Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

 

Border terrier története, eredete

A Border terrier egy széles körben ismert kutyafajta, amelyet először az 1800-as évek elején tenyésztettek Angliában. A fajta eredeti célja az volt, hogy segítsen a farmereknek a rágcsálók, például a patkányok és a nyulak elleni harcban.A Border terrier az angol határvidékről származik, ahonnan a nevét is kapta. Azonban a fajta pontos eredete bizonytalan. Az egyik elmélet szerint a Border terrierek elődei a Dandie Dinmont terrierek és a Bedlington terrierek voltak, míg mások azt állítják, hogy a fajta egyes vonásai a Border rókákból származnak.

Az első hivatalos Border terrier tenyésztés 1870-ben kezdődött, amikor Joseph Ainsley egy fekete és arany színű kan terrier kiskutyát hozott létre. Az 1880-as években a Border terrier már elég népszerű volt, és a fajta klubokat is létrehozták, hogy elősegítsék a fajta tenyésztését és népszerűségét.

Az első világháború előtt a Border terrier továbbra is a farmerek és vadászok szolgálatában állt, és a fajta sokoldalúságát használták ki, amely lehetővé tette számukra, hogy dolgozzanak a földeken és a vadászatban is.

Az 1920-as években a Border terrierek egyre népszerűbbek lettek a bemutatókutyák között, és egyre több kiállítást nyertek meg. Az 1940-es években a fajta Amerikában is elkezdett terjedni, és a mai napig nagyon népszerű az Egyesült Államokban.

A Border terrier továbbra is nagyon népszerű a gazdik körében, és egy olyan kutya, amelyet a legtöbb ember szeretetteljes és hűséges társnak tart. A fajta könnyen kezelhető, és könnyen alkalmazkodik a különböző környezetekhez. Az igazi barátok és családi tagok, akik minden körülmények között lojálisak maradnak a gazdájukhoz.Border terrier jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

A Border terrier egy népszerű kis kutyafajta, amely kiváló társaságot és hűséget nyújt gazdájának. A fajta jellemzői, külleme, méretei, súlya és élettartama a következők:

Jellemzői: A Border terrier egy kedves és barátságos kutya, amely könnyen kezelhető és gyorsan megszerethető. Nagyon intelligens, aktív és játékos fajta, amely szeret szórakozni és tevékenykedni. Ugyanakkor, ha kell, nagyon bátor és határozott, és képes védeni a gazdáját a veszélytől.

Külleme: A Border terrier külseje jellemzően kompakt és izmos, közepes testmérettel rendelkezik. A fajta általában 25-28 cm magas, és 5-7 kg súlyú. A Border terrierek hosszú és durva szőrzettel rendelkeznek, amelyek általában fekete, arany, vörös, vagy grizzle színűek lehetnek. A fajta különleges tulajdonsága az aranyszínű szemöldöke és szakálla.

Élettartama: A Border terrier általában 12-15 évig él, ami azt jelenti, hogy hosszú élettartammal rendelkezik, és jó egészségügyi állapotban van. Ha megfelelően táplálják, gondozzák és rendszeresen mozgatják, akkor a Border terrier egy hűséges és vidám társ lehet a gazdájának egész életén át.

Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBorder terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBorder terrier jelleme, viselkedése

A Border terrier egy rendkívül intelligens és aktív fajta, amely nagyon barátságos, szeretetteljes és hűséges. A fajta jelleme és viselkedése sok szempontból hasonlít más terrierekhez, azonban a Border terrier összetett egyéniségének köszönhetően egyedi tulajdonságokkal is rendelkezik.

A Border terrier bátor és határozott kutya, amely képes védeni a gazdáját, ha szükséges. Azonban nem agresszív, hanem inkább nyugodt és bizalommal teljes. A fajta szeret játszani és tevékenykedni, és szívesen tölti idejét a gazdájával és más emberekkel is.

A Border terrier nagyon jó kutya a családi környezetben, és szereti a gyerekeket is. Ugyanakkor a fajta nagyon energikus, és igényli a rendszeres testmozgást és elfoglaltságot. Ezért fontos, hogy a Border terriert rendszeresen sétáltassák, futtassák és játsszanak vele, hogy elégedett és boldog maradjon.

A Border terrier könnyen tanul, és szívesen keres új kihívásokat. Ezért fontos, hogy a gazdája szórakoztató és érdekes tevékenységeket kínáljon neki, mint például agility, mentőkutya vagy akár trükkök tanítása. A Border terrier nagyon összetett és érzékeny egyéniség, és szüksége van a gazdája szeretetére és figyelmére ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott maradjon.

