Hovawart eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Hovawart eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Hovawart története, eredete

A Hovawart kutya egy régóta létező fajta, amelynek története egészen a középkorig nyúlik vissza. Az eredeti célja az volt, hogy a gazdákat és a gazdaságokat védelmezze.

A fajta neve is ennek megfelelően a középkori német nyelvből származik, és jelentése „őrző” vagy „őrkutya”. Az első írásos említése a Hovawart kutya fajtáról a 13. századból származik, amikor is a németországi Schwaben régióban említik meg először az őrkutyákat.A Hovawartok azonban csak a 20. században váltak hivatalosan fajtává. Az első fajtaklubot 1922-ben alapították Németországban, majd 1937-ben a német szövetségi állam hivatalosan is elismerte a fajtát.

Az eredeti Hovawartokat különféle munkára használták, például pásztorkutyaként, vadászkutyaként vagy mentőkutyaként. Az idők során azonban egyre inkább a családi kedvenc szerepébe kerültek, és mára számos család életének fontos részévé váltak.

A Hovawart kutya széles vállakkal és erős testtel rendelkezik, ami lehetővé teszi számukra a nehéz munkát. Bátor és okos kutyáknak tartják őket, amelyek szorosan kötődnek a családjukhoz.

Ma már a Hovawart fajta világszerte népszerű, és több mint 30 országban tartják őket. Azonban mindig fontos megemlékezni az eredeti céljukról, és arról, hogy ezek a kutyák hosszú történelmük során mindig is az emberek és a gazdaságok védelmezői voltak.Hovawart jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Hovawart kutya egy nagy termetű, erős testfelépítésű fajta, amelynek jellegzetes megjelenése és kiváló tulajdonságai miatt egyre népszerűbbé válik a kutyatartók körében.

A Hovawartok átlagosan 58-70 cm magasak lehetnek a válluktól, és súlyuk általában 25-40 kg között van. Az élettartamuk általában 10-12 év, de egyesek akár 14 évet is élhetnek.

A fajta jellegzetes küllemét az erős, izmos test, a széles mellkas és az erős csontozat jellemzi. A fejük arányos és mérsékelten hosszú, az orruk fekete és az arcukon egyértelműen látható a korábbi őrkutya feladatuk.

A szőrzetük általában közepes hosszúságú, sűrű és egyenes, lehet fekete, sárga, vagy fekete és sárga keveréke. A fekete szín általában a lábuk, a hasuk és a mellkasuk részén jelentkezik. Az arcon és a nyakon a szőrzet rövidebb, a füleik pedig közepesen hosszúak és visszafelé hajlanak.

A Hovawart kutya erős, magabiztos és bátor. Kiváló őrzőkutyának és családi kedvencnek egyaránt jó választás lehetnek. Nagyon okosak és intelligensek, és könnyen tanulnak. Ugyanakkor szoros kapcsolatot tartanak a családjukkal, és nagyon lojálisak és szeretetteljesek. Szeretnek kényelmesen pihenni, ugyanakkor szükségük van rendszeres testmozgásra és mentális stimulációra is.

Összességében a Hovawart kutya egy fantasztikus fajta, amelynek kiváló tulajdonságai és jellegzetes megjelenése miatt egyre népszerűbbé válik a kutyatartók körében.

Hovawart eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Hovawart eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiHovawart jelleme, viselkedése

A Hovawart kutya nem csak egy erős testfelépítésű és vonzó megjelenésű fajta, hanem kiváló jellemzőkkel is rendelkezik. Ezek a kutyák rendkívül okosak és lojálisak, és sokan úgy tartják, hogy a Hovawartok nemcsak kutyák, hanem inkább családtagok.

A Hovawartok rendkívül bátor és magabiztos kutyák, és az egyik legjobb őrkutya-fajta. Az eredeti céljuk szerinti szerepükből eredően nagyon védelmezőek és óvóak a családjukkal szemben. Ugyanakkor nagyon ragaszkodnak a családjukhoz, és szoros kapcsolatot tartanak velük. Az idegenekkel szemben elővigyázatosak lehetnek, de ha idővel megismerik őket, barátságosan viselkednek velük.

