Angol szetter eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Angol szetter eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Angol szetter története, eredete

Az angol szetter egy középtermetű vadászkutya fajta, amely az Egyesült Királyságban, Skóciában alakult ki az 1800-as évek elején. A szetterek fajtájának eredete azonban jóval korábbra nyúlik vissza, egészen az 1300-as évekig. Az angol szetter eredeti célja a vadászat volt, kifejezetten a madarak felkutatása és azok helyének jelölése.

Az angol szetter története a skót szetterekkel kezdődött, amelyek nagyon hasonlóak voltak az angol szetterekhez, de rövidebb szőrzettel rendelkeztek. Az első angol szettereket a skót szetterek keresztezésével tenyésztették ki, a cél pedig egy olyan fajta létrehozása volt, amely hosszabb, selymes szőrzettel rendelkezik, és amelynek képességei kiterjednek a vadászat számos területére.Az első hivatalos angol szetter tenyésztő klub 1825-ben alakult meg az Egyesült Királyságban. A fajta gyorsan népszerűvé vált a vadászok körében, mivel kiválóan alkalmas volt a madarak felkutatására, és azok helyének jelölésére. Az angol szetterek azonban nem csak vadászkutyaként bizonyultak kiválónak, hanem családi kedvencként is egyre népszerűbbek lettek.

Az angol szetterek később elterjedtek Európában és az Egyesült Államokban, és mára világszerte ismert és kedvelt fajta lett. Az angol szettereket a mai napig vadászatra használják, de egyre többen tartják őket kizárólag háziállatként is.

Az angol szetterek jellegzetes hosszú, selymes szőrzetükkel, barátságos és játékos természetükkel, valamint kiváló vadászösztöneikkel kitűnő kutyák, akiket a világ számos pontján szeretnek és tisztelnek.Angol szetter jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

Az angol szetter egy középtermetű vadászkutya fajta, amelyet a hosszú, selymes szőrzete és barátságos, játékos személyisége jellemzi. Az angol szetterek különleges külseje és vadászösztönei miatt világszerte nagy népszerűségnek örvendenek.

Az angol szetterek általában 58-67 cm magasak és 25-34 kg közötti súlyúak lehetnek, attól függően, hogy kan vagy szuka. Az angol szetterek testfelépítése elegáns és arányos, a testük hosszú és karcsú. Az arcvonásaik kifejezőek, a szemük nagy, sötét és barátságos, az orruk erős és fekete, a füleik pedig hosszúak, lógóak és selymesek.

Az angol szetterek szőrzete jellegzetes és gyönyörű. Hosszú, sima és selymes, amely a testén hullámokban lebeg. A szőrzet színe lehet vörös, márványos vagy citromsárga. Az angol szettereket rendszeresen kell fürdetni és fésülni, hogy a szőrzetük mindig tiszta és egészséges legyen.

Az angol szetterek barátságos, szeretetteljes és játékos kutyák, akik imádnak emberekkel és más kutyákkal is játszani. Ugyanakkor erőteljes vadászösztöneik miatt a szabadban is kiválóan érzik magukat, és szívesen vadásznak madarakra és más vadakra. Az angol szetterek aktív kutyák, akiknek szükségük van sok mozgásra és mentális stimulációra, így a rendszeres séta és a játékfontos része az életüknek.

Az angol szetterek általában egészséges kutyák, akiknek élettartama átlagosan 10-12 év. Azonban, mint minden kutyafajta, az angol szetterek is hajlamosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákra, mint például az ízületi betegségek és a bőrproblémák. Ezért fontos, hogy az angol szettereket rendszeresen ellenőrizzék az állatorvosok és megfelelő gondoskodást kapjanak, hogy hosszú, boldog és egészséges életük lehessen.

Angol szetter eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol szetter eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAngol szetter jelleme, viselkedése

Az angol szetterek nagyon barátságos, játékos és vidám kutyák, akik rendkívül szeretik az embereket és más kutyákat. Kiválóan alkalmasak családi kedvencként, mivel szelíd természetűek és könnyen alkalmazkodnak az otthoni élethez.