Összességében a Border terrier egy nagyon jó kutya, amely nagyon szeretetteljes és hűséges társ lehet a gazdájának. A fajta jelleme és viselkedése nagyon pozitív, és ideális választás lehet azok számára, akik egy vidám és barátságos kutya társaságában szeretnék eltölteni az idejüket.Border terrier társas viselkedése

A Border terrier egy rendkívül társas fajta, amely szereti az embereket és más kutyákat is. A fajta általában barátságos és könnyen megszerethető, és szívesen játszik és szocializálódik más kutyákkal és emberekkel is.

A Border terrier általában jól viselkedik más kutyákkal, és nem agresszív vagy domináns. Azonban, mint minden fajtának, a Border terriernek is megvannak a maga különleges vonásai, és néha előfordulhat, hogy kissé öntelt vagy akár zsémbes is lehet. Azonban általában nagyon könnyen ki tudja érdemelni más kutyák és emberek szeretetét és tiszteletét.

A Border terrier nagyon barátságos és szeretetteljes, és szívesen tölti idejét a gazdájával. A fajta általában nagyon ragaszkodó és hűséges, és szívesen figyel a gazdájára, és azon dolgozik, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen. A Border terrier szeret játszani és tevékenykedni, és szívesen tölti idejét más kutyákkal és emberekkel is.

A Border terrier társas viselkedése nagyon jó, és sokan szeretik a fajtát társasági kutya és családi háziállatként is. A fajta könnyen kezelhető, és nagyon érzékeny az emberek és más kutyák érzéseire. Ezért fontos, hogy a Border terriert olyan gazdik tartják, akik szeretetteljesek és gondoskodóak, és akik képesek megfelelő időt és figyelmet szentelni a kutya szükségleteire és érzelmeire.

Összességében a Border terrier egy nagyon társas és szeretetteljes kutya, amely ideális választás lehet azok számára, akik egy vidám és barátságos kutya társaságában szeretnék eltölteni az idejüket. A fajta társas viselkedése nagyon pozitív, és sokan élvezik a Border terrier társaságát és életteli egyéniségét.

Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTáplálkozása, étkezési szokásai

A Border terrier táplálkozása és étkezési szokásai nagyon fontosak annak érdekében, hogy a kutya egészséges és boldog maradjon. A fajta általában nagyon aktív és energikus, és nagy mennyiségű élelemre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az optimális testtömeget és állapotot.

A Border terrier táplálkozásában fontos a megfelelő arányok betartása a fehérje, zsír és szénhidrátok között. A legtöbb kutya számára az optimális arány 18-25% fehérje, 8-15% zsír és 50-65% szénhidrát. Azonban mindig figyelembe kell venni az egyedi igényeket is, és a Border terrier étrendjét az életkor, az aktivitási szint és az egészségi állapot alapján kell testre szabni.

A Border terrier étkezési szokásai általában nagyon jók, és a fajta általában jól eszi az ételeket. Azonban, mint minden kutya esetében, fontos, hogy az ételt megfelelően adagoljuk, és a kutya rendszeres időközönként kapjon ételt. Az ételadagok méretét és gyakoriságát az egyedi igények alapján kell meghatározni.

A Border terrier számára fontos a megfelelő tápanyagok és vitaminok bevitele az étrendjével. Fontos, hogy az étrend magas minőségű, könnyen emészthető táplálékot tartalmazzon, amelyek segítik a kutya egészségét és jólétét. A Border terriernek szüksége van a megfelelő mennyiségű fehérjére, amely segít a testtömeg fenntartásában és az izomépítésben.

Összességében a Border terrier étkezési szokásai és táplálkozása nagyon fontosak annak érdekében, hogy a kutya egészséges és boldog maradjon. Fontos, hogy az étrend megfelelő arányban tartalmazza a fehérjét, zsírt és szénhidrátokat, és hogy az ételadagokat megfelelően adagoljuk és időzítsük. Ha a Border terrier megfelelő táplálékot kap és megfelelő gondoskodásban részesül, akkor nagy valószínűséggel egészséges és boldog életet él majd.Általános gondozási tudnivalók

A Border terrier gondozása nagyon fontos annak érdekében, hogy a kutya egészséges és boldog maradjon. A fajta általában nagyon aktív és érzékeny, és igényli a megfelelő gondoskodást és figyelmet.

Az általános gondozási tudnivalók közé tartozik a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, a megfelelő táplálkozás, az egészségügyi ellátás és a megfelelő testmozgás biztosítása. A Border terriernek rendszeresen kell kapnia a szükséges oltásokat és a belső paraziták elleni védelmet is.

A Border terrier szőrzetének gondozása nagyon fontos, és rendszeres fésülésre és trimmelésre van szüksége. A fajta hosszú és durva szőrzete nagyon szép és érzékeny, és az elhanyagolt szőrzet számos problémát okozhat a kutya egészségében. Azonban fontos, hogy a Border terrier szőrzete ne legyen túl rövidre trimmelve, mert a túlzott trimmelés ártalmas lehet a kutya bőrének és egészségének.

A Border terriernek szüksége van megfelelő testmozgásra és elfoglaltságra is. A fajta nagyon aktív és energikus, és rendszeres sétára, játékra és mozgásra van szüksége ahhoz, hogy boldog és egészséges maradjon. Azonban a Border terriernek szüksége van a megfelelő időtöltésre és pihenésre is, hogy megőrizze az optimális egészségi állapotát.

A Border terrier gondozása magában foglalja az egészséges életmód biztosítását is, beleértve a megfelelő táplálkozást, az egészséges testtömeg fenntartását, a megfelelő testmozgást és a stresszmentes környezetet. A fajta általában nagyon érzékeny és stresszre hajlamos, és ezért fontos, hogy megfelelő figyelmet és gondoskodást kapjon.

Összességében a Border terrier gondozása nagyon fontos annak érdekében, hogy a kutya egészséges és boldog maradjon. A fajta igényli a rendszeres állatorvosi ellenőrzést, a megfelelő táplálkozást és testmozgást, valamint a megfelelő szőrzetápolást és gondoskodást.Szőrzetápolási igényei

A Border terrier szőrzetének gondozása nagyon fontos annak érdekében, hogy a kutya egészséges és boldog maradjon. A fajta hosszú, durva szőrzettel rendelkezik, amely nagyon szép és érzékeny, és különleges gondoskodást igényel.

A Border terrier szőrzetét rendszeresen fésülni kell, hogy megakadályozzuk a csomók és a bolyhosodás kialakulását. A szőrzet ápolása fontos, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat, mint például a bőrfertőzéseket és az irritációkat. A fajta szőrzete általában nem veszít sokat, így az ápolása nem igényel túl nagy erőfeszítést.

A Border terrier szőrzetének trimmelése is fontos, hogy megakadályozzuk a túlzott növekedést és a túl vastag szőrzet kialakulását. A trimmelést legjobb szakemberre bízni, mivel a fajta szőrzete különleges kezelést igényel. A túlzott trimmelés káros lehet a kutya bőrének és egészségének, ezért fontos, hogy csak az elhalt szőrzetet távolítsuk el.

A Border terrier szőrzetének ápolása magában foglalja a fürdetést is, de csak akkor, ha nagyon szükséges. A túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a kutya bőrét, és káros hatással lehet a szőrzet egészségére is. A fajta szőrzete általában önmagában tiszta marad, és csak akkor kell fürdetni, ha valamilyen kórokozóra utaló jelek vagy szagok vannak.

Az általános szőrzetápolási igények közé tartozik a fül tisztítása is. A Border terrier füleinek rendszeres tisztítása fontos annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzéseket és a baktériumok szaporodását. A fajta füle hajlamos a fülzsír felhalmozódására, ezért fontos a rendszeres tisztítás.

Összességében a Border terrier szőrzetének gondozása nagyon fontos annak érdekében, hogy a kutya egészséges és boldog maradjon. A szőrzetápolás magában foglalja a rendszeres fésülést, trimmelést és tisztítást, hogy megelőzzük az egészségügyi problémákat és biztosítsuk a szőrzet egészségét és szépségét.

Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Border terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiBorder terrier tanítása, kiképzése

A Border terrier tanítása és kiképzése fontos annak érdekében, hogy a kutya megfelelő viselkedéssel rendelkezzen és egészséges, boldog életet éljen. A fajta általában nagyon okos és kíváncsi, és könnyen tanítható.

A Border terrier kiképzése magában foglalja a megfelelő alapok megtanítását, mint például a szobatisztaság és a helyén maradás. A fajta általában nagyon könnyen megtanulja ezeket az alapokat, és élvezi a kihívásokat és az érdekes tevékenységeket.

A Border terrier kiképzése során fontos, hogy pozitív megerősítést alkalmazzunk, és elkerüljük a durva módszereket és az erőszakot. A fajta nagyon érzékeny és stresszre hajlamos, és a durva kiképzés csak tovább súlyosbíthatja ezeket a problémákat. A pozitív megerősítés és a jutalmazás általában sokkal hatékonyabb és biztonságosabb módszer a Border terrier kiképzésére.

A Border terriernek szüksége van megfelelő társaságra és szocializációra is a kiképzés során. Fontos, hogy a kutya megfelelő időt töltjön más kutyákkal és emberekkel, és megtanulja a helyes viselkedési normákat és a társadalmi követelményeket.

A Border terrier kiképzése nem csak a szükséges alapok megtanítását foglalja magában, hanem a fajta ösztönös viselkedési szokásainak megértését és kezelését is. A Border terriernek erős vadászösztöne van, és a kiképzés során fontos, hogy megfelelő módszereket alkalmazzunk, hogy a kutya ne hajtsa üldözésbe a vadat.

Összességében a Border terrier tanítása és kiképzése nagyon fontos annak érdekében, hogy a kutya megfelelő viselkedéssel rendelkezzen és egészséges, boldog életet éljen. A pozitív megerősítés és a megfelelő szocializáció a legfontosabb eszközök a kiképzés során, és a fajta ösztönös viselkedési szokásainak megértése és kezelése is fontos a sikeres kiképzéshez. Ha a Border terrier megfelelő kiképzést és gondoskodást kap, akkor nagy valószínűséggel boldog és egészséges kutya lesz.Border terrier fajta betegségek

A Border terrier általában egy egészséges fajta, de mint minden kutya, ő is hajlamos bizonyos betegségekre. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a betegségekkel, és rendszeresen ellenőrizzük és gondozzuk a Border terrierünket.

Egyes betegségek közé tartozik a Border terrier esetében az öröklődő betegségek, mint például a diszplázia, a szürkehályog és a progresszív retina atrófia. A diszplázia a csípő ízületi betegsége, amely fájdalmat és nehézséget okoz a mozgásban. A szürkehályog a látásromlást okozó betegség, míg a progresszív retina atrófia a látás elvesztését okozza. Ezeknek a betegségeknek az időben történő diagnosztizálása és kezelése nagyon fontos a Border terrier egészségének megőrzése érdekében.

A Border terrier hajlamos a bőrbetegségekre, például az atópiás dermatitisre is. Ez egy viszkető bőrbetegség, amelyet allergiás reakciók okoznak. A Border terriernek hajlamosabb lehet a bőrbetegségekre, mint más fajták, így fontos, hogy figyeljünk a kutya viselkedésére és tüneteire, és szükség esetén azonnal állatorvosi ellátást kérjünk.

A Border terriernek hajlamos lehet a szív- és érrendszeri betegségekre is, mint például a dilatatív kardiomiopátia. Ez egy olyan betegség, amelyben a szívizom gyengül, és az idő előrehaladtával súlyosbodhat.

Fontos, hogy a Border terrier rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket kapjon, és szükség esetén azonnal kezeljük a betegségeket. Az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás is fontos a betegségek megelőzése érdekében.

Összességében a Border terrier általában egy egészséges fajta, de hajlamos bizonyos betegségekre. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és gondozzuk a Border terrierünket, és szükség esetén azonnal állatorvosi ellátást kérjünk. A megfelelő gondoskodás és az egészséges életmód segíthet megelőzni a betegségeket és biztosítani a Border terrier egészségét és boldogságát.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

  1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
  2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
  3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
  4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
  5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
  6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
  7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
  8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Border terrier kölyök nevelése

A Border terrier kölyök nevelése fontos annak érdekében, hogy a kutya megfelelő viselkedéssel és szociális képességekkel rendelkezzen, és boldog és egészséges felnőttként nőjön fel. A kölyök nevelése során fontos, hogy türelmesek legyünk, és megfelelő figyelmet fordítsunk a kutya szükségleteire.

A Border terrier kölyök nevelése magában foglalja az alapok megtanítását, mint például a szobatisztaság és a helyén maradás. A fajta általában nagyon könnyen megtanulja ezeket az alapokat, de szüksége lehet időre és türelemre is. A pozitív megerősítés és a jutalmazás segíthet a kölyöknek megérteni, hogy mi az elfogadott viselkedés, és mi nem.

A Border terrier kölyök nevelése során fontos, hogy figyeljünk a kutya társaságára és szocializációjára. A fajta nagyon barátságos és szeret társaságban lenni, és a korai szocializáció segíthet abban, hogy a kutya megfelelően viselkedjen más kutyákkal és emberekkel. A Border terriernek sok lehetőséget kell adni a társas érintkezésre és az új helyzetek megismerésére.

A Border terrier kölyök táplálása is fontos a megfelelő növekedés és egészség érdekében. Fontos, hogy a kutya megfelelő táplálékot kapjon, amely megfelel a korának és az életmódjának. A Border terriernek szüksége van a megfelelő mennyiségű tápanyagra és vitaminra, hogy megfelelően fejlődjön és egészséges maradjon.

A Border terrier kölyök nevelése során fontos, hogy rendszeres állatorvosi ellenőrzéseket kapjon, hogy biztosítsuk az egészségét és az optimális növekedését. Az állatorvos segíthet a kölyök egészségügyi problémáinak megoldásában és a megfelelő gondoskodás meghatározásában.Kinek ajánlott tartása

A Border terrier egy nagyon barátságos, érzékeny és intelligens fajta, amelyet általában bármilyen család számára ajánlhatunk. Azonban, ahhoz hogy a kutya boldog és egészséges legyen, fontos, hogy a gazda megfelelő időt és figyelmet szenteljen a Border terriernek, és tisztában legyen a fajta igényeivel.

A Border terriernek szüksége van sok mozgásra és mentális stimulációra, így ajánlott gazdáknak, akik szeretnek kint lenni a szabadban, rendszeresen sétálni és futni. A fajta nagyon aktív és szeret játékokat játszani, így az ideális gazda számára fontos, hogy elegendő időt és energiát szánjon a Border terrier szórakoztatására és foglalkoztatására.

A Border terrier nagyon ragaszkodó fajta, és szeret a gazdája közelében lenni. Ezért ajánlott gazdáknak, akiknek van elegendő időjük a kutya számára, és nem hagyják magára hosszú időkre. A fajta hajlamos az elhanyagoltságra és a magányra, ami szomorúságot és viselkedési problémákat okozhat.

A Border terrier kiváló családi kutya, és gyakran ragaszkodik az egész családhoz. Azonban fontos, hogy a gyerekek ne bánjanak durván a kutyával, és tanítsák meg őket a megfelelő kölcsönhatásra és az állat szeretetére. Az idősebb emberek számára is jó választás lehet a Border terrier, mivel általában könnyen alkalmazkodnak az életstílushoz és az otthoni környezethez.

Összességében a Border terrier egy nagyon barátságos és szeretnivaló fajta, amelyet szinte bárki tarthat. Az ideális gazda olyan személy, aki szeret sportolni, sok időt tud szánni a kutya szórakoztatására, és szereti az állatokat. Ha a Border terrier megfelelő gondozást és figyelmet kap, akkor hűséges és boldog társ lehet az egész család számára.Érdekes történetek róla

A Border terrier egy nagyon különleges fajta, és számos érdekes történet kapcsolódik hozzá.

Egyik legismertebb Border terrier volt a világhírű kutya, Max. Max 2000-ben szerepelt az amerikai Stinger rakéta küldetésén, és az első kutya volt, aki kozmikus utazást tett. A Stinger rakéta az űrbe repült, majd 20 perc után visszatért a Földre. Max a rakétával együtt repült, és kiváló egészségi állapota bizonyította, hogy a Border terrier egy nagyon kemény és ellenálló fajta.

Egy másik érdekes történet a 2004-es olimpiai játékokról származik. Egy Border terrier nevezett Sidney nagyon nagy népszerűségnek örvendett a játékok alatt, mivel egy nagyon különleges tehetséggel rendelkezett. Sidney ugyanis kiválóan játszotta a frizbit, és a frizbi dobásból egy igazi előadást csinált. Az emberek imádták a Border terrier műsorát, és mindenki nagy örömmel nézte, amikor a frizbit dobálta.

Egy másik híres Border terrier volt a Scudamore nevű kutya. Scudamore az Egyesült Királyságban élt, és rendkívül tehetséges volt a vadászatban. Egyik legemlékezetesebb eredménye az volt, amikor több mint 200 nyulat fogott el egyetlen vadászaton. Scudamore nagyon népszerű volt a vadászok körében, és az egyik legjobb vadászkutyának tartották az Egyesült Királyságban.

Összességében a Border terrier egy nagyon különleges fajta, és számos érdekes történet kapcsolódik hozzá. A fajta nagyon sokoldalú, és az évek során sok különleges tehetség és kiválóság jött létre közöttük. Ezek a történetek csak néhány példa arra, hogy milyen különleges fajtáról van szó, és hogy a Border terrier igazán különleges és érdekes kutya.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
KedvenceinkBorder terrier eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei. Ismerd meg a fajtát, tudj meg mindent erről a gyönyörű kutyáról.

Fotók: Vistacreate