A Hovawart kutya nagyon intelligens és könnyen tanítható. Szeretik a kihívásokat és a feladatokat, és örömüket lelik abban, ha dolgozhatnak a gazdájukkal. Fontos, hogy rendszeresen foglalkozzanak velük, és adni kell nekik lehetőséget a testi és mentális stimulációra.

Ezek a kutyák nagyon aktívak és szeretnek mozogni, így rendszeres testmozgásra van szükségük. Azonban ha már kimerültek, szívesen pihennek és szeretnek velünk együtt kényelmesen relaxálni.

Összességében a Hovawart kutya fantasztikus társ, akik hűségesen követik gazdájukat, és szoros kapcsolatot tartanak vele. Bár néha elővigyázatosak lehetnek az idegenekkel szemben, általában barátságosak és szeretetteljesek mindenki iránt, akik megérdemlik az odafigyelésüket. Ha szeretnél egy erős és okos kutyát, amely kiváló családi kedvenc lehet, a Hovawartok jó választás lehetnek.Hovawart társas viselkedése

A Hovawart kutya nem csak bátor és erős, hanem nagyon társaságkedvelő is. Szeretnek együtt lenni a családjukkal és nagyon ragaszkodnak hozzájuk. Ez a kutyafajta nagyon lojális és szeretetteljes, és kiváló családi kedvenc lehet.

A Hovawartok nagyon jól alkalmazkodnak az életmódunkhoz, és élvezik az együtt töltött időt velünk. Szeretnek játszani, futkosni, és sétálni, így remek választás lehetnek azoknak, akik szeretnek aktív életet élni.

Ezek a kutyák nagyon érzékenyek az emberi hangulatra, és a gazdájuk hangulatától is függ, hogy milyen a viselkedésük. Ha a gazda boldog és aktív, a Hovawart is boldog és energikus lesz. Ha viszont a gazda szomorú vagy fáradt, a kutya is csendesebb és nyugodtabb lesz.

Azonban bár a Hovawartok nagyon ragaszkodnak a családjukhoz, nem mindig kedvelik az idegeneket. Az elővigyázatosságukból eredően, az idegenekkel való találkozás előtt célszerű, hogy a gazda megismerteti a kutyáját, és megtanítja neki, hogy az illető nem jelent veszélyt.

A Hovawart kutya hihetetlenül értelmes és könnyen tanítható. Imádnak tanulni, és szeretik, ha gazdájuk jutalmazza őket a helyes viselkedésért. A megfelelő edzés és a számos fizikai és mentális stimuláció a Hovawartok boldogságának kulcsa.

Összességében a Hovawart kutya egy nagyon társaságkedvelő és szeretetteljes fajta, amely nagyon ragaszkodik a családjához. Ha szeretnél egy olyan kutyát, amely remek társaság lesz, és nagyszerű családi kedvenc, akkor a Hovawartok nagyszerű választás lehetnek.Táplálkozása, étkezési szokásai

A Hovawart kutya kiváló állóképessége és aktív életmódja miatt nagyon fontos, hogy megfelelően táplálkozzon. A megfelelő étrend biztosítja a megfelelő energia- és tápanyagellátást, amely elengedhetetlen az egészségükhöz és jó közérzetükhöz.

Az étkezési szokásai és igényei nagyban függenek az életkorától, a súlyától, az aktivitási szintjétől, és az általános egészségi állapotától. A felnőtt Hovawartok napi étrendje általában 2-3 adag ételből áll, és a gazda választhatja a száraz vagy nedves táp között.

A legtöbb Hovawart gazda választja a prémium minőségű száraztápokat, mivel ezeknek a tápoknak az összetétele megfelelő arányban tartalmazza a szükséges fehérjét, zsírokat és szénhidrátokat. Fontos azonban, hogy az adagokat a kutya szükségleteihez igazítsuk, és hogy ne adjunk nekik túl sok kalóriát, mivel ez súlyproblémákhoz vezethet.

Az étel mellett a Hovawart kutyáknak is szükségük van friss vízre. A megfelelő hidratáltság fontos az egészségükhöz és jólétéhez. A gazda mindig biztosítson friss vizet a kutya számára, és rendszeresen ellenőrizze, hogy van-e elég víz az edényben.