Az angol szetterek nagyon okosak, és könnyen tanulnak új dolgokat. Azonban, ahogy a legtöbb vadászkutya fajtánál, az angol szettereknél is kifejezetten fontos a rendszeres edzés és tréning, hogy kielégíthessék vadászösztöneiket. Az angol szetterek kiválóan alkalmasak az agility, az engedelmességi és a szállítói versenyekre.

Az angol szetterek szeretnek nagyokat futni, és nagy energiával rendelkeznek. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű mozgást és mentális stimulációt kapjanak, különösen akkor, ha egyedül hagyják őket hosszabb ideig. Az angol szettereknek szükségük van rendszeres sétákra és játékra, hogy boldogok és egészségesek maradjanak.

Az angol szetterek szociális kutyák, akik szeretnek más kutyákkal és emberekkel játszani. Ugyanakkor, az angol szettereknél megfigyelhető, hogy hajlamosak lehetnek domináns viselkedésre más kutyákkal szemben. Ezért fontos a megfelelő szocializáció, hogy elkerüljük a viselkedési problémákat.

Összességében az angol szetterek szeretetteljes és vidám kutyák, akik kiválóan alkalmasak családi kedvencként és vadászkutyaként is. Megfelelő odafigyeléssel, tréninggel és gondozással hosszú, boldog és egészséges életet élhetnek.Angol szetter társas viselkedése

Az angol szetterek társas és barátságos kutyák, akik szeretik az embereket és más kutyákat is. Általában békésen együtt tudnak élni más állatokkal is, mint például macskákkal és más kisállatokkal, amennyiben azokkal korán megismertették őket.

Az angol szetterek kifejezetten társas kutyák, és szükségük van a sok figyelemre és szeretetre. Szeretnek családjukkal lenni, és általában nagyon ragaszkodnak hozzájuk. Az angol szetterek hajlamosak arra, hogy szeparációs szorongásban szenvedjenek, ha hosszabb időt kell egyedül tölteniük, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű társaságot és figyelmet kapjanak.

Az angol szetterek intelligens kutyák, és könnyen tanulnak új dolgokat. Ugyanakkor, kifejezetten érzékenyek a hangulatváltozásokra és az emberi érzelmekre. Emiatt az angol szetterek reagálhatnak a család tagjainak stresszre, szorongásra és idegességre is. A pozitív megerősítés és a türelmes, szelíd tréning segíthet az angol szettereknek abban, hogy jobban kezeljék az ilyen helyzeteket.

Az angol szetterek szeretik a játékot, és imádnak játszani más kutyákkal és emberekkel is. Azonban, az angol szettereknek is megvan a maguk akarata, és néha makacsak lehetnek. Ezért fontos, hogy az angol szettereket korán szocializálják, és megfelelő fegyelmezést kapjanak a rossz magatartás elkerülése érdekében.

Az angol szetterek társas, érzékeny, és játékos kutyák, akik kiváló társak lehetnek a családjuk számára. Megfelelő gondozással, tréninggel és figyelemmel hosszú, boldog és kiegyensúlyozott életet élhetnek.Táplálkozása, étkezési szokásai

Az angol szetterek táplálkozása és étkezési szokásai fontos szerepet játszanak az egészségük és jóllétük fenntartásában. Ahogy minden más kutya, az angol szetterek is táplálkozási szükségletei attól függnek, hogy mennyire aktívak, milyen életkori stádiumban vannak, és milyen az egészségi állapotuk.

Az angol szettereknek magas minőségű, teljes értékű kutyatápokat kell kapniuk, amelyek megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A táplálékuknak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a speciális igényeiket figyelembe kell venni.

Az angol szettereknek nagyon fontos a megfelelő mennyiségű táplálék, hogy fenntartsák az energiaszintjüket és egészségüket. Azonban, mivel hajlamosak a túlzott súlygyarapodásra, fontos, hogy ellenőrizzük az adagokat, és biztosítsuk, hogy megfelelő mennyiségű mozgást és mentális stimulációt kapjanak.

Az angol szettereknek rendszeresen kell ivóvízzel rendelkezniük, hogy hidratáltak maradjanak, különösen, ha aktívak vagy ha meleg idő van.

Az angol szetterek étkezési szokásai változóak lehetnek. Néhány kutya szívesen eszik naponta több kisebb adagban, míg mások inkább preferálják az egyszeri nagyobb adagot. Az étkezés utáni pihenés segíthet az angol szettereknek az emésztésben.

Fontos megjegyezni, hogy az angol szettereknek bármilyen egészségügyi probléma esetén, például az étvágytalanság vagy a súlyvesztés esetén, azonnal konzultálni kell az állatorvossal.

Összefoglalva, az angol szettereknek megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükségük, amely biztosítja az optimális egészségi állapotukat és a jóllétüket. Rendszeres ellenőrzéssel és figyelemmel, valamint az állatorvos tanácsainak betartásával a gazdik biztosíthatják, hogy angol szettereik hosszú, egészséges és boldog életet éljenek.Általános gondozási tudnivalók

Az angol szetterek nagyon szép és elegáns kutyafajta, amelyekre megfelelő odafigyeléssel, gondozással és tréninggel kell ügyelni ahhoz, hogy egészségesek és boldogok maradjanak. Az alábbiakban általános gondozási tudnivalókat ismertetünk az angol szetterekkel kapcsolatban.

 1. Étrend: Az angol szettereknek magas minőségű, teljes értékű kutyatápokat kell kapniuk, amelyek megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A táplálékuknak kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a speciális igényeiket figyelembe kell venni.
 2. Mozgás: Az angol szetterek nagyon aktív kutyák, akiknek szükségük van rendszeres mozgásra és mentális stimulációra. Fontos, hogy naponta többször is sétáltassuk őket, és lehetőség szerint rendszeresen játsszanak más kutyákkal vagy a gazdikkal.
 3. Fésülés és ápolás: Az angol szetterek szép hosszú, selymes szőrzete igényel rendszeres fésülést és ápolást. A szőrzetüket hetente legalább egyszer alaposan át kell fésülni, hogy elkerüljük a csomók kialakulását, és a szőrzet tiszta és egészséges maradjon.
 4. Fürdetés: Az angol szettereket rendszeresen kell fürdetni, hogy tiszta és egészséges maradjanak. Azonban, nem ajánlott túl gyakran fürdetni őket, mivel a túl gyakori fürdetés káros lehet a bőrükre és a szőrzetükre.
 5. Egészségügyi ellenőrzések: Az angol szettereknek évente legalább egyszer át kell menniük az állatorvosi vizsgálaton, hogy megelőzzük az egészségügyi problémákat. A rendszeres fogászati ellenőrzések és a paraziták elleni kezelések szintén fontosak az egészségük megőrzése érdekében.
 6. Szocializáció és tréning: Az angol szetterek érzékeny és társas kutyák, akiknek megfelelő szocializációra és tréningre van szükségük a jó viselkedés kialakításához. A pozitív megerősítés és az engedelmességi tréning segíthet az angol szettereknek a jó viselkedés megtanulásában és az állatokkal való bánásmód megértésében. Az angol szetterek jól reagálnak a játékos, pozitív megerősítéses tréningre, de fontos, hogy a tréninget megfelelően időzítsük, és ne hosszabbítsuk túl az edzéseket.
 7. Biztonság: Az angol szetterek hajlamosak a kíváncsiságra, és szeretnek felfedezni mindent. Fontos, hogy megfelelően biztonságosítjuk a környezetüket, és elkerüljük azokat a dolgokat, amelyek veszélyt jelenthetnek számukra.
 8. Idősek gondozása: Az idős angol szettereknek különösen odafigyelésre van szükségük, mivel egészségi problémáik könnyen kialakulhatnak. Fontos, hogy az idős kutyáknak megfelelő mennyiségű mozgást és mentális stimulációt biztosítsunk, és hogy az étrendjüket az igényeikhez igazítsuk.
 9. Pihenés: Az angol szettereknek szükségük van rendszeres pihenésre és kényelemre is. Biztosítani kell számukra a megfelelő pihenőhelyet, amely kényelmes és jól szellőzik.

Összességében, az angol szetterek kiváló társak lehetnek, ha megfelelő gondozást és figyelmet kapnak. A megfelelő táplálkozás, mozgás, ápolás és egészségügyi ellenőrzések segítenek abban, hogy az angol szetterek hosszú, egészséges és boldog életet éljenek. A szocializáció és a tréning pedig segít abban, hogy az angol szetterek jó viselkedésű kutyákká váljanak, és a család számára hűséges és szerető társakká váljanak.

Angol szetter eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Angol szetter eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

Az angol szetterek gyönyörű hosszú, selymes szőrzettel rendelkeznek, amely igényli a rendszeres ápolást és fésülést. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az angol szetterek szőrzetápolási igényeit.

 1. Fésülés: Az angol szetterek szőrzetét rendszeresen kell fésülni, hogy elkerüljük a csomók kialakulását. A hosszú szőrzet miatt könnyen elakadnak benne a szennyeződések, a por és a piszkosodás, ezért fontos, hogy legalább hetente egyszer fésüljük át őket. Egy jó minőségű fésűt vagy kefét ajánlott használni a fésüléshez.
 2. Fürdetés: Az angol szettereket rendszeresen kell fürdetni, hogy tiszta és egészséges maradjanak. Azonban, nem ajánlott túl gyakran fürdetni őket, mivel a túl gyakori fürdetés káros lehet a bőrükre és a szőrzetükre. Ajánlott kutyasampon használata, melynek pH-értéke megfelelő, és kíméletes a bőrnek.
 3. Szőrszálak eltávolítása: Az angol szetterek hosszú szőrű kutyák, és szőrszálak könnyen ragadnak a szőrzetükben. Fontos, hogy a szőrszálakat rendszeresen eltávolítsuk a szőrzetükből, mert ezek irritálhatják a bőrüket. A szőrszálakat egy kis ollóval vagy szőrtelenítő húzással távolíthatjuk el.
 4. Fodrászat: Az angol szettereknek szükségük van a fodrászati munkákra is, mely során az állat hosszú szőrzetét levágják, hogy könnyebbé és tisztábbá váljon a szőrzet. Az angol szetterek körmeinek rendszeres vágása is fontos a jó egészség és a kényelem érdekében.
 5. Egészségi ellenőrzés: Az angol szetterek szőrzete az állatok egészségének tükre is lehet. A szőrzetből könnyen észrevehetők a bőrkiütések, sérülések és egyéb bőrproblémák. Rendszeres egészségügyi ellenőrzésekkel, orvosi tanácsadással és szükség esetén a megfelelő kezeléssel elkerülhetők a súlyosabb egészségügyi problémák.

Az angol szetterek szép szőrzete jelentős időt és erőfeszítést igényel az ápolásukban, de az eredmény lenyűgöző lehet. A rendszeres szőrzetápolás nemcsak a kutya megjelenését javítja, hanem egészségesebbé és kényelmesebbé is teszi őket.

A szőrzetápolás során figyelni kell arra, hogy az angol szetterek szőre ne legyen túlzottan hosszú vagy sűrű, mert az súlyosan rontja a kutya kényelmét, illetve a bőr- és higiéniai problémák kialakulásának esélyét növelheti. Ezért fontos, hogy időről időre frissítsük a szőrzetüket, a megfelelő hosszúságúra levágjuk és ápoljuk.

Az angol szettereknek ajánlott szőrzetápolási rutinjukat már kiskoruktól megszokniuk. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy az állat megszokja a fésülést, a fürdetést, az olló és a nyíró használatát, így a későbbi szőrzetápolás sokkal egyszerűbbé válik.

Összefoglalva, az angol szetterek hosszú, selymes szőrzete az állatok egészségi állapotának és megjelenésének fontos eleme. A rendszeres szőrzetápolás során az állatok szőrzetét fésülni, mosni és ápolni kell. Az egészségi állapotuk figyelemmel kísérése, az állatorvosi vizsgálatok és a megfelelő kezelés segít elkerülni a bőrbetegségek és a szőrzetproblémák kialakulását. Amennyiben gondoskodunk az angol szetterek megfelelő szőrzetápolásáról, az állatok egészségesek, kényelmesek és gyönyörűek maradnak.Tanítása, kiképzése

Az angol szetterek intelligens, érzékeny és társas kutyák, akik könnyen tanulnak és szeretnek dolgozni a gazdájukkal. Az alábbiakban ismertetjük, hogyan lehet hatékonyan tanítani és kiképezni az angol szettereket.

 1. Szocializáció: Az angol szetterek érzékeny kutyák, és a korai szocializáció és tréning segít nekik abban, hogy kialakítsák a megfelelő viselkedési mintákat és megtanulják, hogyan kell megfelelően viselkedni más kutyákkal és emberekkel. A szocializáció során fontos, hogy az angol szetterek minél többféle embert, helyet és környezetet megismerjenek.
 2. Pozitív megerősítés: Az angol szettereknek érzékeny kutyák, és a pozitív megerősítéses tréning hatékonyan működik velük. A pozitív megerősítés során a kutya jutalmazását használjuk fel annak érdekében, hogy megtanulja a megfelelő viselkedési mintákat. Az élelmiszerjutalmak, az élmények és a dicséret hatékony eszközök a pozitív megerősítés során.
 3. Engedelmességi tréning: Az engedelmességi tréning hatékony módszer az angol szetterek kiképzésére. A tréning során az angol szettereket megtanítják alapvető parancsokra, például a „maradj” vagy a „jöjj ide” parancsra. Az engedelmességi tréning során az angol szetterek számára rendszeres gyakorlásra van szükség, és fontos, hogy az edzések rövidek és pozitívak legyenek.
 4. Kutyaiskola: Az angol szettereknek kutyaiskolába való beiratkozása segíthet a viselkedési problémák és az engedetlenség kezelésében. A kutyaiskola lehetővé teszi, hogy az angol szetterek számára rendszeres tréninget biztosítsunk, és megtanulják, hogyan kell megfelelően viselkedni más kutyákkal és emberekkel.
 5. Időzítés: Az angol szettereknek rövid és pozitív megerősítéses tréningre van szükségük. Az edzések hossza és gyakorisága szintén fontos. Az angol szetterek számára a rendszeres és rövid edzések a legmegfelelőbbek.
 6. Türelem: Az angol szetterek tanítása és kiképzése türelemmel és kitartással jár, hiszen ezek az állatok érzékenyek és időbe telhet, mire megtanulják a kívánt viselkedést. Fontos, hogy az edzések során türelmesek és együttműködők legyünk az angol szetterekkel, és ne használjunk durva szavakat vagy erőszakos eszközöket.
 7. Gyakorlatok: Az angol szetterek aktív kutyák, akiknek szükségük van a rendszeres mozgásra és a mentális stimulációra is. A rendszeres gyakorlatok segítenek az angol szetterek számára a megfelelő testi és szellemi kihívások biztosításában, és javítják az általános egészségüket és jólétüket.
 8. Határozottság: Az angol szetterek intelligensek és kíváncsiak, és könnyen elvonhatják őket a figyelmünk másra. Fontos, hogy határozottan és egyértelműen kommunikáljuk velük, hogy mi a kívánt viselkedés.
 9. Rendszeres gyakorlás: Az angol szettereknek rendszeres gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy megtanulják és megtartsák a kívánt viselkedési mintákat. A rendszeres gyakorlás segít abban, hogy az angol szetterek számára a tréning állandó része legyen az életüknek.

Összességében az angol szetterek intelligens, érzékeny és társas kutyák, akik könnyen tanulnak és szeretnek dolgozni a gazdájukkal. A korai szocializáció, a pozitív megerősítés, az engedelmességi tréning és a rendszeres gyakorlás hatékony módszerek az angol szetterek tanítására és kiképzésére. Az angol szettereknek szükségük van a megfelelő testi és szellemi kihívásokra, ezért fontos a rendszeres mozgás és a mentális stimuláció biztosítása számukra. Az angol szetterekkel való türelmes és határozott kommunikáció segít abban, hogy megtanulják és megtartsák a kívánt viselkedési mintákat.Angol szetter fajta betegségek

Az angol szetterek általában egészséges kutyák, azonban bizonyos betegségekre hajlamosak lehetnek. Az alábbiakban ismertetjük az angol szetterek leggyakoribb betegségeit.

 1. Csípődiszplázia: Ez a betegség a csípő ízületi fejének és üregének eltérő méretű és alakú eltéréseiből adódik. Ez vezethet fájdalmas ízületi gyulladáshoz és mozgáskorlátozásokhoz.
 2. Zavart pajzsmirigy működés: Az angol szetterek hajlamosak lehetnek pajzsmirigy alulműködésre, ami csökkenti az anyagcserét és negatívan befolyásolja a kutya általános egészségi állapotát.
 3. Cushing-szindróma: Ez a betegség a mellékvesék túlzott kortizol hormontermeléséből adódik, amely magas vérnyomást, cukorbetegséget és izomgyengeséget okozhat.
 4. Bőrbetegségek: Az angol szetterek hajlamosak lehetnek különböző bőrbetegségekre, mint például az atópiás dermatitisz, amely gyulladást és viszketést okozhat a bőrön.
 5. Szemproblémák: Az angol szetterek hajlamosak lehetnek szembetegségekre, például kancsalságra, szürkehályogra, és korai vakságra.
 6. Köszvény: Ez a betegség az angol szetterekben előforduló autoimmun betegség, melynek során az immunrendszer a saját ízületeket támadja meg, és ízületi gyulladást és fájdalmat okoz.

Az angol szetterek leggyakoribb betegségei kezelhetők, és a rendszeres egészségügyi ellenőrzések és az orvosi tanácsadás segíthet az egészségügyi problémák időben történő felismerésében. A megfelelő táplálás, a testmozgás és a szőrzetápolás is segíthet az angol szetterek általános egészségi állapotának javításában és a betegségek kialakulásának elkerülésében.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Angol szetter kölyök nevelése

Az angol szetter kölykök nevelése nagy felelősség és időt igényel. Az alábbiakban ismertetjük, hogyan lehet hatékonyan nevelni egy angol szetter kölyköt.

 1. Szocializáció: Az angol szetter kölykök szocializációja nagyon fontos, és a korai tapasztalatok meghatározóak lehetnek az állatok viselkedésében és temperamentumában. Fontos, hogy a kölyök minél több emberrel, kutyával és helyzettel találkozzon az első 12-16 hétben.
 2. Étkezés: Az angol szetter kölyköknek megfelelően összeállított étrendre van szükségük, amely tartalmazza a megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Az ételeket kis adagokban, naponta többször kell adni a kölyöknek, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelét.
 3. Kiképzés: Az angol szetter kölykök nagyon okosak és tanulékonyak, és a korai kiképzés segít abban, hogy kialakítsák a megfelelő viselkedési mintákat. A kölyköknek alapvető parancsokra, például „ülj” vagy „maradj” parancsra kell megtanulniuk reagálni.
 4. Szobatisztaság: Az angol szetter kölykök szobatisztaságának megtanítása hosszú folyamat lehet, és türelmesen kell kezelni. A megfelelő időben való kinti sétáltatás és a pozitív megerősítés hatékony módszer a szobatisztaság megtanítására.
 5. Mozgás és mentális stimuláció: Az angol szetter kölyköknek szükségük van a megfelelő testi és szellemi stimulációra. A rendszeres mozgás és a mentális stimuláció biztosítása segít az állatok számára a megfelelő fejlődésben és az egészséges viselkedési minták kialakításában.
 6. Ápolás: Az angol szetter kölyköknek szükségük van a megfelelő ápolásra, beleértve a rendszeres fürdetést, a fésülést és a körömvágást. Fontos, hogy az állatokat rendszeresen ellenőrizzük a betegségek és a paraziták ellen.

Összességében az angol szetter kölykök nevelése türelmet és odafigyelést igényel.Kinek ajánlott tartása

Az angol szetterek intelligens, érzékeny és társas kutyák, akik jól illeszkednek aktív és szerető családokhoz. Az alábbiakban felsorolunk néhány tulajdonságot, amelyek alapján ajánlott lehet az angol szetterek tartása.

 1. Aktív életmód: Az angol szetterek aktív kutyák, és szükségük van a rendszeres mozgásra és a mentális stimulációra. Gazdiként fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő testi és szellemi kihívásokat az állatok számára.
 2. Türelem és kitartás: Az angol szetterek érzékenyek és intelligensek, és a gazdájukkal való munka időt és türelmet igényel. Gazdiként türelmesnek és határozottnak kell lennünk, és pozitív megerősítési módszereket kell alkalmaznunk a kutyák kiképzése során.
 3. Szerető család: Az angol szetterek társas kutyák, akik szeretik az embereket és az érintést. Fontos, hogy a gazdik szerető és odaadó családi környezetet biztosítsanak az állatok számára.
 4. Alkalmas élettér: Az angol szetterek közepes méretű kutyák, akik szükségük van a megfelelő mozgástérre és a rendszeres mozgásra. Gazdiként fontos, hogy biztosítsuk az állatok számára a megfelelő élettér és a rendszeres mozgás lehetőségét.
 5. Elkötelezettség: Az angol szetterek hosszú élettartammal rendelkeznek, és gazdiként elkötelezettséget kell vállalnunk az állatok tartása és gondozása mellett.

Az angol szetterek jól illeszkednek aktív és szerető családokhoz, akiknek van elkötelezettségük az állatok tartása és gondozása mellett. A rendszeres mozgás, a pozitív megerősítési módszerek és a szerető és odaadó családi környezet biztosítása segít az angol szetterek számára a megfelelő fejlődésben és az egészséges viselkedési minták kialakításában.Érdekes történetek róla

Az angol szetterek hosszú történelme során számos érdekes történet és jelentős esemény kapcsolódik a fajtához. Az alábbiakban ismertetünk néhány érdekes történetet az angol szetterekkel kapcsolatban.

 1. A „Csoda” angol szetter: Az angol szetterek közül talán a legismertebb „Csoda” néven emlegetett kutya volt, aki 1944-ben szolgált az Egyesült Államok hadseregében az II. világháborúban. Csoda különösen jól alkalmazkodott a háborús körülményekhez, és két hadifogolyt talált meg és mentett meg az észak-olaszországi harcok során.
 2. Az angol szetterek, mint vadászkutyák: Az angol szetterek hosszú ideje használatosak vadászkutyaként, különösen a vadászat területén. Az angol szetterek kiváló orrérzékükkel, gyorsaságukkal és kitartásukkal segítik a vadászokat a vadállatok megtalálásában és elejtésében.
 3. Az angol szetterek az állatvédelem szolgálatában: Az angol szetterek az állatvédelmi szolgálatokban is használatosak, különösen a drog- és robbanóanyag-kereső egységekben. Az angol szetterek kitűnő orrérzékükkel és taníthatóságukkal segítik a hatóságokat az illegális anyagok és robbanóanyagok felderítésében.
 4. Az angol szetterek az irodalomban: Az angol szetterek számos irodalmi műben szerepeltek, köztük William Shakespeare műveiben, mint például a Hamlet és a Téli rege. Az angol szettereket említik az irodalomban szereplő romantikus és drámai szereplők kutyájaként.

Az angol szetterek hosszú történelmük során számos szerepet játszottak a kultúrában, a hadseregben és a vadászatban. Az érdekes történetek, amelyek az angol szetterekkel kapcsolatosak, tovább erősítik a fajta hírnevét és fontosságát a kutyák világában.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink