Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei

Akita története, eredete

Az Akita egy ősi japán kutyafajta, amely a szigetország északi részén, Akita prefektúrában alakult ki több mint 300 évvel ezelőtt. A fajta őseit eredetileg vadászkutyaként és harci kutyaként tenyésztették, és feladataik közé tartozott a medve, a vaddisznó és más nagyvadak vadászata.

Az Akita eredete több ősi japán kutyafajta keresztezésére vezethető vissza, például a Matagi-Inu-ra, amelyet a japán vadászok használtak. Az Akita később a Shogun időszakban a japán udvarnál is népszerűvé vált, és az udvarnál tartott kutyák különleges odafigyelést kaptak.

Az Akita a 20. század elején került az Egyesült Államokba, ahol népszerűségre tett szert, és a fajtát az American Kennel Club 1972-ben ismerte el. Az Akita azóta is egy nagyon népszerű fajta világszerte, és ma is fontos szerepet tölt be a japán kultúrában, ahol a kutyákat az ősi japán hagyományok és kultúra tiszteletének jeléül tartják.Akita jellemzői, külleme, méretei, súlya, élettartama

Az Akita egy közepes-nagy méretű kutya, erős és izmos testtel, mely magabiztos és független megjelenéssel rendelkezik. Az alábbiakban részletesebb leírást adok az Akita jellemzőiről:

Küllem:

 • Az Akita feje erős és nagy, enyhén domború homlokkal, széles orral és mély, erős állkapoccsal.
 • A fülek kicsik, háromszög alakúak, előrefelé dőlnek és kicsit előre hajlanak.
 • A szemek kicsik és sötétek, általában enyhén domború felső szemhéjjal.
 • A test erős és izmos, a hát egyenes és a mellkas széles.
 • A farok magasan tűzött és hosszú, tipikusan görbe a végén.

Méretek és súly:

 • A hímek magassága 64-70 cm között van, a nőstényeké 58-64 cm.
 • Az Akita súlya a hímeknél 38-50 kg között, a nőstényeknél 32-45 kg között mozog.

Jellemzők:

 • Az Akita egy nagyon hűséges és szerető kutya, általában ragaszkodik egy személyhez és családjához.
 • Bár erős és büszke, az Akita általában nyugodt és csendes kutya, amíg nem érzi, hogy családját vagy területét veszély fenyegeti.
 • Az Akita intelligens és önálló, de kemény fejű is lehet, és a nevelése nagyon fontos.
 • Az Akita általában jó barátja a gyerekeknek, de figyelmet kell fordítani arra, hogy ne bánják durván, mivel a fajta büszke és érzékeny.
 • Az Akita általában jó gazdája lehet azoknak, akik tapasztalt kutyatartók, akik tudják, hogyan kell keményen dolgozni egy kutya nevelésén és szocializálásán.

Élettartam:

 • Az Akita általában 10-12 évig él, ha megfelelő gondoskodást és egészségügyi ellátást kap.
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAkita jelleme, viselkedése

Az Akita nagyon intelligens és független kutya, amelynek saját akarata van, és általában nagyon büszke és öntudatos. Az Akita személyisége általában erős és szilárd, és általában ragaszkodik a gazdájához, de lehetővé teszi, hogy mások is közel menjenek hozzá, ha megtanítják a megfelelő módon. Az Akita olyan kutya, amelynek szüksége van az emberi társaságra és az időszakra, hogy megerősítse a kötődést a családjához.

Az Akita csendes és nyugodt kutya lehet, ha nincs szüksége a figyelemre, de ha úgy érzi, hogy területét vagy családját fenyegetik, akkor harcias lehet. Az Akita azonban általában nagyon jól alkalmazkodik a helyzetekhez, és könnyen megértheti, hogy mikor kell harcolni és mikor nem.

Az Akita általában nagyon intelligens, és nagyon jól reagál a tréningre és a motivációra. Az Akita-oktatás azonban nagyon fontos, mivel a fajta hajlamos lehet a keményfejűségre, és az Akita kiképzése időt és türelmet igényel. Az Akita szocializációja is nagyon fontos, hogy az Akita megtanulja a különböző helyzetek kezelését és emberekkel, más állatokkal való bánásmódját.

Az Akita általában nagyon jó barátja a gyerekeknek, ha megfelelően szocializálták, és figyelnek arra, hogy a gyerekek ne bánják őket durván. Az Akita gyakran erős kötődést alakít ki egy személyhez, és általában nagyon hűséges és odaadó a családjához. Az Akita azonban általában nem ajánlott első alkalommal kutyatartóknak, mivel a fajta kemény fejű lehet, és komoly és következetes kiképzést igényel.

Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiAkita társas viselkedése

Az Akita általában szociális és barátságos kutya lehet, ha megfelelően szocializálják. Az Akita sokszor nagyon szerető és hűséges társ lehet, és nagyon kötődik az emberekhez, akiket szeret. Az Akita általában szívesen tölt időt a gazdájával, és szeret társaságban lenni.

Az Akita azonban általában egy nagyon független kutya, amelynek saját akarata van, és nem feltétlenül igényli a más kutyákkal való interakciót. Az Akita kifejezetten akkor boldog, amikor a gazdájával van, de általában nem kifejezetten szeret játszani más kutyákkal, kivéve ha jól ismeri és barátságos a másik kutya.

Az Akita-ok nagyon nagyok lehetnek és nagyon erősek, ezért fontos, hogy az Akita-t megfelelően szocializálják és kiképezzék az emberi társaságban való viselkedésre. Az Akita-okat általában korán el kell kezdeni szocializálni más kutyákkal és emberekkel, hogy megszokják a különböző helyzeteket és embereket. Az Akita-okat is figyelni kell, ha a környezetben kis állatok, például macskák vagy más kisebb kutyák vannak, mert az Akita vadászösztöne hajlamos lehet rájuk.

Összességében az Akita nagyon hűséges és szerető társ lehet azok számára, akik tapasztalt kutyatartók és akik készek időt és energiát fektetni az Akita szocializációjába és kiképzésébe. Az Akita-tartóknak azonban tisztában kell lenniük az Akita független természetével és személyiségével, hogy az Akita ne okozzon problémákat más kutyákkal vagy emberekkel való interakció során.Táplálkozása, étkezési szokásai

Az Akita-táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak és táplálósnak kell lennie ahhoz, hogy az Akita egészséges és boldog legyen. Az Akita általában igényelhet nagyobb mennyiségű táplálékot, mint a kisebb kutyafajták, mert az Akita nagyobb testmérettel és aktivitással rendelkezik.

Az Akita-táplálkozásnak magas fehérjetartalmúnak kell lennie, hogy megfelelően támogassa az izomzat növekedését és fenntartását. Az Akita étrendjében fontos a kiegyensúlyozott arányok az egészséges zsírok, szénhidrátok és rostok között is, valamint az ásványi anyagok, például a kalcium és a vas, amelyek fontosak az Akita csontjainak és izmainak egészségéhez.

Az Akita táplálkozásának igényeit általában az életkor, az aktivitási szint és a testméret határozza meg. Az idősebb Akita-k általában kevesebb kalóriát igényelnek, mert aktivitási szintjük csökkenhet, míg a fiatalabb, aktív Akita-k nagyobb kalóriabevitelt igényelhetnek.

Az Akita általában szereti az élelmiszereket, és hajlamos lehet az elhízásra, ha túl sok ételt adunk nekik. Az Akita napi étrendje általában két vagy három étkezést tartalmaz, hogy megakadályozzuk a túlzott étkezést és az elhízást. Az Akita-táplálkozás során figyelembe kell venni az Akita egészségi állapotát, és ha bármilyen egészségügyi probléma merül fel, például allergiás reakció, azonnal kérjen tanácsot az állatorvostól.

Összefoglalva az Akita táplálkozása magában foglalja a kiegyensúlyozott és tápláló ételeket, amelyek megfelelnek az Akita egészségi állapotának, korának és aktivitási szintjének. Az Akita egészségi állapotának megőrzése érdekében fontos az étrend ellenőrzése és a testmozgás biztosítása.

Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiÁltalános gondozási tudnivalók

Az Akita gondozása időigényes lehet, de azonban megtérülő tapasztalat. Az Akita-tulajdonosoknak figyelniük kell az Akita egészségi állapotára, ápolására és szükségleteire ahhoz, hogy az Akita egészséges, boldog és kiegyensúlyozott maradjon. Az alábbiakban összefoglalom az általános gondozási tudnivalókat, amelyek segíthetnek az Akita gondozásában:

 1. Táplálkozás: Az Akita-nak megfelelő táplálékkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy az egészséges maradjon. Az Akita étrendje magas fehérje-, alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket kell tartalmazzon. Az étkezéseket a megfelelő arányokban és mennyiségben kell adni.
 2. Testmozgás: Az Akita nagy mozgásigényű kutya, ezért rendszeres testmozgást kell biztosítani számukra. Az Akita rendszeres sétákat, futást vagy más testmozgást igényelhet, amelyek segíthetnek az izomzat növekedésében és egészségének megőrzésében.
 3. Ápolás: Az Akita szőrzete sűrű és hosszú, ezért rendszeres ápolást igényelhet. Az Akita-t rendszeresen meg kell fürdetni, két-három havonta, és a szőrzetét hetente legalább egyszer kell fésülni, hogy elkerüljük a szőröződést. Az Akita-k száját és füleit is rendszeresen ellenőrizni kell a fertőzések vagy más problémák megelőzése érdekében.
 4. Egészségügyi ellátás: Az Akita-k rendszeres állatorvosi vizsgálatokra szorulnak, hogy megelőzzék az egészségügyi problémákat, és hogy az Akita megfelelő oltásokat és egyéb kezeléseket kapjon. Az Akita-nak megfelelő féregtelenítésre és bolhakezelésre is szüksége lehet.
 5. Szocializáció és kiképzés: Az Akita-oknak rendszeres szocializációra és kiképzésre van szükségük, hogy jól viselkedjenek más kutyákkal és emberekkel, és hogy megfelelően kezeljék a különböző helyzeteket. Az Akita-k intelligens és engedelmes kutya lehet, de kemény munkára és következetes kiképzésre van szükségük.
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiSzőrzetápolási igényei

Az Akita sűrű és hosszú szőrzete igényelhet rendszeres ápolást, hogy megőrizze egészségét és megakadályozza a szőrzet szöszölődését. Az Akita szőrzetápolási igényei a következőket tartalmazzák:

 1. Fésülés: Az Akita-t hetente legalább egyszer meg kell fésülni, hogy elkerüljük a szőrzet szöszölődését és csomósodását. Az Akita szőrzete vastag és hullámos lehet, ezért a fésülés során fontos, hogy alaposan átfésüljük az összes szőrszálat, és az összes csomót ki kell bontani.
 2. Fürdetés: Az Akita-t rendszeresen meg kell fürdetni, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a szagokat a szőrzetből. Az Akita-t ajánlott csak akkor fürdetni, ha valóban szükséges, különben eltávolíthatjuk a természetes olajokat a szőrzetből, amelyek védelmet nyújtanak az Akita bőrének és szőrzetének.
 3. Trimelés: Az Akita-k szőrzetének vágása vagy trimelése általában nem szükséges, de az Akita körmeinek és a talppárnáinak igényelhetnek rendszeres vágását, hogy megakadályozzák a túlnövést és a fertőzéseket.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Az Akita szőrzetének rendszeres ellenőrzése is fontos az egészségi állapot megőrzése érdekében. Az Akita-nak rendszeresen ellenőrizni kell a bőrét, a füleit és a szemét, hogy elkerüljük a fertőzéseket vagy más egészségügyi problémákat.
 5. Professzionális ápolás: Az Akita-t szőrzetgondozási szalonba is el lehet vinni, hogy az Akita szőrzete rendszeres karbantartást kapjon. A professzionális szőrzetápolás magában foglalhatja a szőrzet megfelelő vágását, ápolását, kifésülését, valamint a köröm és a talppárna vágását is.

Az Akita szőrzetápolási igényei időigényesek lehetnek, de az Akita szőrzete egészségének és megjelenésének megőrzése érdekében rendkívül fontosak. A megfelelő szőrzetápolás által az Akita szőrzete ragyogó és egészséges lesz, és az Akita boldog és kényelmes maradhat az egész élet.

Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségei
Akita eredete, jellemzői, viselkedése, betegségeiTanítása, kiképzése

Az Akita intelligens, hűséges és engedelmes kutya, de a kiképzése kemény munkát és következetességet igényel. Az Akita-tulajdonosnak a következőket kell figyelembe vennie az Akita tanítása és kiképzése során:

 1. Korai szocializáció: Az Akita-nak korán el kell kezdeni a szocializációt, hogy megszokja a különböző helyzeteket, embereket és kutyákat. Az Akita-tulajdonosnak időt kell szánnia arra, hogy az Akita-t különböző emberekkel és kutyákkal ismertesse meg, és megfelelő viselkedést tanítson neki.
 2. Következetesség: Az Akita-nak szüksége van egy konzisztens és határozott tulajdonosra, aki megérti az Akita független természetét és személyiségét. Az Akita-tulajdonosnak következetesen kell alkalmaznia azonos parancsokat és jutalmakat, és türelmesnek kell lennie az Akita tanítása során.
 3. Pozitív megerősítés: Az Akita-nak pozitív megerősítést kell kapnia a jó viselkedésért. Az Akita-tulajdonosnak el kell ismernie az Akita jó viselkedését és jutalmaznia kell őket, például dicsérő szóval, játékkal, vagy kis jutalomfalattal.
 4. Határozott, de tisztelettudó vezetés: Az Akita nagy, erős kutya lehet, ezért fontos, hogy az Akita-tulajdonos határozott, de tisztelettudó vezetést alkalmazzon. Az Akita-tulajdonosnak soha nem szabad durván bánnia az Akita-val, hanem inkább tisztelettel és szeretettel kell bánnia velük.
 5. Kiképzőkurzusok: Az Akita-k képzéséhez kiképzőkurzusok segíthetnek. A kiképzőkurzusok során az Akita-t kiképző szakemberek segíthetik az Akita tanításában, és lehetőség nyílik az Akita-t más kutyákkal is ismerkedni.

Az Akita-tulajdonosnak türelmesnek, következetesnek, és szeretetteljesnek kell lennie, hogy az Akita jól viselkedjen és jól kiképezhető legyen. Az Akita intelligens és hűséges kutya lehet, ha megfelelően tanítják neki a viselkedési szabályokat és a parancsokat.Akita fajta betegségek

Az Akita egy viszonylag egészséges fajta, de mint minden kutya, az Akita is hajlamos lehet bizonyos genetikai vagy egyéb betegségekre. Az alábbiakban felsorolok néhány olyan betegséget, amelyek előfordulhatnak az Akita-k között:

 1. Degeneratív myelopathia: Ez egy olyan betegség, amely az Akita és más nagytestű kutyafajtáknál gyakori. Ez egy progresszív idegrendszeri betegség, amely végül bénulást okoz az Akita hátsó végtagjaiban.
 2. Hip-diszplázia: Ez egy olyan örökletes betegség, amely befolyásolja az Akita csípőízületének stabilitását. Ez a betegség fájdalmat és korlátozott mozgást okozhat az Akita-nak.
 3. Schöpf-Schulz-Passarge szindróma: Ez egy ritka örökletes betegség, amely befolyásolja az Akita bőrét, haját, körmeit és fogait. Az Akita-nak a bőre vastag és sötét, a haja ritka és a körmei nagyok és görbülnek.
 4. Von Willebrand betegség: Ez egy véralvadási rendellenesség, amely az Akita és más kutyafajtáknál fordul elő. Ez a betegség fokozza az Akita vérzési hajlamát, és növeli a sebészeti kockázatokat.
 5. Hypothyreosis: Ez egy olyan betegség, amely az Akita pajzsmirigy működésének csökkenésével jár. Ez a betegség csökkenti az Akita anyagcseréjét és aktivitási szintjét, és megnehezíti az Akita fogyását.

Fontos megjegyezni, hogy az Akita betegségeinek kockázata csökkenthető a megfelelő tenyésztési gyakorlatokkal, az időben történő állatorvosi ellenőrzésekkel és a megfelelő táplálkozással és testmozgással. Ha az Akita-nál bármilyen egészségügyi probléma jelentkezik, azonnal kérjen tanácsot az állatorvostól.Kölyök váláslásakor mire figyeljünk

A kölyök vásárlásakor fontos figyelembe venni néhány dolgot, hogy biztosítsuk, hogy a kölyök jó egészségi állapotban legyen és hosszú, boldog életet élhessen. Az alábbi dolgokra kell figyelni a kölyök vásárlásakor:

 1. Törzskönyv: Ellenőrizzük a kölyök törzskönyvét, hogy biztosítsuk, hogy az a fajtához tartozó kölyök.
 2. Az alomtulajdonostól: Kérjük el az alomtulajdonostól az egészségügyi dokumentációt, beleértve a szülők egészségügyi vizsgálatának eredményeit és az oltásokat.
 3. Szülők: Ellenőrizzük a kölyök szüleinek egészségi állapotát és viselkedését, hogy biztosítsuk, hogy a kölyöknek nincs örökölt betegsége vagy viselkedési problémája.
 4. Egészségügyi ellenőrzés: Ellenőrizzük a kölyök egészségi állapotát, hogy biztosítsuk, hogy nincs semmilyen betegsége vagy egészségügyi problémája.
 5. Szocializáció: Ellenőrizzük a kölyök szocializációs folyamatát, hogy biztosítsuk, hogy jól kijön más kutyákkal és emberekkel.
 6. Kiállítás: Ha a kölyök kiállításra szánt, ellenőrizzük, hogy megfelelően kiállítási képességű-e, és hogy megfelelően alkalmazkodik a kiállítási környezethez.
 7. Gazda: Ellenőrizzük, hogy a kölyök gazdája megfelelő környezetet biztosít-e neki, és hogy megfelelően gondoskodik róla.
 8. Ár: Ellenőrizzük a kölyök árát, hogy biztosítsuk, hogy nem kerül túlárazva.Akita kölyök nevelése

Az Akita kölykök nevelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőtt kutyává fejlődjenek. Az alábbiakban összefoglalom a fontos tudnivalókat az Akita kölykök nevelésével kapcsolatban:

 1. Táplálás: Az Akita kölyköknek az egészséges fejlődéshez magas minőségű kutyatápot kell adni. Az Akita kölyköknek a növekedési ütemükhöz megfelelő mennyiségű fehérjét és kalóriát kell tartalmazó élelmet kell biztosítani. Az Akita kölyköknek a nap folyamán több kis étkezést kell biztosítani, hogy az emésztőrendszere könnyen feldolgozza az elfogyasztott ételeket.
 2. Korai szocializáció: Az Akita kölyköknek korán el kell kezdeni a szocializációt, hogy megszokják a környezetüket, az embereket és más állatokat. Az Akita kölyköknek már a kiskoruktól kezdve érintkezniük kell az emberekkel, és lehetőség szerint más kutyákkal is találkozniuk kell.
 3. Kiképzés: Az Akita kölykök intelligens kutya, de a kiképzésük kemény munkát és türelmet igényel. Az Akita kölyköket már fiatalon meg kell tanítani a helyes viselkedésre, és el kell kezdeni a szükséges parancsok és trükkök tanítását.
 4. Játszás és testmozgás: Az Akita kölyköknek fontos, hogy rendszeresen játszanak és testmozgást kapjanak. Az Akita kölyköknek szükségük van sok játékra, amely segít az energiáik levezetésében, és javítja a kapcsolatot a tulajdonossal.
 5. Egészségügyi ellátás: Az Akita kölyköknek rendszeres állatorvosi vizsgálatokra van szükségük, hogy ellenőrizzék az egészségi állapotukat, és megfelelő oltásokat kapjanak. Az Akita kölyköknek szükségük lehet a féregtelenítésre és bolhakezelésre is.

Az Akita kölykök nevelése időigényes lehet, de a megfelelő gondoskodás és türelem meghozza az eredményeket. Az Akita kölyköknek szükségük van a megfelelő táplálkozásra, testmozgásra és kiképzésre ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőtt kutyává váljanak.Kinek ajánlott tartása

Az Akita egy intelligens, lojális és független kutya, akinek az ideális gazdája egy tapasztalt és határozott személy, aki szereti és tiszteli az állatokat, és kész eltölteni az időt az Akita-val. Az Akita igényel rendszeres testmozgást, szellemi stimulációt és szoros emberi kapcsolatot, ezért az ideális gazdának az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

 1. Tapasztalt: Az Akita egy nagy és erős kutya, aki hajlamos lehet független döntéshozásra, ezért az Akita tartásához tapasztalt gazdára van szükség, aki érti az állatokat, és képes hatékonyan irányítani az Akita viselkedését.
 2. Határozott: Az Akita tartásához határozott gazdára van szükség, aki képes megfelelő határokat és szabályokat állítani az Akita számára. Az Akita hajlamos lehet domináns viselkedésre, ezért fontos, hogy az Akita-tulajdonosnak határozottan kell bánnia az állattal, de tisztelettel és szeretettel.
 3. Aktív: Az Akita-nak rendszeres testmozgásra van szüksége, és szereti az aktív életmódot. Az ideális Akita gazdának el kell készítenie az Akita számára a megfelelő testmozgási és szórakozási lehetőségeket, például hosszú sétákat, futást, és más fizikai tevékenységeket.
 4. Időt szán az állatra: Az Akita igényli az emberi figyelmet és az emberi kapcsolatot, ezért az ideális gazdának időt kell szánnia az Akita számára, és szoros kapcsolatot kell kialakítania az állattal. Az Akita kifejező, szeretetteljes kutya, és az ideális gazda szereti és tiszteli az állatokat.
 5. Nem idegenkedik a szőrtől: Az Akita vastag és hosszú szőrzete nagy gondozást igényel, így az ideális gazdának nem szabad idegenkednie a szőrtől, és hajlandónak kell lennie a rendszeres szőrzetápolásra.

Az Akita nagyszerű családi kutya lehet, és szereti az emberi társaságot. Az Akita igényli a rendszeres edzést és a szórakoztató tevékenységeket, és örömmel játszik a gyerekekkel is.Érdekes történetek róla

Az Akita egy nagyon érdekes és történelmi jelentőségű fajta, amelyről számos érdekes történet és legendák keringenek. Az alábbiakban felsorolok néhányat ezek közül:

 1. Hachiko, a hűséges kutya: Hachiko az egyik leghíresebb Akita, aki az 1920-as években élt Japánban. Hachiko gazdáját, egy egyetemi tanárt minden nap kísérte a vasútállomásra, majd délután a vonat érkezésére várva újra megjelent a peronon. A gazda azonban egyszer váratlanul elhunyt, de Hachiko továbbra is nap mint nap várta az állomáson gazdáját, akinek a halála után tíz éven keresztül is hűségesen várta a visszatérését. Hachiko története mára az egyik legismertebb és legszívet melengetőbb kutyás történetek egyike lett.
 2. Háborús szolgálat: Az Akita-kat eredetileg vadászkutyaként használták, de a második világháború alatt a japán hadseregben is szolgáltak. Az Akita-kat felderítésre, őrzésre és harci feladatokra használták, és hírnevet szereztek maguknak a bátorságukkal és hűségükkel.
 3. A Keizer Hirohito ajándéka: Az Akita a japán kultúra szerves részét képezi, és hosszú történelmi múlttal rendelkezik. A Keizer Hirohito az 1920-as években ajándékozta meg a Fehér Házzal egy Akita kölyökkutyával, amelyet a neve, Kamikaze, miatt később átneveztek az amerikai nyilvánosság előtt.

Az Akita története és jelentősége a japán kultúrában és történelemben további érdekes történetekkel és legendákkal gazdagodik. Az Akita gazdik és rajongók mindig szeretik hallgatni és tovább adni ezeket a történeteket, amelyek segítenek megérteni az Akita jelentőségét és szépségét.

 Kutyafajták – FCI fajtacsoportok szerint

Vissza a főoldalra
Kutyanevet keresel kiskutyádnak?
Kedvenceink