Fontos megemlíteni, hogy az emberi élelmiszerek sokkal magasabb só- és cukortartalmat tartalmaznak, mint amit a kutya emésztőrendszere tolerálna. Éppen ezért fontos, hogy kerüljük a túl sós vagy cukros ételek etetését.

Összességében a megfelelő étrend és a friss víz biztosítása elengedhetetlen az egészséges és boldog Hovawart kutya számára. Fontos, hogy a gazda a kutya egyéni igényeit figyelembe véve alakítsa ki az étrendjét, és az egészséges életmódhoz ragaszkodjon.Általános gondozási tudnivalók

A Hovawart kutya egy fantasztikus fajta, de ahhoz, hogy boldog és egészséges legyen, rendszeres gondozásra van szükségük. Az alábbiakban összefoglaljuk az általános gondozási tudnivalókat a Hovawart kutyákról.

 1. Mozgás és testmozgás

A Hovawartok nagyon aktív és szeretnek mozogni. Fontos, hogy rendszeresen adjunk nekik lehetőséget a testmozgásra, és biztosítsunk számukra elegendő teret, hogy kielégítsék az energiájukat. Rendszeres séta, futás vagy játék segíthet az egészséges testi és mentális fejlődésben.

 1. Táplálkozás és ivás

A megfelelő étrend és friss víz biztosítása elengedhetetlen az egészséges Hovawart kutya számára. A prémium minőségű száraztápok javasoltak, és fontos, hogy az adagokat a kutya szükségleteihez igazítsuk. Mindig biztosítson friss vizet a kutya számára.

 1. Egészségügyi vizsgálatok és oltások

Rendszeres állatorvosi vizsgálatok és oltások szükségesek az egészséges és boldog Hovawart kutya számára. Az állatorvosi vizsgálatok segíthetnek az egészségügyi problémák korai felismerésében, és megelőzhetik a súlyosabb egészségügyi problémákat.

 1. Szőrzet és higiénia

A Hovawartok szőrzetét rendszeresen kell ápolni, különösen az idősebb vagy beteg kutyák esetében. A szőrzetet ajánlott fésülni, és az esetleges csomókat vagy szőrcsomókat el kell távolítani. A kutyák füleit is rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén tisztítani kell őket.

 1. Játékok és szórakozás

A Hovawart kutya nagyon intelligens és szeret tanulni. Fontos, hogy adni kell nekik lehetőséget a mentális stimulációra, és olyan játékokat kell választani, amelyek szórakoztatóak és kihívást jelentenek számukra.

 1. Szeretet és figyelem

Végül, de nem utolsósorban, a Hovawart kutyáknak szükségük van a szeretetre és a figyelemre. A Hovawartok nagyon ragaszkodnak a családjukhoz, és fontos, hogy sok időt töltsünk velük.

A Hovawart kutya nagyon szeretetteljes és lojális fajta, és nagyon fontos, hogy szeretettel és törődéssel bánjunk velük. A rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és ivás, az állatorvosi ellátás, a megfelelő szőrzetápolás, a megfelelő játékok és szórakozás, valamint a szeretet és figyelem mind hozzájárulnak a boldog és egészséges Hovawart kutya életéhez.

A gazdiknak figyelniük kell a kutyájuk jelzéseire és igényeire, és alkalmazkodni az egyéni szükségleteikhez. Ha valamilyen egészségügyi vagy viselkedési probléma jelentkezik, fontos azonnal felkeresni az állatorvost vagy a viselkedésterapeutát.

Összességében, ha valaki szeretne egy olyan kutyát, amely nagyon intelligens, szeretetteljes, és fantasztikus családi kedvenc lehet, akkor a Hovawart kutya kiváló választás lehet. Azonban az általános gondozási tudnivalókat be kell tartani, hogy a kutya boldog és egészséges életet élhessen velünk.Szőrzetápolási igényei

A Hovawart kutya szőrzete szép és vastag, de rendszeres ápolásra van szüksége. A szőrzetápolás segíti a kutya egészségét, és segít megőrizni a szépségét is. Az alábbiakban összefoglaljuk a Hovawart kutya szőrzetápolási igényeit.

 1. Fürdetés

A Hovawartokat nem szükséges gyakran fürdetni, de ha nagyon piszkosak, vagy nagyon büdösek, akkor ajánlott a fürdetés. A kutyasamponokat ajánlott használni, és alaposan ki kell mosni a szőrt a fürdés után.

 1. Fésülés és sörtézés

A Hovawart kutya szőrzete rendkívül vastag, és rendszeres fésülésre van szüksége. A fésülést és sörtézést ajánlott hetente legalább egyszer elvégezni. A fésűt vagy sörtét az egész testfelületen át kell húzni, különösen az alatt a rész alatt, ahol a szőr vastagabb.

 1. Szőrszálak vágása

A Hovawart kutya szőrzete természetes, és nem igényel hosszú szőr vágást. Azonban ajánlott az olyan területek, mint a fülek, az orr körüli terület és a mancsok körül lévő szőrszálak rövidre vágása.

 1. Fülvizsgálat

A Hovawartok fülei nagyok és laposak, ami elősegíti a fertőzések kialakulását. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a füleiket, és szükség esetén tisztítsuk meg őket.

 1. Körmök ápolása

A Hovawart kutya körmöi folyamatosan nőnek, és időnként ajánlott levágni őket. Ha a kutya rendszeresen jár sétálni aszfaltos felületen, akkor valószínűleg a körmök természetesen elkopnak majd. Ha azonban a kutya körmének vágása szükséges, javasolt a kutyaköröm-vágó olló használata, és az óvatos vágás, hogy elkerüljük a vérerek megsérülését.

Az alapos szőrzetápolás segít megelőzni a bőrproblémákat, és segít megőrizni a Hovawart kutya szépségét és egészségét. A szőrzetápolást rendszeresen kell végezni, és a gazdának figyelnie kell a kutya jelzéseire, hogy kényelmetlennek vagy fájdalmasnak talál.

Hovawart eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Hovawart eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTanítása, kiképzése

A Hovawart kutya nagyon intelligens és szorgalmas, ami azt jelenti, hogy nagyon jól reagál a kiképzésre és a tanításra. A Hovawartokat általában könnyen lehet betanítani különböző trükkökre és engedelmességi feladatokra.

A kutya tanításának alapvető része a pozitív erősítés, amely a dicséretet és a jutalmazást jelenti a kívánt viselkedésért. A pozitív erősítés segít a kutya motiválásában és javítja az állat-gazda kapcsolatot is.

Az engedelmességi kiképzés során a Hovawart kutya megtanulja a különböző parancsokat, mint például „ülj”, „feküdj”, „maradj”, „jöjj”, „hely” és mások. Ez segít a gazdának irányítani a kutyát, és biztosítja a biztonságát is.

A Hovawartokat nagyon jó munkakutyáként is ismerik, és nagyon jól teljesítenek az olyan munkákban, mint a terelés, a mentés, és a keresés-mentés. Azonban a munkakutyává válás során speciális kiképzésre van szükség.

Fontos megemlíteni, hogy a Hovawart kutya nagyon erős személyiséggel rendelkezik, és a szilárd, következetes és pozitív kiképzési módszerek a legjobbak a számukra. A szigorú, fizikai erőszakon alapuló kiképzési módszerek nem ajánlottak, mivel ezek a módszerek megsérthetik a kutya bizalmát és érzékenységét.

Azok a gazdik, akik szeretnék betanítani a Hovawart kutyájukat, hogy engedelmesen és jól viselkedjenek, rendszeres kiképzést és pozitív megerősítést kell alkalmazniuk. A kiképzés során az állat és a gazda együttműködése kulcsfontosságú, és a kutya képzésének alapját a megértés, a türelem és a kitartás kell alkotnia.

Összességében, a Hovawart kutya könnyen tanítható és engedelmes, és számos kiképzési lehetőséget kínál a gazdik számára. A megfelelő kiképzés és tanítás segíthet a kutya boldog és egészséges életének biztosításában, és a kutya és a gazda szorosabb kapcsolatát eredményezi.Hovawart fajta betegségek

A Hovawart kutya egy viszonylag egészséges fajta, de bizonyos betegségek és egészségügyi problémák előfordulhatnak náluk. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb Hovawart fajta betegségeket.

 1. Diszplázia

A Hovawartok hajlamosak lehetnek a csípő- és a könyökdiszpláziára. A diszplázia az ízületek rendellenes fejlődését jelenti, és ez súlyos fájdalmat és mozgáskorlátozást okozhat. A betegség megelőzése érdekében fontos a megfelelő testmozgás, a táplálkozás és az egészségügyi vizsgálatok.

 1. Dermatitis

A Hovawartok hajlamosak lehetnek a bőrgyulladásra és a bőrproblémákra, amelyek általában allergiás reakciókra vagy fertőzésekre vezethetnek vissza. A megelőzés érdekében fontos az egészséges táplálkozás és a megfelelő szőrzetápolás.

 1. Glaukóma

A Hovawartok hajlamosak lehetnek a glaukómára, amely magas szemnyomást okoz, és végül vaksághoz vezethet. A rendszeres szemvizsgálatok és az időben történő kezelés fontos a betegség megelőzésében és kezelésében.

 1. Érzékeny gyomor

A Hovawartok hajlamosak lehetnek az érzékeny gyomorra és az emésztési problémákra. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő táplálkozás és az egészséges étrend.

 1. Rák

Bár nem gyakori, de a Hovawart kutya hajlamos lehet a rák különböző típusaira. A korai felismerés és a megfelelő kezelés rendkívül fontos a betegség sikeres kezeléséhez.

Fontos megemlíteni, hogy a Hovawart fajta betegségei elkerülhetők vagy kezelhetők a megfelelő táplálkozással, testmozgással és rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal. Ha a gazdik észrevesznek bármilyen egészségügyi problémát a kutyájuknál, fontos azonnal felkeresni az állatorvost, hogy megfelelő kezelést kapjanak.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Hovawart kölyök nevelése

A Hovawart kölyök nagyon aranyos és kíváncsi, de a nevelése rengeteg türelmet és elkötelezettséget igényel. Az alábbiakban összefoglaljuk a Hovawart kölyök nevelésének legfontosabb lépéseit.

 1. Szocializáció

A Hovawart kölyök szocializációja rendkívül fontos, hogy megtanulja a megfelelő viselkedési szabályokat, és hogy megszokja a környezetét. A kölyöknek meg kell ismerkednie más kutyákkal és emberekkel, és az új helyzetekkel, hogy ne legyen félénk vagy agresszív.

 1. Engedelmességi kiképzés

A Hovawart kölyök nagyon intelligens, és nagyon jól reagál az engedelmességi kiképzésre. A kölyöknek meg kell tanulnia az alapvető engedelmességi feladatokat, mint például az „ülj”, „feküdj”, „maradj”, „jöjj”, és „hely” parancsokat. A pozitív erősítés és a türelem fontosak a kiképzés során.

 1. Szabályok

A Hovawart kölyöknek meg kell tanulnia a megfelelő viselkedési szabályokat, például hogy hol alszik, mikor kell ennie, mikor kell sétálni, és hogy hol van a helye a családban. Az egyértelmű szabályok és korlátok segíthetnek a kölyöknek megérteni, hogy mi elfogadható és mi nem.

 1. Társaság

A Hovawart kutya nagyon szeret a társaságban lenni, és a kölyöknek is sok időt kell töltenie a gazdáival. A játék és a szórakozás segíthet a kölyöknek fejlődni, és segít erősíteni a gazda-kutya kapcsolatot is.

 1. Egészségügyi ellátás

A Hovawart kölyöknek megfelelő egészségügyi ellátásra van szüksége, beleértve az állatorvosi vizsgálatokat, oltásokat, a megfelelő táplálkozást és a szükséges gyógyszereket. A megfelelő egészségügyi ellátás segíthet megelőzni az egészségügyi problémákat, és biztosítja a kutya boldog és egészséges életét.

Összességében, a Hovawart kölyök nevelése időigényes és türelmet igényel, de nagyon kifizetődő lehet.Kinek ajánlott tartása

A Hovawart kutya egy nagyszerű választás lehet azoknak a családoknak és személyeknek, akik rendelkeznek a megfelelő idővel, helyszínnel és képességekkel a kutyájuk gondozására. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy kinek ajánlott a Hovawart kutya tartása, és milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy ideális Hovawart gazdának.

 1. Aktív családok és személyek

A Hovawart kutya nagyon aktív fajta, és nagyon sok testmozgásra van szüksége. Azok a családok és személyek, akik rendelkeznek elegendő idővel és energiával a kutyájuk sétáltatására és aktív játékra, ideális gazdik lehetnek a Hovawart számára.

 1. Tapasztalt gazdik

A Hovawart kutya nagyon intelligens és erős akaratú, és olyan gazdikat igényel, akik képesek a következetes és szilárd kiképzésre. Tapasztalt gazdik és kutyások, akik rendelkeznek a megfelelő kutyanevelési ismeretekkel, ideálisak a Hovawart kutya tartására.

 1. Családias környezet

A Hovawart kutya nagyon szereti a társaságot, és szereti, ha a gazdáival vannak. Azok a családok, akik szeretik a kutyáikat a családjuk részeként kezelni, és akiknek sok időt tudnak szentelni a kutyájukkal való együttlétre, ideálisak a Hovawart kutya tartására.

 1. Biztonságos környezet

A Hovawart kutya nagyon odafigyelő és oltalmazó a családjával és a területével szemben. Azok a családok, akiknek biztonságos, zárt területük van a kutyájuk számára, és akiknek nem kell aggódniuk a kutyájuk eltűnése vagy bántalmazása miatt, ideálisak a Hovawart kutya tartására.

Összességében, a Hovawart kutya nagyon kiváló választás lehet azoknak, akik aktív életet élnek, szeretnek kutyákkal foglalkozni, és szeretik, ha a kutyájuk a családjuk tagja. A megfelelő kiképzés, táplálkozás és egészségügyi ellátás biztosítja a Hovawart kutya boldog és egészséges életét.Érdekes történetek róla

A Hovawart kutya történelme és jellege sok érdekes történettel rendelkezik. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Hovawart kutyákról.

 1. Újjáéledés a 20. században

A Hovawart kutya fajta nagyon régi, és középkori feljegyzésekben is említik. Azonban a fajta majdnem kihalt a 20. században, mivel az első világháború és a második világháború után a német fajtatisztasági törvények nem támogatták a Hovawart kutya tenyésztését. Azonban néhány elkötelezett tenyésztőnek köszönhetően a fajta újjáéledt, és ma már világszerte népszerű.

 1. Kutyapolip

A Hovawart kutya, Pelle, 2009-ben egy különleges élményben volt része. Pellenek el kellett távolítani egy kutyapolipot, ami egy ritka, jóindulatú daganat a kutyák fülében. Az orvosok sikeresen eltávolították a polipot, és Pelle jól van.

 1. Hős tettek

A Hovawart kutya nagyon odaadó és védő természetű, és sok esetben már bizonyította bátorságát és hősies viselkedését. Egy Hovawart kutya nevű Bruno, például segített megtalálni a földrengés után eltemetett embereket Olaszországban, és egy másik Hovawart kutya, az Oscar nevű, megmentett egy kisfiú életét a vízbefulladástól, amikor az elmerült egy tóban.

 1. Kiképzés

A Hovawart kutya nagyon intelligens, és nagyon jól reagál az engedelmességi kiképzésre. Emellett a fajta nagyon jó vadászkutyának is bizonyul, és számos kereső- és mentőmunkában is részt vesz. A fajta számos kiképzési lehetőséget kínál a kutya és a gazdik számára, például a kereső- és mentőkiképzéstől az agilityig.

Összességében a Hovawart kutya sok érdekességgel rendelkezik, és rengeteg hűséges és odaadó tulajdonosa van a világon. A fajta a gazdiknak sok örömet okoz, és sok élményt és emléket biztosít a kutyabarátok számára.Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink