összességében a Bordeaux-i dogok szeretetteljes és barátságos kutyák, akik hűségesen ragaszkodnak a családjukhoz. Azonban a megfelelő szocializáció és képzés fontos ahhoz, hogy biztosítsuk, hogy a kutyánk jól viselkedjen más állatokkal és emberekkel.Bordeaux-i dog társas viselkedése

A Bordeaux-i dogok társas viselkedése általában barátságos és nyugodt. Azonban, mivel ezek a kutyák nagyon nagyok és erősek, fontos, hogy a tulajdonosuk tudja kezelni és irányítani őket más kutyákkal és emberekkel való interakció során.

A megfelelő szocializáció nagyon fontos a fajtánál. A Bordeaux-i dogoknak már fiatal kora óta szükségük van más kutyákkal és emberekkel való pozitív tapasztalatokra, hogy kialakulhasson bennük a megfelelő viselkedési minta. Ha a kutyánk nincs megfelelően szocializálva, akkor előfordulhat, hogy agresszíven viselkedik más kutyákkal vagy emberekkel szemben.

Ha a Bordeaux-i dogot más kutyákkal szeretnénk találkoztatni, akkor az első találkozást mindig felügyelni kell. A Bordeaux-i dogok általában jól kijönnek más kutyákkal, de azért nem szabad alábecsülni a méretüket és erősségüket. A fajtánál gyakori, hogy más kutyákkal szemben dominánsak és az összetűzések is könnyen előfordulhatnak.

Az emberekkel való interakció során a Bordeaux-i dogok általában barátságosak és szeretetteljesek. Azonban, mivel a fajta nagyon nagy és masszív, ezért a kutyával való játék során is óvatosan kell bánni, hogy véletlenül se sérüljön meg az ember.

Fontos megjegyezni, hogy a fajta nagyon ragaszkodik a családjához, és nem szereti, ha a gazdáját más kutyákra, vagy emberekre kell osztania. Azonban, ha a fajta megfelelően szocializált, akkor általában nagyon barátságos és könnyen kezelhető más kutyákkal és emberekkel szemben.Táplálkozása, étkezési szokásai

A Bordeaux-i dogok nagytestű kutyák, így a megfelelő táplálkozás rendkívül fontos számukra. Az élelmiszer-kiegészítőkkel vagy a félrevezető élelmiszer-márkákkal történő gazdálkodás nagyon rossz hatással lehet a kutyák egészségére.

A fajta étkezési igényei változóak lehetnek az egyes kutyák egyedi igényeitől függően, azonban általában a felnőtt Bordeaux-i dogok napi étkezése körülbelül 1,5-2 kg minőségi, magas fehérjetartalmú kutyatáp lehet.

Fontos, hogy a kutyának legyen friss ivóvize, és száraz tápot kapjon, amelynek összetétele megfelelően ki van egyensúlyozva. Az általános ajánlás az, hogy a táplálék egyharmada fehérjét, egyharmada zsírt, és egyharmada szénhidrátot tartalmazzon.

A Bordeaux-i dogok hajlamosak a túlsúlyra, ezért fontos, hogy az étkezést a megfelelő mennyiségben adjuk meg nekik, és rendszeresen ellenőrizzük a testsúlyukat. A túlsúly nagy terhelést jelent az ízületekre és a szív-érrendszerre is, ami a fajta egészségére káros hatással lehet.

Mivel a Bordeaux-i dogok nagytestűek, fontos, hogy a táplálékokat ne egy nagy étkezésre, hanem kisebb adagokra bontva adjuk meg nekik. Ez segít elkerülni az emésztési problémákat, például a gyomor-torzulást, amely a fajtánál gyakori betegség lehet.

Fontos, hogy a Bordeaux-i dogok étrendje megfelelően kiegyensúlyozott legyen, és tartalmazzon minden olyan tápanyagot, amely a kutya egészségéhez szükséges. A fajtánál gyakori az érzékenység bizonyos összetevőkre, például a gabonafélékre és a gluténre, így érdemes olyan tápot választani, amely nem tartalmaz ezeket az összetevőket. Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és megfelelő állatorvosi ellátás hozzájárulhat a hosszú és egészséges élethez a Bordeaux-i dogoknál.Általános gondozási tudnivalók

A Bordeaux-i dogok nagy testű kutyák, így a megfelelő gondozásuk nagyon fontos ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. A megfelelő gondozás hozzájárulhat az élettartamuk meghosszabbításához és a fajta típusos egészségügyi problémáinak megelőzéséhez.

Az első lépés a megfelelő táplálkozás biztosítása. A Bordeaux-i dogok számára nagyon fontos, hogy magas minőségű, kiadós és kiegyensúlyozott táplálékot kapjanak, ami tartalmazza a szükséges tápanyagokat. A kutya tápláléka tartalmazhat száraztápot, nedvestápot és friss húst is, azonban fontos, hogy az étrend megfelelően kiegyensúlyozott legyen.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a kutyánk testi állapotát, figyeljünk az étvágyukra, a szőrzetük állapotára és a bőrük állapotára. A rendszeres állatorvosi ellenőrzések segíthetnek az egészségi problémák időben történő azonosításában.

A Bordeaux-i dogok aktív kutyák, és szükségük van a rendszeres testmozgásra és szellemi stimulációra is. A megfelelő mennyiségű mozgás és stimuláció elősegíti a kutyák fizikai és mentális egészségét.

A szőrzet gondozása is fontos a Bordeaux-i dogoknál. A rövid, sűrű szőrzet rendszeres kefézést igényelhet, hogy eltávolítsuk a hulló szőrszálakat és megakadályozzuk a szőrmegtorlódásokat. Azonban, mivel a fajta bőre nagyon érzékeny lehet, fontos, hogy a megfelelő szőrzetápoló termékeket használjuk, és rendszeresen ellenőrizzük a kutyánk bőrének állapotát.

A Bordeaux-i dogok hajlamosak a fülfertőzésekre is, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a füleiket, és tisztítsuk meg őket, ha szükséges.Szőrzetápolási igényei

A Bordeaux-i dogok rövid, sűrű szőrzete könnyen karbantartható, de rendszeres szőrzetápolásra is szükségük van ahhoz, hogy egészségesek és tiszták maradjanak.

A fajta szőrzetének általában nincsenek hosszú szőrök vagy szőrszálak, amelyek könnyen összekuszálódhatnak, így a Bordeaux-i dogok szőrzetét általában elég hetente egyszer, vagy kéthetente kefélni. Ez eltávolítja az elhalt szőrszálakat, megakadályozza a szőrmegtorlódásokat, és elősegíti a vérkeringést a bőrben.

Azonban a Bordeaux-i dogoknak szükségük lehet arra, hogy a fülük és a lábuk szőrét is rendszeresen ellenőrizzük és tisztítsuk. A fajtánál gyakori a fülfertőzés, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fülüket, és tisztítsuk meg, ha szükséges. A Bordeaux-i dogoknál gyakori, hogy a szőrzet és a bőr között torlódik a piszok, ami fertőzést és kellemetlen szagot okozhat.

A lábuk szőrzetét is rendszeresen ellenőrizni kell, és el kell távolítani a piszkot, a homokot, vagy egyéb szennyeződéseket, amelyek megtapadhatnak a lábszőrzetben. A fajta általában nagyon aktív, és szeret sétálni, így előfordulhat, hogy a lábszőrzet piszkos lesz.

Ha a kutya fürdőzése szükséges, akkor fontos, hogy olyan szőrzetápoló termékeket használjunk, amelyek megfelelnek a fajta érzékeny bőrének. A túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrt és a szőrzetet, ezért fontos, hogy csak szükség esetén fürdessük a kutyát.

Összességében, a Bordeaux-i dogok szőrzetének karbantartása viszonylag egyszerű, de rendszeresen kell tenni. A heti szőrzetápolás segít megőrizni a kutya egészséges és tiszta állapotát, és az időben történő fülfertőzés ellenőrzés is fontos. A megfelelő szőrzetápolás és figyelem segíthet abban, hogy a Bordeaux-i dogok egészségesek és boldogok maradjanak.Tanítása, kiképzése

A Bordeaux-i dogok nagytestű, erős és okos kutyák, akik gyorsan tanulnak és rendkívül engedelmesek lehetnek. Azonban a fajta nagy testmérete és erős jellemvonásai miatt fontos, hogy a tulajdonosok időt és energiát szánjanak a kiképzésre és a megfelelő nevelésre.

A megfelelő kiképzésnek korán kell elkezdődnie, amikor a kutya még fiatal, és még könnyen tanul. A megfelelő szocializáció és a kiképzés segíthet abban, hogy a kutya jól viselkedjen más kutyákkal és emberekkel szemben.

A Bordeaux-i dogoknak szükségük van a megfelelő mennyiségű testmozgásra, és a rendszeres mentális stimulációra is. A fajta számára ajánlott a rendszeres séták, és az érdekes játékok biztosítása, hogy a kutya ne unatkozzon és ne hagyja szét a lakást. A Bordeaux-i dogok intelligensek, és nagyon jól reagálnak a pozitív megerősítéses kiképzésre.

A pozitív megerősítéses kiképzés a fajtánál javasolt, mert a Bordeaux-i dogok nagyon érzékenyek a hangulatváltozásokra, és az elutasítás vagy a durva bánásmód könnyen szorongást vagy agresszív viselkedést válthat ki náluk. A kiképzés során a jutalmak, az elismerés, és az ösztönzés segíthetnek a fajtánál a megfelelő viselkedési minták kialakításában.

A Bordeaux-i dogok a kiképzés során jól reagálnak a szabályokra és a határokra. A fajtánál fontos, hogy az ember vegye át a domináns szerepet, és világos határokat állítson fel. Azonban, ahhoz hogy a kutya jól reagáljon a kiképzésre, fontos, hogy az ember is tiszteletben tartsa a kutyát, és ne bántalmazza őt fizikailag vagy verbálisan.

A Bordeaux-i dogoknak általában szükségük van a megfelelő szocializációra és a kiképzésre, hogy boldog és engedelmes kutyák legyenek. A pozitív megerősítéses kiképzés, a szabályok és a határok, valamint a rendszeres testmozgás és stimuláció segíthetnek abban, hogy a fajtánál kialakuljon a megfelelő viselkedési minta.Bordeaux-i dog fajta betegségek

Bár a Bordeaux-i dogok általában egészséges fajta, azonban bizonyos betegségek és egészségügyi problémák előfordulhatnak náluk, amelyeket a tulajdonosoknak ismerniük kell.

Egyik leggyakoribb betegség a fajtánál az ízületi dysplasia. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor az ízületek nem fejlődnek megfelelően, és különféle mozgásszervi problémákat okoznak. Az ízületi dysplasia tünetei közé tartozik a járási nehézségek, az érzékenység és az ízületi fájdalom.

A másik gyakori betegség a Bordeaux-i dogoknál az elhízás, ami az ízületi dysplasiát is súlyosbíthatja, és növeli a szívbetegség, a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kockázatát is. A megfelelő étrend és rendszeres testmozgás segíthet a megelőzésben.

A Bordeaux-i dogoknál előfordulhatnak szemproblémák is, mint például a szürkehályog és a glaukóma. Ezeken kívül előfordulhatnak még bőrproblémák, allergiák és légzőszervi betegségek is.

Az epilepszia is gyakori probléma a fajtánál, és bár az okát nem ismerjük pontosan, gyógyszerekkel kezelhető.

A Bordeaux-i dogoknál gyakran előfordul a fülfertőzés, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és tisztítsuk a füleiket.

A fajta másik potenciális egészségügyi problémája a gyomor-torzulás (vagy más néven gázkolik). Ez a probléma a nagyobb testű kutyáknál gyakori, és akár életveszélyes is lehet. A megfelelő táplálkozás és az étkezések megfelelő ütemezése segíthet a megelőzésben.

Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás és a megfelelő orvosi ellátás segíthet abban, hogy a Bordeaux-i dogok egészségesek és boldogok legyenek. Ha a kutya bármilyen tünetet mutat, vagy aggódik egészségével kapcsolatban, akkor fontos az állatorvoshoz fordulni.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.
Bordeaux-i dog eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Bordeaux-i dog eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBordeaux-i dog kölyök nevelése

A Bordeaux-i dog kölyök nevelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy boldog és engedelmes kutyát neveljünk. A következő tippek segíthetnek a kutya nevelésében.

Az első lépés a megfelelő szocializáció biztosítása. Fontos, hogy a kölyök korán találkozzon más emberekkel, kutyákkal és állatokkal, hogy megszokja a környezetet, és jól érezze magát másokkal. Az is fontos, hogy a kölyökkel minél több helyre menjünk, hogy kialakítsa a biztonságérzetét, és megtanulja kezelni a stresszt.

Az is fontos, hogy a kölyöknek a megfelelő táplálékot adjuk. A nagytestű kutyák általában lassabban növekednek, ezért fontos, hogy az ételeket megfelelően adagoljuk, és ne etessük túl őket. A megfelelő étrend és az egészséges életmód segíthet a Bordeaux-i dogoknál az egészséges növekedés és a megfelelő testtömeg fenntartásában.

Az engedelmességi kiképzésnek is korán kell elkezdődnie, amikor a kutya még fiatal, és könnyen tanul. Az engedelmességi kiképzés során fontos, hogy a pozitív megerősítéses kiképzést használjuk, és a kiképzés során jutalmazzuk a kutyát az engedelmességért. A kiképzés során fontos, hogy türelmesek legyünk, és ne használjunk durva vagy fizikai büntetéseket.

A Bordeaux-i dogok nagy termete miatt fontos, hogy a kölyök korán megtanulja a megfelelő viselkedést. Az állatnak tudnia kell, hogy mi a határ, és hol a helye az otthonban, hogy ne dominálja az embereket. A kölyöknek korán meg kell tanítani a szabályokat és a határokat.

Fontos, hogy a kölyöknek elegendő testmozgást és mentális stimulációt biztosítsunk. A fajtánál javasolt a rendszeres séták, és az érdekes játékok biztosítása, hogy a kutya ne unatkozzon és ne hagyja szét a lakást.

Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás, megfelelő kiképzés és a megfelelő szocializáció segíthet abban, hogy a Bordeaux-i dog kölykökből boldog és egészséges felnőtt kutyák váljanak.Kinek ajánlott tartása

A Bordeaux-i dogok nagytestű, erős, intelligens és hűséges kutyák, akik általában jó kapcsolatot ápolnak az emberekkel. Azonban a fajta nagy testmérete és erős jellemvonásai miatt fontos, hogy az új tulajdonosoknak megfelelő időt, energiát és erőforrásokat szánjanak a kutyák tartására.

A Bordeaux-i dogok nagyon odaadóak és szeretnek közel lenni az emberekhez, ezért a fajta általában nagyon jó családi kutyák. A fajta általában nagyon jól viselkedik a gyerekekkel és más állatokkal, amennyiben megfelelően szocializálják őket. Azonban a fajtát nem javasoljuk olyan családoknak, akik kisgyerekekkel vagy más kisállatokkal rendelkeznek, mivel a nagytestű kutya szándékosan vagy véletlenül is megbántanhatja őket.

A Bordeaux-i dogok aktív kutyák, akiknek szükségük van a rendszeres testmozgásra, és a megfelelő mentális stimulációra is. A fajta számára ajánlott a rendszeres séták, és az érdekes játékok biztosítása, hogy a kutya ne unatkozzon és ne hagyja szét a lakást. Az aktív és sportos tulajdonosoknak a fajta lehet a tökéletes választás.

Fontos megjegyezni, hogy a Bordeaux-i dogoknak nagy a szükségük az emberi társaságra és szeretetre. A fajta nem javasolt olyan tulajdonosoknak, akiknek kevés idejük van a kutya gondozására, vagy akik hosszabb időt töltenek el otthonon kívül.

A Bordeaux-i dogok nagyon erős jellemvonásokkal rendelkeznek, és egyedülálló tulajdonságokkal bírnak. A megfelelő tulajdonosnak oda kell figyelnie a fajta igényeire, és meg kell tanulnia azokat kezelni. Azok a tulajdonosok, akiknek van tapasztalatuk nagytestű kutyák tartásában, és képesek megfelelő időt, energiát és erőforrásokat szánni a fajta gondozására, nagyszerű társaik lehetnek a Bordeaux-i dogoknak.Érdekes történetek róla

A Bordeaux-i dogok történelme és jellemzői rengeteg érdekességet rejtenek magukban. Íme néhány érdekes történet a fajtával kapcsolatban:

 • A Bordeaux-i dogokról a francia Bordeux városa kapta a nevét, ahonnan származnak. Az ősi fajtát eredetileg szarvasok vadászatára használták, majd később az erőszakos állatok elleni harcban vetették be.
 • Az egyik leghíresebb Bordeaux-i dog, Hooch, a Turner & Hooch című hollywoodi filmben szerepelt, ahol a film főszereplője, Tom Hanks partnereként bukkant fel.
 • Egy másik híres Bordeaux-i dog, Truman, George W. Bush elnök kutyája volt. Truman egy történelmi pillanatban vett részt, amikor 2005-ben egy orkán elől menekülő houstoni család otthonában találták meg, és később a Fehér Házban is megfordult.
 • A Bordeaux-i dogok nagyon jól teljesítenek különböző sportokban is, beleértve az agility-t, az obedience-t és az ipo-t. A fajta rendkívül intelligens és tanulékony, ami lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen versenyezzenek ezekben a sportokban.
 • A Bordeaux-i dogok nagyon jó szolgálati kutyák is lehetnek. A fajta kitűnően alkalmazkodik az emberi társadalomhoz, és képes olyan szolgálati feladatokat ellátni, mint a mentőkutyák, a terápiás kutyák és a biztonsági kutyák.

A Bordeaux-i dogok történelme és jellemzői izgalmas és érdekes történeteket rejtenek magukban. A fajta kiemelkedő tulajdonságai és hűségessége sok embert vonz a fajtához.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink